Dagens overblik: Kina beskylder USA for ogsĂĄ at bruge luftballoner

NATO vurderer, at russisk offensiv er begyndt, overlevende findes stadig under murbrokker i Tyrkiet, og Tyrkiets præsident er under pres.

Engang kom de ridende til hest. Så kom de i biler og på motorcykler. Nu begynder politibetjente at patruljere på løbehjul hos Vestegnens Politi.

Moderne teknologi er ogsĂĄ omdrejningspunktet i en anden af dagens store nyhedshistorier.

Velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Kina: USA har sendt mindst ti balloner ind i vores luftrum

USA har sendt luftballoner ind i Kinas luftrum mere end ti gange siden januar 2022. SĂĄdan lyder det mandag fra det kinesiske udenrigsministerium i Beijing.

Beskyldningen kommer, efter at et påstået kinesisk overvågningsfartøj blev skudt ned af USA ud for den amerikanske østkyst 4. februar. Kina insisterer på, at der var tale om en civil vejrballon, som var blæst ud af kurs.

Relationen mellem de to lande er på et lavpunkt, og mandag siger det kinesiske udenrigsministeriums talsperson, Wang Wenbin, at ”det er heller ikke usædvanligt, at USA illegalt kommer ind i andre landes luftrum”.

De seneste dage er flere ”objekter” blevet skudt ned over USA og Canada.

Stoltenberg: Ruslands forĂĄrsoffensiv er allerede begyndt

Rusland har påbegyndt en forårsoffensiv i Ukraine, siger NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde i NATO's hovedkvarter i Bruxelles mandag ifølge Ritzau.

- Vi har set starten allerede. Putin er i gang med at sende tusinder af nye tropper ind i Ukraine, og han accepterer et meget højt tabstal, siger han.

Jens Stoltenberg påpeger, at Ruslands udstyr og træning af soldater ikke har samme niveau som Ukraines, men at Rusland har flere styrker og er klar til at sende flere tropper afsted.

Dansk katastrofechef overrasket over mirakelhistorier efter jordskælv

Eksperter har i flere dage advaret om, at chancerne for at finde overlevende nu er tæt på nul her en uge efter jordskælvet, hvor mere end 35.000 mennesker har mistet livet i Tyrkiet og Syrien.

Men mandag er mindst tre kvinder og en pige fundet i live, mens redningsarbejdere har kontakt med mindst tre andre overlevende fanget i sammenstyrtede bygninger.

- Det er mirakuløst, og det er jo det, der gør, at man fortsætter arbejdet for at finde overlevende, siger Bjarke Skaanning, der er katastrofechef i dansk Røde Kors.

Kvinde lå i mørket under bygning med nyfødt i fire dage

Mens der fortsat findes overlevende, bliver der delt beretninger fra de seneste dages redningsaktioner.

En 33-årig kvinde ved navn Necla Camuz blev gravet fri efter fire døgn, hvor hun lå i en sammenstyrtet bygning i byen Samandag sammen med sin lille søn Yagiz, som hun fødte blot ti dage før jordskælvet.

Under skælvet styrtede hun en etage ned og blev slået bevidstløs, fortæller hun til BBC. Da hun vågnede, havde hun stadig sin søn i sine arme. Et skab havde reddet dem fra at blive knust af en stor betonplade, som lå fastkilet over dem. De lå i totalt mørke i fire dage.

Erdogan kritiseres frem mod tyrkisk valg

Til maj skal der afholdes parlamentsvalg i Tyrkiet, og timingen kunne næsten ikke være værre for præsident Recep Tayyip Erdogan. Det mener Hetav Rojan, der er journalist med særligt kendskab til tyrkisk politik.

For det voldsomme jordskælv, der har kostet mindst 35.000 mennesker livet i Tyrkiet og Syrien, har fået utilfredsheden med myndighederne og præsidenten til at stige.

Samtidig er den tyrkiske økonomi kørt i sænk med tårnhøj inflation, en halvering af valutaens værdi, tre fyrede nationalbankdirektører – og nu skal det jordskælvsramte område i Tyrkiet på størrelse med to gange Danmarks areal genopbygges.