Nyt dokument kan måske bringe politiet videre i forsvindingssag, mener tidligere drabschef
Et uidentificeret kvindelig blev undersøgt af østtyske myndigheder i 1978, og det bør undersøges, mener tidligere drabschef.
Et nyt dokument kan måske gå hen og blive medvirkende til at afslutte en af Danmarks største forsvindingssager.
Nemlig det 44 år gamle mysterium om 25-årige Marianne Kristine Egeberg, der forsvandt på en færgetur fra Gedser til Travemünde i Tyskland.
Sagen er aldrig blevet opklaret.
Journalister fra TV 2s program 'Som sunket i jorden' har i et landsarkiv i det gamle Østtyskland fundet et dokument, der beskriver fundet af liget af en kvinde på en strand i det gamle Østtyskland.
Liget er uidentificeret, men dog undersøgt på en retsmedicinsk afdeling.
Ingen kommentarer
Tilbage i 1978 var det Nykøbing Falsters Politi og Rejseholdet, der efterforskede sagen. I dag hedder politikredsen Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, og her er Kim Kliver politiinspektør.
Han udtaler til TV 2, at han ingen kommentarer har til sagen eller programmet ‘Som sunket i jorden’.
Men kan politiet overhovedet bruge den nye information til noget?
Sandsynligvis, mener Bent Isager-Nielsen, der er forhenværende politiinspektør, tidligere drabschef og chef for Rejseholdet.
Pligt til at reagere
Han startede i Rejseholdet i 1981 - altså tre år efter Marianne Kristine Egeberg forsvandt, og har ikke selv arbejdet på sagen, men fulgt den tæt med stor interesse.
Og han synes, de nye oplysninger i sagen lyder “interessante og spændende”.
- Politiet har pligt til med størst mulig hurtighed enten af egen drift eller med oplysninger udefra at efterforske oplysninger, der kan vedrøre strafbare forhold, siger Bent Isager-Nielsen og tilføjer:
- Jeg føler mig ret sikker på, at politiet vil reagere på alle oplysninger i den sag, og jeg har selvfølgelig stor forståelse for, at man ikke ønsker at involvere medierne i det.
Forsvinding kan være kamufleret mord
Sagen blev tilbage i 1978 henlagt efter flere måneders intensiv efterforskning. Man kunne ikke finde frem til, hvad der var sket med Marianne Kristine Egeberg, men politiet hældte til teorien om selvmord.
Det fremgår af politiets efterforskning, som TV 2 har fået aktindsigt i.
Men fordi man ikke med sikkerhed kan sige, at der var tale om et selvmord, så mener Bent Isager-Nielsen, at de nye oplysninger bør undersøges seriøst.
- Hvis der er nogen som helst sandsynlighed for, at det er Marianne Kristine Egeberg, bør det undersøges. Både for at give de pårørende fred, men også for at eliminere, at der ikke er sket en forbrydelse, siger Bent Isager-Nielsen og tilføjer, at forsvindingssager aldrig er ligegyldige for politiet:
- Der findes jo mange drabssager, hvor gerningsmanden har forsøgt at kamuflere dødsfaldene som forsvinding eller selvmord. Først når du har liget eller når en gerningsmand tilstår detaljeret eller et vidne står frem med afgørende informationer, kan du blive 100 procent sikker på, hvad der er sket.
I sagen fra Østtyskland har journalister fra ‘Som sunket i jorden’ kontaktet den retsmedicinske afdeling, der udarbejdede rapporten om det uidentificerede kvindelig, men man ønsker ikke at udlevere den til pressen.
Men vil en retsmedicinsk undersøgelse foretaget i Østtyskland i slutningen af 70’erne overhovedet kunne sige noget som helst?
Ja, lyder svaret fra retsmediciner Jørgen Lange Thomsen, der er Professor emeritus, Retsmedicinsk Institut, SDU.
Sådan ville man undersøge liget
Jørgen Lange Thomsen arbejdede selv som retsmediciner i 1978, men har aldrig arbejdet sammen med østtyske retsmedicinere.
