GO'

Medie udstiller embedsmænd i voks: – De har kostet danskerne milliarder, siger chefredaktør

Mads Brügger ser ikke et problem i, at flere af de udstillede embedsmænd er blevet frikendt eller ikke længere bestrider deres daværende stillinger.

De er vant til at stå i baggrunden, når statsministeren eller justitsministeren træder frem på et pressemøde. Og langt de færreste danskere er på for- eller efternavn med embedsværket.

Men nu bliver de ti embedsmænd, som Minkkommissionen i juni rejste en kritik af, hevet frem i lyset, så danskerne kan blive klogere på, hvem de er.

Ansvarshavende chefredaktør for mediet Frihedsbrevet, Mads Brügger, har nemlig brugt mere end 300.000 kroner på at få fremstillet de ti mænd og kvinder som voksfigurer til en kommende udstilling.

Hvad er det, du gerne vil have ud af, at folk skal se de her voksdukker?

- Jeg vil gerne bibringe folk en forståelse for, hvem de her ti embedsfolk er, hvad sagen handler om, og hvilke konsekvenser den har haft. Vi kigger næsten på en cirkel af straffrihed i de øverste lag af statsmagten, svarer han i ’Go’ aften LIVE’.

For Mads Brügger handler udstillingen ikke om at genåbne minksagen.

Tværtimod håber han, at udstillingen ’Magtens voksmuseum’ kan være med til at sætte et ”værdigt punktum” i en sag, som har kostet danskerne mere end syv milliarder kroner, og hvor minkavlerne stadig ikke har fået deres fulde erstatning, siger han.

Renset rigspolitichef er med

På den kommende udstilling vil man kunne læse om hver enkelt af de ti embedsmænd, og hvilke konsekvenser minksagen har haft for dem.

Henrik Studsgaard, der var departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet, sidder for eksempel i dag som direktør for teknik- og miljø i Esbjerg Kommune, mens Hanne Larsen, der var veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, har fået job på den danske ambassade i Indonesien.

Så det har vel fået en eller anden konsekvens for dem, for de sidder ikke i de stillinger, de sad i før?

- Vi lever i et samfund, hvor vi nidkært forfølger bistandsklienter, der går over grænsen til Tyskland for at købe billigt ind i supermarkedet. Så synes jeg, det er så om så med konsekvenserne, siger Mads Brügger og fortsætter:

- Henrik Studsgaard var blevet udtaget til at skulle i forhør, men i 11. time siger han ja til en stilling i Esbjerg Kommune, og så går han fri. Det er jo ikke en voldsom konsekvens, lyder det.

Andre embedsmænd på udstillingen som Justitsministeriets departementschef, Johan Kristian Legarth, og Barbara Bertelsen, der er departementschef i Statsministeriet, sidder fortsat i deres stillinger, og det samme gør rigspolitichef Thorkild Fogde, der netop er blevet frikendt af en forhørsledelse.

Bør du så ikke pille ham ud?

- At forhørsledelsen kom frem til, at han ikke havde gjort noget galt, er jo ikke en underkendelse af Minkkommissionen på samme måde, som hvis Højesteret underkender en dom fra Landsretten, siger Mads Brügger.

Der sidder en tidligere højesteretsdommer og to landsdommere, der har sagt, at der ikke er noget at komme efter. Alligevel skal han udstilles af dig sammen med nogle, der har et ansvar?

- Jeg udstiller de ti, som Minkkommissionen rejser kritik af. Det vil fremgå af udstillingen, at Thorkild Fogde er blevet renset af forhørsledelsen, men forhørsledelsen er jo ikke en instans, der er over Minkkommissionen.

Ingen vil lægge hus til

TV 2 har været i kontakt med de ti embedsmænd, og ingen har ønsket at medvirke.

Det samme har Mads Brügger, men ikke for at spørge om lov til at lave udstillingen.

- Vi har ikke fået lov til det i den forstand, at en voksfigur er en kunstnerisk fortolkning af en nulevende eller død person. En enkelt, som jeg ikke vil afsløre, hvem er, sagde bare, at han håbede, at han ikke fik et grimt kinesisk jakkesæt på, og det har vi så sørget for.

Hvor og hvornår udstillingen kan ses, kan han ikke sige endnu. Indtil videre har Mads Brügger ikke kunnet finde et sted tæt på Slotsholmen i København, som havde plads eller lyst til at have udstillingen, forklarer han.

Men han er sikker på, at han nok skal finde et sted til udstillingen.

- De ti embedsfolk bliver inviteret til ferniseringen, selvfølgelig, så de kan møde sig selv. Så kunne vi godt tænke os, at udstillingen kommer rundt i landet – gerne til Nordjylland, så alle kan få gavn og glæde af det, siger han med henvisning til landsdelen, som myndighederne frygtede kunne blive et "nyt Wuhan".

Se hele interviewet i 'Go' aften LIVE med Mads Brügger på TV 2 PLAY