GO'

Mens nogle begræder Irma, har 529 indbyggere 19 dage til at redde deres butik

I de små landsbyer lukker dagligvarebutikkerne, og det har store konsekvenser, mener formand.

Skandale, tragedie, sørgmodigt.

Sådan lyder nogle af reaktionerne, der er kommet på baggrund af nyheden om, at butikskæden Irma lukker.

Men i landsbyen Jordrup er problemerne langt større. Her er den lokale dagligvarebutik lukningstruet, og byens indbyggere kæmper i øjeblikket for at redde butikken.

For dør butikken, dør byen. Det frygter Søren Vejen-Jensen, der bor i Jordrup.

- Det er altafgørende for et lille lokalsamfund som vores at have en dagligvarebutik, vi kan gå ud og lave vores indkøb i, fortæller Søren Vejen-Jensen i ‘Go’ aften LIVE’.

Og Jordrup er ikke den eneste by, der kæmper mod butiksdøden.

I byer med 40.000 eller færre indbyggere er hver femte dagligvarebutik forsvundet i de seneste ti år, viser tal fra Retail Institute.

Hver femte butik

Det har generelt store konsekvenser, at dagligvarebutikkerne lukker, mener formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

- Det, vi ser rundt omkring i de små lokalsamfund, hvor det er den sidste butik, der lukker, er, at det kan få endnu større konsekvenser, siger han.

For de lokale dagligvarebutikker har store sociale betydninger for et lokalsamfund. Det er en livsnerve, lyder det.

- Det er en arbejdsplads både for folk, der arbejder i butikken, men også for de unge, der har deres første arbejdsplads der. Udover det, er det også et socialt mødested, hvor der bliver udvekslet rigtig meget snak, og man holder god kontakt med hinanden, siger Steffen Damsgaard.

Man har brug for fællesskab, og det er tit bundet meget op omkring den lokale købmand

Christoffer Friman, ejendomsmægler

Og Steffen Damsgaard mener, at regeringen bør give akut hjælp i form af den hjælpepakke på 70 millioner målrettet købmænd og forretninger i de små byer, som Socialdemokratiet præsenterede under valgkampen.

Ellers vil flere borgere gå fra hus og hjem, og forsamlingshuse, købmandsbutikker og andre erhvervsdrivende i landdistrikterne må dreje nøglen om, advarer han.

Dør butikken, dør byen

At en by som Jordrup er overlevelsestruet, hvis den lokale dagligvarebutik lukker, er ikke en overdrivelse.

Det vurderer ejendomsmægler Christoffer Friman.

En undersøgelse viser, at byerne bliver mindre attraktive at bo i, når afstanden til indkøbsmuligheder stiger. Og det gælder også i Jordrup.

- Man har brug for fællesskab. Der er tit bundet meget op omkring den lokale købmand, lyder det fra Christoffer Friman.

Derfor kan de næste 19 dage blive afgørende for byen. For som det ser ud nu, lukker Dagli'Brugsen i Jordrup 22. februar.

To millioner skal indsamles

I sidste uge afholdte arbejdsgruppen i Jordrup deres første møde, der havde til formål at fremlægge planen for byens fremtid.

Her præsenterede gruppen over for 350 af byens indbyggere, at der skal samles to millioner kroner, hvis byen skal have en fremtid med en dagligvarebutik.

- Det er mange penge i et lille lokalsamfund. Men allerede en uge efter har det lykkedes os, at få samlet 600.000 kroner ind. Men det er vigtigt at sige, at der er lang vej igen, fortæller Søren Vejen-Jensen.

Med hjælp fra dagligvarekoncernen Dagrofa, håber byen på at have en ny dagligvarebutik 1. august.

Se hele indslaget om de overlevelsestruede landsbyer i 'Go' aften LIVE på TV 2 PLAY.