Dagens overblik: Misbrugsterapeuter advarer om farlig pilletrend blandt unge

Tre mænd er reddet ud fra ruiner i Tyrkiet otte dage efter jordskælv. NATO overvejer at sende kampfly til Ukraine. Og Donald Trump har fået en rival.

Trods coronasmitte, krig i Europa og energikrise viser nye tal, at den danske √łkonomi voksede med 3,4 procent i 2022.

Det er "absolut godkendt", vurderer chef√łkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.

Således opmuntret fortsætter vi med dagens nyhedsoverblik.

Velkommen til.

Misbrugsterapeuter advarer om farlig pilletrend blandt unge

Ungemisbrugscenteret Omega i Greve advarer om, at ekstremt vanedannende opioidpiller bliver mere og mere populære blandt unge.

På gaden går pillerne med morfin under navnet "dol". I stedet for at blive brugt mod stærke smerter bruger unge dem som rusmiddel, skriver TV 2 Kosmopol.

B√łrn og unge helt ned i 14-√•rsalderen, der aldrig f√łr har r√łrt stoffer, ender i h√•bl√łs afh√¶ngighed af opioidpillerne, lyder det fra misbrugscentret. I januar sendte Greve Kommunes kriminalitetsforebyggende indsats derfor en advarsel ud til for√¶ldre i kommunen via Aula. For√¶ldre skal holde √łje med adf√¶rds√¶ndring hos deres b√łrn, lyder det.

USA har i mange år kæmpet med en opioidkrise, hvor syntetiske opioider såsom fentanyl, der er kendt for at være omtrent 100 gange stærkere end morfin, har taget livet af tusindvis af amerikanere.

Tre mænd reddet ud fra ruin otte dage efter jordskælv

En 17-√•rig mand ved navn Muhammed og en anden uidentificeret mand er tirsdag blevet reddet ud i live fra en sammenstyrtet bygning i provinsen KahramanmaraŇü i Tyrkiet ‚Äď 198 timer efter sk√¶lvet p√• 7,8, rapporterer CNN T√ľrk.

I byen Adiyaman er yderligere en 18-årig mand ved navn Muhammed Cafer Cetin reddet ud 198 timer efter jordskælvet.

Mange steder er efters√łgninger efter overlevende dog ved at blive nedtrappet, da h√•bet om at finde flere overlevende en uge efter sk√¶lvene er svagt. Redningsmandskab fra Polen tager hjem onsdag, og FN's n√łdhj√¶lpschef, Martin Griffiths, fort√¶ller, at redningsfasen i den syriske storby Aleppo snart bliver afsluttet.

USA's militær har fundet sensorer fra nedskudt kinesisk ballon

Det amerikanske militær oplyser mandag, at det har fundet kritiske elektroniske genstande fra den formodede kinesiske spionballon, som blev skudt ned ud for delstaten South Carolina 4. februar. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der er blandt andet fundet sensorer, som formodentlig er blevet brugt til overvågning.

Den kinesiske luftballon, som sv√¶vede i 18 kilometers h√łjde over USA, er blevet omtalt i amerikanske medier som en "spionballon". Den n√•ede at sv√¶ve hen over milit√¶rt sensitive omr√•der ‚Äď blandt andet omr√•der i Montana, hvor der er lagret atomv√•ben.

Stoltenberg vil ikke udelukke at sende NATO-kampfly til Ukraine

Selvom Rusland gang p√• gang har advaret Vesten mod at overskride "den r√łde linje", s√• vil NATO's generalsekret√¶r, Jens Stoltenberg, ikke afvise, at NATO-lande ender med at sende kampfly til Ukraine.

- Fly er ikke det mest presserende emne nu, men det er en fortsat diskussion. Vi taler l√łbende med vores allierede om, hvilke systemer man b√łr levere til Ukraine. Den type st√łtte, vi yder til Ukraine, har √¶ndret sig med tiden. Og den vil fortsat √¶ndre sig med krigens udvikling, siger Jens Stoltenberg.

I f√łrste omgang er det dog is√¶r kampvogne, ammunition og nye reservedele, som Ukraines allierede skal blive enige om at sende til Ukraine, lyder det fra Stoltenberg.

Nikki Haley stiller op mod Donald Trump til præsidentvalget

Republikaneren Nikki Haley udfordrer sin tidligere chef Donald Trump og stiller op til præsidentvalget i USA i 2024. Det oplyser hun i en video, hun har delt på Twitter.

Nikki Haley har tidligere arbejdet for forhenv√¶rende pr√¶sident Donald Trump som FN-ambassad√łr. Inden da var hun guvern√łr i delstaten South Carolina.

Trump sk√łd sin egen valgkamp i gang i januar. Her gjorde han det klart, at han er mere end klar til valgkamp og "mere vred end nogensinde". Pr√¶sidentvalget afholdes i USA 5. november 2024.