Til gengæld ved han, at tysk retsmedicinsk tradition er meget grundig. Så han kan kun forestille sig, at man i Østtyskland har undersøgt liget med grundighed.
Han forklarer, at man som dansk retsmediciner dengang ville undersøge køn, alder, højde, hårfarve, øjenfarve og andre ydre detaljer.
Derudover ville man lede efter særlige fysiske kendetegn såsom operationsfølger, læsioner fra eksempelvis en tidligere ulykke og om personen har været gravid og født.
Man arbejdede ikke med DNA før i midten af 80’erne, og derfor har man formentlig ikke taget prøvet med henblik på at kunne sammenligne DNA. Men man kan have noteret detaljer om ligets tandsæt, forklarer Jørgen Lange Thomsen.
Alt ovenstående arbejde bliver sværere og sværere, jo længere tid et lig eksempelvis har ligget i vand.
Ville kunne se detaljer fra forbrydelse
Hvis det uidentificerede kvindelig på stranden ved Glowe er Marianne Kristine Egeberg, har det ligget i vandet i mere end to måneder. Og derfor vil liget med den naturlige forrådnelse have ændret karakter.
- Og man ville efter så lang tid ikke kunne fastslå drukning som dødsårsag, siger Jørgen Lange Thomsen.
Til gengæld ville man kunne se, om hun var blevet kværket, havde fået kraniebrud, skud eller knivstik, forklarer han.
Alt sammen detaljer, der enten ville kunne udelukke Marianne Kristine Egeberg eller lede politiet tættere på at løse mysteriet.
Og selvom det skulle vise sig, at der ikke er begået en forbrydelse, så er informationerne stadig vigtige, hvis du spørger Bent Isager-Nielsen.
- Selvmord er ikke en kriminalgåde. Det er ikke ulovligt at begå selvmord – eller forsøge på det - eller frivilligt at forsvinde for at skabe sig en ny tilværelse, men når mennesker forsvinder, er det politiets opgave at forsøge at finde personen og få svar på, hvad der er sket, siger han.
Sådan kan politiet gøre nu
Bent Isager-Nielsen er dog ikke sikker på at selve dokumentet fra den retsmedicinske undersøgelse vil være nok til at kunne fastslå, om der er tale om Marianne Kristine Egeberg.
Men han er dog - ligesom Jørgen Lange Thomsen - sikker på, at hvis der i 1978 drev et lig i land i Østtyskland, så ville det blive undersøgt nøje.
- Hvis Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi skal have fat i den rapport, hvad skal der så til?
- Jeg mener, at man med fordel kunne involvere NKC (National Kriminalteknisk Center, red.), der hører under Rigspolitiet. For her sidder der specialister, der også har de nødvendige og relevante kommunikationsveje internationalt, fortæller Bent Isager-Nielsen og fortsætter:
- Så ville man få defineret, hvad der præcist er brug for og så få det indhentet via Europol. Det ville herefter blive oversat til dansk og vurderet politimæssigt og retsmedicinsk af dansk politi for at kunne finde frem til, om det kunne være Marianne Kristine Egeberg.
Er alt dette ikke nok til at fastslå identifikationen, ville man kunne gå skridtet videre og undersøge, om der er noget tilbage af liget – eksempelvis hvor det er begravet, og om man fik taget og gemt prøver med væske, blod, hår, knoglestumper eller lignende.
Eller om det er nødvendigt at grave liget op igen og undersøge det. Og dna-undersøgelser af det materiale kunne sammenlignes med dna-prøver fra nære og nulevende pårørende til Marianne Kristine Egeberg.
Det ville med stor sandsynligvis give et praj i retning af, om liget er Marianne Kristine, mener Bent Isager-Nielsen.
Han har tit tænkt på forsvindingssagen og har også tænkt tanken, at hvis hun var faldet, skubbet eller sprunget overbord, så ville hun sandsynligvis drive i land i Vesttyskland, Østtyskland eller Polen.
- Så det er helt klart en vej at gå for at få løst det mysterium, siger han.
Se 'Som sunket i jorden' på TV 2 PLAY eller på TV 2 torsdag aften klokken 20.00.