34-årig dansker krydser landegrænser for at slå folk til blods
'Bare knuckle fighthing', hvor man bokser med knoerne fri, vinder frem i udlandet. Ifølge neurolog kan det være mindre farligt end klassisk boksning.
34-årige Torben Prüsse trækker trøjen over hovedet og blotter sin tatoverede overkrop.
Teksten ACAB, der er en forkortelse for All Cops Are Bastards (alle betjente er idioter), titter frem over kanten på hans boksershorts, og med et fokuseret blik træder han ind i en interimistisk boksearena i en rulleskøjtehal i den engelske by Sheffield.
- Ind og vis ham, hvad du duer til! lyder det fra hans manager, mens Torben Prüsse nærmer sig sin engelske modstander.
Alt minder om en ganske almindelig boksekamp. Men en enkelt detalje gør alligevel seancen ganske anderledes.
For Torben Prüsse har ingen boksehandsker på, og kampen, der skal til at begynde, er derfor i disciplinen bare knuckle fighting, hvor man bokser med de bare næver.
En disciplin, der er i fremmarch i udlandet, men som i Danmark ikke er tilladt.
Mere "underholdende" og mere blod
Sporten er særlig stor i lande som Polen, England og USA, og i sidstnævnte er det løbende blevet tilladt i flere og flere stater, siden Wyomming blev frontløber i 2018. Senest tilladte staten South Carolina bare knuckle fighting i oktober.
Samtidig er bevågenheden stor på sociale medier, og på Youtube er der millioner og atter millioner af visninger.
For Torben Prüsse, der i dag er tømrer og far til tre, begyndte interessen med at centrere sig om klassisk boksning, da han med idolerne Mads Larsen og Brian Nielsen i tankerne for første gang iførte sig handskerne som 18-årig.
Men den store succes udeblev, og i starten af 30'erne blev han fristet af bare knuckle – blandt andet på grund af sportens brutalitet og råhed.
- Det er mere underholdende end et almindeligt boksestævne, og der er mere blod, siger han til TV 2 ECHO, der i juni var med ham til kampen i Sheffield.
Her kan du se hele minidokumentaren fra TV 2 ECHO om Torben Prüsse og hans første kamp i bare knuckle-disciplinen:
Elsker når det "flyder ud med blod"
I slutningen af 2020 kom Torben Prüsse derfor i kontakt med Haris Dzindo, der driver et boksecenter og er manager for flere kampsportsudøvere fra lande som Brasilien, Polen, England og Tjetjenien – herunder bare knuckle-boksere.
Selv opdagede Haris Dzindo disciplinen, da han boede i England.
- Jeg så atleter, gadedrenge og forretningsfolk banke hinanden til blods, og jeg elskede det, siger han.
Og det samme gør udøverne, lyder det:
- De elsker, når de rammer, og det hele springer i ansigtet, og det flyder ud med blod. Jo blodigere, det er, jo mere adrenalin får fighterne i bare knuckle, siger han.
Haris Dzindo blev manager for Torben Prüsse, og sammen begyndte de at øve rundt omkring i forskellige træningslokaler.
Men da bare knuckle ikke er tilladt i Danmark, hævder Torben Prüsse, at han ikke kunne øve sig mod en egentlig sparringspartner.
I stedet hamrede han sine bare knoer ind i boksepuder for at styrke dem til mødet med et hårdt ansigt eller spændte mavemuskler.
Ingen tilladelse til events
Torben Prüsses kæreste er ikke meget for, at han dyrker den alternative boksestil. Hun er bange for, at han bliver ”en grøntsag”, fortæller han.
Og kæresten er da heller ikke ene om at fremhæve brutaliteten i bare knuckle.
Når manageren Haris Dzindo har anmodet politiet om lov til at afholde bare knuckle-events, har han fået afslag.
Blandt andet med begrundelsen om, at der er ”høj risiko for skader” på deltagerne, hedder det i en forklaring, som TV 2 har set.
Både Harris Dzindo og Torben Prüsse argumenterer dog for, at den den rå kamp med de blottede knoer er mindre farlig end andre former for kampsport.
- Det er lovligt at sparke folk lige i fjæset (i kampsporten MMA, red.). Men man må ikke få en knytnæve i hovedet. Det synes jeg er vanvittigt, siger Torben Prüsse.
Færre langvarige skader?
Spørger man Bjarke Á Rogvi-Hansen, der er neurolog i klinikken 2920 Neuro og tidligere overlæge ved neurologisk afdeling på Rigshospitalet, er al boksning potentielt farligt for hjernen.
Men alligevel mener han, at bare knuckle kan have mindre alvorlige konsekvenser end almindelig boksning, fordi det er uden handsker, og slagene dermed er mindre kraftige.
- Man skal forestille sig hjernen som blommen i et æg. Hvis man ryster skallen meget voldsomt, så kan blommen tage skade. Det er det samme med hjernen, siger han.
Jo hårdere slag, desto større risiko for langvarige hjerneskader, siger neurologen.
- Ved bare knuckle ser man tænder, der slås løs, næser, der brækker, og øjenbryn, der flækker. Men når hænderne er beskyttet bag en stor, tung handske, slår man hårdere, og det er det farlige for hjernen på længere sigt, siger Bjarke Á Rogvi-Hansen.
Sejrherre i England
Tilbage i boksearenaen i Sheffield sætter dommeren kampen i gang mellem Torben Prüsse og hans engelske modstander.
Med bare næver tæsker de løs på hinanden, og trods et højlydt publikum kan man høre smæld fra nogle af slagene.
Med knytnæver mod kæber, ribben og næser bølger kampen frem og tilbage, og en strøm af blod fosser fra Torben Prüsses pande.
Ned mellem øjenbrynene, ned over næsen og ned mellem læberne.
Men med tre knytnæver sender Torben Prüsse englænderen ned i en sammenkrøbet position i det ene ringhjørne, og mens modstanderen forsvarer ansigtet mod flere slag, udråber dommeren Torben Prüsse som sejrherre.
Med hænderne over hovedet og med to pegefingre rettet mod himlen lader han sig hylde af publikum.
Indtil videre noget, han må krydse landegrænser for at opleve.