Trods inflation flokkes danskerne på ferie: - Det kan ikke skæres fra

Danskerne køber ikke bare lige så mange rejser som før corona. De køber også dyrere, fortæller rejseselskaber.

I Københavns Lufthavn er de første danskere så småt på vej på vinterferie.

Selvom inflationen stadig ligger langt højere, end den gerne skulle, er det tilsyneladende ikke noget, der har kvalt danskernes rejselyst.

Vi har i princippet helt udsolgt her i vinterferien

Jan Vendelbo, administrerende direktør i Spies

Ifølge tal fra Danske Bank brugte danskerne i kroner og øre 13 procent mere på rejser i januar, end de gjorde i samme periode i 2019 – altså inden coronakrisen tvang danskerne til at blive hjemme i ferien.

Tager man højde for inflationen, svarer det til, at vi nu bruger cirka lige så meget på ferier som dengang. Det fortæller chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm:

- Rejser er noget, vi danskere prioriterer rigtig højt. Mange er villige til at tage nogle billigere varer ned fra hylderne i supermarkederne for at få råd til at tage ud og rejse.

- Det skal også prioriteres

Blandt de rejsende, TV 2 fredag møder i lufthavnen, er der enighed om, at vinterferien ikke uden videre spares væk.

- Det er en fornøjelse, det er hygge, det er noget, vi godt kan lide at lave begge to. Så det skal også prioriteres, siger Søren Landgrebe, der er på vej på skiferie med en kammerat.

- Det kan ikke skæres fra. Det er helt udelukket, istemmer pensionist Søren Henningsen, som også er på vej på ski.

Det kan mærkes hos Skigroup, som blandt andet står bag Højmark Rejser. Her er salgstallene ifølge administrerende direktør Majbritt Jensen "tilbage på højeste niveau".

- Jeg tror generelt, at hvis man altid har foretrukket skiferier, er det sådan en ferie, man nødigt vil undvære. Så der finder man pengene til at komme afsted, siger hun.

Det tyder dog ikke på, at folk har strakt økonomien til det yderste for at komme afsted.

Hos Skigroup sælger man nemlig ikke bare flere, men også dyrere rejser med eksempelvis flytransport, fortæller direktøren.

Og det gælder ikke kun skigæsterne.

- Vi har i princippet helt udsolgt

Hos et af landets største charterselskaber Spies indrømmer administrerende direktør Jan Vendelbo, at han er ”overrasket over efterspørgslen”.

- Vi har i princippet helt udsolgt her i vinterferien. Folk har dels været tidligt ude for at få bestilt ferien, og dels har de villet forkæle sig selv lidt ekstra, siger han.

Blandt andet er der solgt flere rejser til de mere eksotiske rejsemål.

Selvom De Canariske Øer stadig er en bestseller, har destinationer som Kap Verde, Mauritius, Maldiverne og Thailand ifølge Jan Vendelbo også solgt godt.

Faktisk har Spies aldrig omsat for så mange penge for vinterferien isoleret set.

- Vi tolker det som om, at nu er vi ude af coronaen. Men vi lever også i en virkelighed med inflation og en masse andre dårlige nyheder hele tiden. Så det er blevet vigtigere for danskerne at forkæle sig selv, siger Spies’ direktør.

Kun corona har fået folk til at aflyse

Hos Danske Bank understreger Louise Aggerstrøm, at salget stadig ”kun” er på samme niveau som lige inden coronakrisen, hvis man tager højde for inflation.

- Energipriserne er faldet lidt til ro, så der er ikke den samme frygt for en stor ekstraregning på flere tusinde kroner til el og varme. Det gør nok, at man tør at sætte penge af til en ferie, siger hun.

Efterhånden som der kommer bedre styr på inflationen, forventer Louise Aggerstrøm da også, at rejselysten kun vil blive større.

Hos Skigroup tror direktøren også, der skal mere end prisstigninger til, før danskerne aflyser skiferien.

- Nu har jeg arbejdet i skibranchen i 15 år, og det eneste, jeg har oplevet, der har holdt folk fra at komme afsted, er corona, siger Majbritt Jensen.