Tidligere læge sidder i kassen i Irma: Ånden dør med Irma
Trendforsker peger på, at danskerne er blevet mere prisbevidste, når de køber ind.
Hver fredag holder 74-årige Flemming Rosleff vinsmagning i Irma på Godthåbsvej på Frederiksberg.
Som kassemedarbejder kender han kunderne, deres børnebørn og nu også deres ærgrelse over, at Irma lukker efter 136 år.
- Jeg synes uden sammenligning, at det er den bedste kundegruppe i Danmark. Vi har nogle kunder, der kommer her hele livet. Derfor bliver de meget, meget berørte af det her, fortæller han i ’Go’ morgen Danmark’.
Flemming Rosleff har et særligt forhold til butikskæden, hvor han har arbejdet i 12 år, for han har valgt at arbejde der udelukkende, fordi han har lyst.
Han har en lang karriere bag sig som blandt andet læge, hospitalsdirektør og civiløkonom, men ånden i Irma er helt særlig, lyder det fra Flemming Rosleff, deri 2019 blev kåret til ‘Danmarks sødeste kassedame’ af magasinet ‘Hjemmet’.
Den tidligere læge tror ikke på, at ånden kan transplanteres over i den nye kæde ’Coop’, der skal samle Irma, SuperBrugsen og Kvickly under samme brand.
- Så forsvinder ånden, men også udviklingen og innovationen, lyder det.
Foregangskæde for bæredygtighed
Irma var den første supermarkedskæde til at fjerne skyllemiddel og buræg fra hylderne.
Derfor ærgrer det Alfred Josefsen, der var direktør i Irma fra 1999 til 2012, at kæden snart lukker.
- Irma har været en økologisk foregangskæmpe omkring miljø, holdbarhed, bæredygtighed, og nu hvor det er klima og biodiversitet, der er i fokus, tænker jeg, hvem der skal tage den stafet og sikre, at vi også på de områder er innovative, lyder det.
Alfred Josefsen kender til Irmas underskud, men her retter han en kritik af Coop, der har ejet kæden siden 1982.
Den tidligere direktør mener ikke, at Coop har været dedikeret omkring Irma, og han tilbyder samtidig at stille sig i spidsen for en bestyrelse, der sammen med de rette investorer kan føre Irma videre.
Den nuværende direktør i Coop, Kræn Østergård Nielsen, er åben over for muligheden, men han har også udtalt, at direktionen allerede har været i forhandlinger med potentielle investorer, og han udtaler følgende til TV 2:
- Nu er vi nået så langt, at jeg har meget svært ved at se, at det skulle være muligt. Men hvis det er muligt, så må vi jo forholde os til nye muligheder. Men vi har altså været relativt grundige i at afsøge muligheder, synes jeg.
Danskerne går efter tilbud
Lukningen af Irma, Kvickly og SuperBrugsen kommer i kølvandet på, at både Fakta og Aldi for nyligt lukkede deres butikker i Danmark.
Dorte Wimmer er trendforsker og direktør i Retail Institute Scandinavia.
Hun har aldrig før oplevet, at så mange supermarkeder har måttet lukke og slukke, men hun ved, hvad det skyldes.
- Vi kunder er her på den anden side af corona blevet snusfornuftige, og vi går i rigtig høj grad efter tilbuddene. Ni ud af ti danskere siger faktisk nu, at de går efter tilbuddene, forklarer hun.
Det er især lavpriskæderne, der har flest kunder forbi kasseapparatet hver dag, fordi de har lært at konkurrere med for eksempel Irma.
- Lavprissupermarkederne er blevet rigtig gode til at levere på sortiment, bæredygtighed, og på kundeoplevelsen, så man skal kunne noget andet, hvis man skal skille sig ud i det her marked, og det er måske her, Irma ikke helt er fulgt med tiden, vurderer Dorte Wimmer.
Håber på overlevelse
Flemming Rosleff kan ikke genkende analysen af, at tiden er løbet fra Irma.
Kunderne, som ifølge Flemming Rosleff er i alle aldre, har ofte sagt, at de var bekymrede for, at Irmaen en dag ville lukke, som det nu er tilfældet.
Flemming Rosleff vil rose bestyrelsen for at sige, at de vil føre Irma-ånden videre, men Irma er et ”levende koncept”, som han beskriver det, og han tror derfor ikke på, at Irma kan leve videre i det nye Coop.
I stedet håber han, at han kan fortsætte sit arbejde i en selvstændig version af Irma uden Coop, som Alfred Josefsen vil arbejde for.
- Man har måske stadigvæk chancen for at se, om der ikke er nogen, der er interesserede i at overtage Irma, slutter Flemming Rosleff.