GO'

Hun frygtede fremtiden som nyuddannet – nu kan løsningen være fundet

Det er især overgangen fra studerende til nyuddannet, der kan være en udfordring, fortæller sygeplejerske.

Da Karina Nielsen startede på sin drømmeuddannelse i 2019, var hendes fremtidsplaner klare.

Hun skulle være sygeplejerske på en medicinsk afdeling.

Men undervejs kom hun i tvivl, om hun ville kunne klare det pres, som flere sygeplejersker fortalte om i medierne.

Heldigvis fandt hun en stilling, der tilbød hende lige netop den tryghed, hun havde brug for, da hun efter 3,5 år var færdiguddannet.

Regionshospitalet Gødstrup havde netop indført en jobmulighed, der inkluderede en mentorordning for nyuddannede sygeplejersker med bedre tid til at lære hverdagen som sygeplejerske at kende.

- Jeg tænkte, at det kunne give en god start, så man fik noget at stå imod med, fortæller Karina Nielsen i ‘Go’ morgen Danmark’.

Selvom disse stillinger til nyuddannede sygeplejersker er et nyt tiltag på Regionshospitalet Gødstrup, oplever de allerede stor efterspørgsel for at blive ansat på denne ordning.

Ledige stillinger bliver ikke besat

Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering blev 41 procent af de stillinger, der blev slået op sidste år på tværs af landet ikke besat af en sygeplejerske.

Ingrid Villadsen Kristensen, der er forskningsansvarlig sygeplejerske på Regionshospitalet Gødstrup og lektor på VIA i Holstebro, hvor hun underviser sygeplejestuderende, oplever, at der er en stor overbelastning og utryghed i overgangen fra studerende til nyansat sygeplejerske.

- Det er en periode, der kan være fyldt med en stor usikkerhed og stor uvished, og som nyuddannet står man lige pludselig med et rigtig stort ansvar, fortæller hun.

Derfor valgte Ingrid Villadsen Kristensen at se på, hvilke tiltag hun kunne sætte i gang for at sikre, at nyuddannede sygeplejersker fik en blødere og bedre start.

Det har mundet ud i såkaldte introstillinger på Regionshospitalet Gødstrup.

Her får den nyuddannede to måneder, hvor der er mulighed for en mentorordning, coaching og bedre tid til patienter.

Og det har givet pote.

For 1. februar startede 13 nye sygeplejersker i netop denne ordning – og Ingrid Villadsen Kristensen tror på, at det kan være med til at tiltrække og rekruttere flere nyuddannede i fremtiden.

Lige nu er ordningen kun en realitet på Regionshospitalet Gødstrup, men hun kan godt se initiativet fungere andre steder i landet:

- Det handler om at få italesat, hvad det er, der er på spil, og hvilke tiltag, der skal til for at få de nyuddannede til at føle sig trygge. Der er nogle gennemgående træk, som jeg tænker kan implementeres flere steder.

En god start på arbejdslivet

Selvom Karina Nielsen var i tvivl om sine karrierevalg undervejs i uddannelsen, føler hun alligevel, at introstillingerne har hjulpet hende til at træffe det rigtige valg og holde fast i sygeplejerskedrømmen.

- Jeg frygtede at have fire eller fem patienter for mig selv og bare blive kastet fuldstændig ud i det. Derfor tænker jeg, at det her er en god måde for mig, fordi man tager det lidt mere stille og roligt, siger hun.

Karina Nielsen peger på, at det især er den ekstra tryghed, der gjorde en forskel, og hun så gerne, at flere studerende havde samme mulighed.

- Jeg håber, at det kan give os nyuddannede og fremtidige nyuddannede en rigtig god start på det her arbejdsliv, slutter hun.