Krigen i Ukraine

Ukraine sigter 'Putins kok' for forbrydelser under krigen

Jevgenij Prigozjin leder den berygtede russiske lejehær Wagner-gruppen og er kendt for sine brutale metoder.

Ukraine har nu sigtet Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, for indgreb i Ukraines territoriale integritet og ukrænkelighed og for at føre krig mod Ukraine.

Det skriver det ukrainske nyhedsmedie Ukrinform og britiske The Guardian.

Wagner-gruppen er en gruppe russiske lejesoldater, der kæmper på Ruslands side i Ukraine. De er berygtede for deres metoder og beskyldes for at have begået flere krigsforbrydelser.

Gruppen er blandt andet blevet sat i forbindelse med massakren i Butja, hvor hundredevis af civile blev fundet henrettet i begyndelsen af krigen.

Ingen konsekvenser

Det er dog højst usandsynligt, at sigtelsen får nogen konsekvenser for Jevgenij Prigozjin.

Det vurderer Niklas Møller Rendboe, der er projektforsker ved Forsvarsakademiet og har skrevet speciale om Wagner-gruppen.

Ifølge ham har der rundt omkring i verden været adskillige forsøg på retslige tiltag mod Jevgenij Prigozjin.

- Men eftersom ingen af de lande, der har fat i ham, ønsker at udlevere ham, kommer der ikke til at ske noget, medmindre han en dag er så uheldig at befinde sig i et land, der er villig til at stille ham til ansvar, forklarer Niklas Møller Rendboe.

Mørklagte operationer

Jevgenij Prigosjin er en russisk rigmand med tætte bånd til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Han er kendt under tilnavnet 'Putins kok', fordi et af hans selskaber har kontrakt på at levere mad til Kreml.

Men Prigosjins forretninger strækker sig langt ud over catering. I Vesten har han i flere år været udpeget som leder af Wagner-gruppen, hvilket han i mange år nægtede at anerkende.

I løbet af de seneste måneder har han dog fået en langt mere offentlig rolle og efterlader ikke længere nogen tvivl om, hvem der leder de russiske lejesoldater.

I det hele taget har en stor del af Wagner-gruppens operationer været mørklagt, fordi Rusland har nægtet at anerkende dens eksistens. Først i januar tog det russiske forsvarsministerium ordet "Wagner" i deres mund.

40.000 eksfanger i hæren

I efteråret 2022 dukkede flere videoer op af Jevgenij Prigosjin, der i russiske fængsler tilbød straffefangerne deres frihed, hvis de ville tage til Ukraine og kæmpe for Rusland i seks måneder.

Video: TV 2 NEWS

Mange afsonede årelange domme for mord, vold og voldtægt.

I videoerne forklarer han de indsatte, at de vil blive henrettet, hvis de ved deres ankomst til Ukraine ombestemmer sig og ikke vil kæmpe alligevel.

USA anslog i december, at Wagner-gruppen i øjeblikket har omkring 50.000 soldater udstationeret i Ukraine, hvoraf op mod 40.000 er eksfanger rekrutteret direkte fra russiske fængsler.

I januar meddelte USA, at de fremover ville betegne Wagner-gruppen som en "betydelig transnational kriminel organisation" – samme mærkat, som blandt andet italienske mafiagrupper kan bryste sig af.