GO'

Ekspert siger, at kænguru på Lolland bør indfanges – men ingen vil gøre det

Der er allerede en, der har tilbudt kænguruen et hjem, og en anden tilbyder at fange den, men ingen myndigheder mener, at de har ansvaret.

Kænguruen fra Lolland.

Det lyder måske bizart, men ifølge flere lokale har en kænguru hoppet rundt i Øster Ulslev i op mod fem år.

Tilsyneladende trives den, men det er ikke en holdbar løsning, mener Mads Frost Bertelsen, der er zoologisk direktør ved København Zoo.

Det er problematisk af to årsager, mener han.

- For det første fordi vi ikke kan sikre velfærden for sådan et dyr. Den ser ud som om, at den har det godt nok, men den vil givetvis savne artsfæller, og så er det ikke sikkert, at den får det rigtige at spise. Så det ville være bedre, at den boede et sted, hvor der var nogen, der kunne have ansvar for den, siger Mads Frost Bertelsen i 'Go' morgen Danmark'.

Video: Marie Møller Larsen

Ingen vil fange dyret

Selvom Mads Frost Bertelsens opfordring er klar, er der tilsyneladende ingen myndigheder, der mener, at de har ansvaret for at fange dyret.

TV 2 har været i kontakt med Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnet, politiet og Naturstyrelsen. De fralægger sig alle ansvaret for at indfange dyret og henviser til, at initiativet eller opgaven ligger hos andre.

Sydsjællands og Lolland-Falsters politi forklarer, at de ikke har noget formelt ansvar, og ifølge Naturstyrelsen er det Miljøstyrelsen, der skal håndtere invasive arter – såsom kænguruer.

Men også Miljøstyrelsen afviser, at det er deres opgave:

- Vi kan desværre ikke hjælpe. Det er ikke en invasiv art og ikke af betydning for naturen. Den må regnes for undsluppet husdyr og dermed snarere en sag for politiet, lyder det i et skriftligt svar fra Miljøstyrelsen.

Dyrenes Beskyttelse fraråder også, at man som privatperson forsøger sig med at fange kænguruen.

- Folk skal ikke bare prøve at fange denne her kænguru. Først og fremmest er det svært, men det er også meget stressende for dyret, og den generer jo ikke nogen, siger Anne Sofie Meilvang, der er biolog ved Dyrenes Beskyttelse.

Tilbyder at fange dyret

Mads Frost Bertelsen er dog ikke i tvivl: Kænguruen på Lolland bør indfanges.

- Jeg er overbevist om, at det her falder under kategorien invasive arter, og at det derfor er Miljøstyrelsen, der har ansvaret. Jeg er fuldstændig med på, at en enkelt kænguru ikke gør nogen skade, men principielt bør den aflives eller indfanges, siger han.

Mads Frost Bertelsen understreger, at han og hans kolleger hos København Zoo gerne vil hjælpe med at indfange kænguruen, men det kræver, at der er en myndighed, der beder dem om hjælp, lyder det.

Tilbyder at give kænguruen et hjem

Hvor kænguruen kommer fra, er der ingen, der ved.

I et Facebook-opslag fra sidste år efterlyste Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi kænguruens ejermand.

Knuthenborg Safaripark oplyste dengang til TV ØST, at kænguruen ikke kom fra dem, og umiddelbart er der ikke andre, der har stået frem som ejer.

Kænguruen er dog nu blevet tilbudt et hjem.

Zebastian Bach bor på en gård, hvor han holder og avler kænguruer, og han har ifølge eget udsagn masser af plads til endnu en.

Det kræver bare, at den bliver fanget.

- Jeg bor ude på landet, så det er jo bare at bygge en god fold til den, hvis det er en han. Hvis det er en hun, så kan den bare komme ind til de andre, siger Zebastian Bach i 'Go' morgen Danmark'.

Se hele indslaget om den mystiske kænguru fra Lolland i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.