Russisk ambassadør reagerer nu på Forsvarets ønskeliste

Især Forsvarsministeriets forslag om, at Danmark skal overveje at investere i offensive missiler, vækker vrede hos den russiske ambassadør.

Den 65-årige Vladimir Barbin er hyret til at være bindeled mellem den danske og russiske regering.

Men på dagen, hvor TV 2 løfter sløret for Forsvarsministeriets ønsker til fremtidens danske forsvar, er Ruslands ambassadør alt andet end diplomatisk.

Ambassadør: Rusland må træffe "modforanstaltninger"

Især overvejelsen om, at dansk militær skal udstyres med offensive krydsermissiler – som for eksempel Tomahawk – vækker vrede.

- Det er en vrangforestilling at tro, at indsættelse af langtrækkende våben som Tomahawk-krydsermissiler vil øge dansk sikkerhed. Resultatet vil være det stik modsatte, da det vil tvinge Rusland til at træffe modforanstaltninger af militærteknisk art, lyder det i en skriftlig kommentar fra ambassadør Vladimir Barbin til TV 2.

De knubbede ord skyldes et internt notat fra Forsvarsministeriet, som i forbindelse med det kommende forsvarsforlig beskriver et "behov for drøftelse af strike-kapacitet".

Det viser det interne notat

TV 2 har fået adgang til et internt notat fra Forsvarsministeriet, der opridser elementer i det kommende forsvarsforlig. 

Notatet, som ikke er hemmeligstemplet, men "til tjenestebrug", beskriver:

  • en skærpet trussel fra Rusland affødt af krigen i Ukraine.
  • et overslag på de akkumulerede forsvarsudgifter i forligsperioden, som lyder på 130 milliarder kroner (ved en ligelig fordelt stigning over årene).
  • forventet pres på, at Danmark til sommer øger forsvarsudgifterne ud over 2 procent af bnp.
  • udkast til de vigtigste investeringer i soldater og våben for op mod 87 milliarder kroner.
  • behov for investeringer i en udvidet værnepligt, rekruttering og fastholdelse af soldater, øget cybersikkerhed, veteranindsats, grøn omstilling med mere.
  • de politiske dilemmaer i forhold til fremtidens forsvarspolitiske prioriteringer.
  • processen frem mod det kommende tiårige forsvarsforlig.

Notatet er udarbejdet i november 2022, altså efter folketingsvalget, men før den nye regerings tiltrædelse.

Det kunne være Tomahawk-missiler, som kan affyres fra danske fregatter og koster i omegnen af ti millioner kroner stykket. Derudover er der i notatet konkrete ønsker om nye våbentyper og en modernisering af Forsvaret for op mod 87 milliarder kroner.

"Rusland truer ikke NATO-lande"

Alt sammen i lyset af ”Ruslands stigende aggressive adfærd”, som det hedder i notatet. Den slags formuleringer er ødelæggende for Danmarks forhold til Rusland, skriver ambassadør Barbin.

- Det antirussiske fundament for partiernes kommende forlig (forsvarsforliget, red.) vil forgifte vores bilaterale relationer i de kommende mange år og kan lukke udsigten til en fremtidig normalisering, lyder kommentaren.

Den russiske ambassadør mener, at Danmark ser stort på de diplomatiske muligheder.

- Man får indtryk af, at når det handler om national sikkerhed, så gælder det udelukkende om en militarisering af landet.

Set med ambassadørens øjne er det Danmark og andre NATO-lande, der er den aggressive part.

- Rusland truer ikke NATO-lande, skriver han og fortsætter:

- Det er NATO, der flytter sin militære infrastruktur tættere på russiske grænser og gennemfører storstilede militære øvelser langs med Ruslands vestlige grænser, fra Sortehavet til Barentshavet, og skaber nye militære trusler i Baltikum og Arktis, lyder det i kommentaren fra den russiske ambassade.