Datter forgiftet – mors advarsel delt 20.000 gange

Flere og flere mistænker at være blevet 'drugged' i byen, viser tal fra Giftlinjen.

18-årige Sarah Poulsen sad i bilen på vej hjem fra en tur i byen med veninderne, da hun blev ramt af en følelse, hun ikke havde oplevet før.

- Jeg bliver ramt af en hammer i hovedet. Mit hoved er vågent, men min krop sover, fortæller Sarah Poulsen i ‘Go’ morgen Danmark’.

Hun rystede, og hele kroppen sitrede, da hun lå i sin seng.

Morgenen efter kunne hun mærke, at hendes krop stadig ikke var, som hun er vant til.

- Den er gal med mig. Min krop er ikke min, husker hendes mor, Lone Poulsen, at Sarah Poulsen fortalte, da hun var kommet ned i køkkenet.

Ved hjælp af en narkotikatest fra apoteket testede Sarah Poulsen positiv for kokain og tramadol.

Hun var blevet drugged – eller forgiftet, som man ville kalde det på dansk.

Både Sarah Poulsen og hendes mor blev skræmte, og derfor blev de enige om at lave et opslag på Facebook, der opfordrede forældre til at tale med deres børn om, hvordan de passer på sig selv i byen.

Det er siden blevet delt 20.000 gange.

En stigende tendens

Antallet af henvendelser til Giftlinjen om mistænkte forgiftninger er steget fra 95 i 2015 til 535 i 2022, viser tal fra Giftlinjen.

Dorte Fris Palmqvist, der er ansvarlig rusmiddelekspert ved Giftlinjen, forklarer, at man især skal være opmærksom på sin drink, når man er i byen, da det er en nem måde at forgifte folk på.

Vi skal snakke meget mere med vores unge mennesker uden at dømme dem og møde dem med løftede pegefingre

Lone Poulsen, mor til Sarah

- Det er vigtigt, at de unge mennesker ved, hvad man skal gøre, men det er også vigtigt, at barpersonalet kan agere, hvis der sker en forgiftningssituation, lyder det fra hende.

Oplever man hukommelsestab, bevidsthedspåvirkning, at man pludselig ikke kan støtte på benene eller lignende, kan man ifølge Dorte Fris Palmqvist kontakte Giftlinjen for at få vurderet, om man skal tilses af en læge, eller om man kan blive hjemme.

Fakta om Giftlinjen

​Er du blevet forgiftet, eller har du mistanke om forgiftning, så ring til Giftlinjen. Giftlinjen er åben døgnet rundt.​

Giftlinjens telefonnummer er 82 12 12 12. 

Du kan ringe til Giftlinjen, hvis du er blevet udsat for eller har mistanke om forgiftning. Det kan eksempelvis være ved uheld med:

  • Kemikalier
  • Rusmidler
  • Lægemidler
  • Stik og bid
  • Madforgiftning
  • Planter og svampe

Giftlinjen kan også hjælpe dig med råd om forebyggelse af forgiftning samt førstehjælp.

Kilde: Region Hovedstaden

Bange for, at det skal ske igen

Selvom Sarah Poulsen kom sikkert hjem og har det godt i dag, har oplevelsen sat sig i både hende og hendes mor.

Hun er sikker på, at hun blev forgiftet, fordi hun aldrig selv ville tage stoffer. Hun er bange for både stoffer og medicin, hun ikke kender, forklarer hun.

Og Sarah Poulsen fortæller, at hun er bange for at tage i byen igen, fordi hun ikke har lyst til, at hun skal udsættes for det endnu en gang.

Og umiddelbart er hun ikke alene.

For på Lone Poulsens Facebook-opslag er der mange, der har fortalt, at de har oplevet noget lignende.

- Når jeg tænker på, hvad der er sket, bliver jeg bange og vred. Der går jo et sug igennem maven på en, fortæller Lone Poulsen.

Derfor opfordrer hun andre forældre til at tage snakken om sikkerhed i byen med deres børn, så andre forhåbentlig kan undgå, at det også sker for dem.

- Vi skal være åbne om det. Vi skal tale meget mere med vores unge mennesker uden at dømme dem, og vi skal møde dem med forståelse i stedet for løftede pegefingre, slutter Lone Poulsen.

Se hele indslaget om Sarah Poulsens oplevelse i 'Go' morgen Danmark'.