Nyheder

Er Irma helt død endnu? Tidligere direktør melder sig på banen og vil redde kæden

Trods store millionunderskud tror tidligere direktør Alfred Josefsen, at Irma kan vende skuden. Han har selv gjort det før.

Alt lys er måske ikke slukket for de danskere, der begræder Irma-epokens snarlige ophør.

I hvert fald ønsker tidligere Irma-direktør Alfred Josefsen at iværksætte et sidste forsøg på at redde butikskæden.

Lad os nu se, hvordan de her dage ender

Alfred Josefsen, Irma-direktør fra 1999 til 2012

Derfor stiller han sig til rådighed som bestyrelsesformand i en potentiel konstellation, der kan redde dele af den 136 år gamle kæde.

- Når jeg sidder og ser på tallene, så er det ikke skræmmende. Så med lidt forskellige tilgangsvinkler, ville det ikke afskrække mig at stille mig i spidsen for noget af det, siger Alfred Josefsen til TV 2.

Josefsen var direktør for Irma fra 1999 til 2012, og han har siden november kendt til beslutningen om, at landets Irma-butikker lukker.

Lige siden har han – sammen med Irmas nuværende kædedirektør, Jan Larsen – forsøgt at afværge, at Irma bliver fortid.

De kommende uger bliver afgørende

Lukningen af landets 65 Irma-butikker er en del af en større rokade i Coop-koncernen, der blandt andet skal samle de største butikker i kæderne Kvickly, SuperBrugsen og Irma i én butikskæde under navnet Coop. Det gælder for ni af Irmas butikker.

Derudover bliver 28 af Irma-butikkerne lavet om til 365discount-butikker, 11 bliver til Brugsen, mens 17 lukker helt.

Omdannelserne og lukningerne begynder allerede 1. april, og skal Irma reddes, skal en løsning være på plads inden for halvanden måned fra dags dato, siger Alfred Josefsen.

- Processen, som jeg har haft med Jan Larsen og Coops direktion, er færdig nu her, men måske ikke helt lukket alligevel, siger han:

- Der er i hvert fald stadigvæk et par udeståender, der godt kunne fortjene lige at få en endelig krølle. Jeg tror, at Coop er optaget af, hvad der kommer ud af reaktionerne omkring alt det her.

Skal en løsning findes kræver det to ting, siger Alfred Josefsen:

For det første skal der findes nogle investorer, der vil lege med, og for det andet skal Coop bløde lidt op på de beslutninger, kæden nu har truffet.

Er håbet realistisk?

Irmas regnskaber er ikke offentligt tilgængelige, men kæden har de senere år leveret tocifrede millionunderskud, fortæller TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

Tilmed er forventningen, at regnskabet for 2022 vil vise et trecifret millionunderskud.

Den røde bundlinje skræmmer dog ikke Alfred Josefsen.

- Jeg tror, at jeg er den eneste nulevende Irma-direktør, der har formået rent faktisk at flytte virksomheden fra et stort underskud til et pænt stort overskud. Jeg tænker, at det er muligt at trække det i en positiv retning igen.

Han peger på, at kontingentet fra Irma-butikkerne til Coop er enormt højt, og det ville kunne nedbarberes, hvis et nyt Irma kunne få en mere fritstillet position i forhold til Coop.

Selvom hele Coop-kontingentet blev skåret væk, ville Irma stadig give driftsunderskud, påpeger den tidligere Irma-direktør dog.

Men et frit Irma ville give mulighed for at genoptegne Irmas særlige kendetegn, lyder analysen videre.

- Profilen og værdierne er blevet udvandet, og det skal man bruge et par år på at genrejse og genskabe, vil jeg tro.

Hvor meget af det her er et håb, og hvor meget er en kølig og professionel forrretningsanalyse?

- Der er meget nostalgi, men nostalgi og forretning hænger ikke nødvendigvis sammen, så kan hjertet nemt løbe af med en, siger han.

- Men at jeg har trods alt prøvet at rejse virksomheden fra et stort underskud til noget, der har været et mønstereksempel. Det har været muligt og vist sig historisk rent faktisk at kunne lade sig gøre, siger han.

Er der en investor i sigte?

Inden beslutningen om at lukke Irma kom til offentlighedens kendskab, blev Alfred Josefsen inviteret til drøftelser med Coops direktion.

Det bekræfter Coops direktør Kræn Østergård Nielsen over for TV 2 og tilføjer, at der også har været samtaler med andre aktører.

Under samtalerne med Alfred Josefsen var parterne i kontakt med en investor, som var interesseret, men som efterlyste medinvestorer med kendskab til dagligvarebranchen, fortalte Josefsen til Berlingske tidligere tirsdag.

Drøftelserne blev dog ikke til en konkret redningsplan, og Alfred Josefsen føler, at Coop kunne have gjort mere for afsøge mulighederne.

Coop vil ikke kommentere, hvor mange mulige investorer der har været samtaler med, men siger til TV 2, at man har forsøgt at holde Irma i live som selvstændig kæde.

Kræn Østergård Nielsen, kunne du se en verden, hvor Coop frasolgte Irma-brandet til andre, der havde lyst til at drive det videre?

- Det er de afklaringer, vi har været igennem. Men vi har desværre ikke kunnet finde nogen, der virkelig var determinerede på at drive det videre som en selvstændig kæde, havde de finansielle muskler til at overtage værdierne, havde infrastrukturen og også måtte i forhold til konkurrencelovgivningen.

Så det er et nej til, at du kunne forestille dig, at Coop frasolgte Irma-brandet?

- Det var egentlig et ja til, at det var det, vi havde afdækket, men vi har bare ikke kunnet finde nogen, der levede op til det.

Og hvis nogen skulle dukke op indenfor den næste halvanden måned og levede op til de parametre, I efterlyser, så ville I gå med til at nogle Irma-butikker kunne blive drevet videre selvstændigt?

- Nu er vi nået så langt, at jeg har meget svært ved at se, at det skulle være muligt. Men hvis det er muligt, så må vi jo forholde os til nye muligheder. Men vi har altså været relativt grundige i at afsøge muligheder, synes jeg.

Alfred Josefsen, er du i kontakt med nogen investorer lige nu?

- Nej, men jeg har heller ikke gjort det i respekt for, at jeg har siddet med i nogle forhandlinger.

Kommer du til at være det?

- Lad os nu se, hvordan de her dage ender ud, og hvilke reaktioner der kommer hvorfra, og så må jeg tage en status derefter, siger han:

- Det vigtige er, at der lige nu ikke er nogen til at udfylde den rolle, som Irma har haft. Det er værd at kæmpe for at se, om man kan finde nogle, der stadig står for innovation og udvikling og tager sig af de agendaer, som kloden skriger på, siger den tidligere Irma-direktør.