GO'

Ditte Okman udeblev fra undersøgelse i 13 år – nu sender hun et opråb til andre kvinder

Næsten halvdelen af kvinder mellem 23 og 29 år udebliver fra screening, der kan forhindre livmoderhalskræft.

I 2021 blev radiovært Ditte Okman spurgt af Kræftens Bekæmpelse, om hun ville være med i en podcast, der skulle oplyse om hpv-vaccinen.

Og her gik det op for radioværten, at hun ikke selv var blevet testet for livmoderhalskræft i 13 år.

De mange breve og invitationer fra Hvidovre Hospital i e-Boks havde hun uden videre arkiveret lodret, som hun beskriver det, og det har fået konsekvenser.

Efter optagelserne til podcasten fik hun endelig bestilt en tid til en SMEAR-test, og resultatet kom som et chok.

Ditte Okman havde celleforandringer og forstadier til kræft, og halvandet år efter kæmper hun stadig med sygdommen.

- Jeg står lige nu og ikke ved, om det her ender med, at jeg skal have fjernet min livmoder, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Var Ditte Okman blevet tjekket hvert tredje år, som det anbefales, ville hun højst sandsynligvis ikke stå i denne situation, og det får hende til at komme med en klar opfordring til unge kvinder:

- Kom afsted, fordi jo længere tid I venter, jo større risiko er der, lyder det.

Hver anden kommer ikke afsted

Kun omkring halvdelen af kvinder mellem 23 og 29 år takker ja til at deltage i screening for livmoderhalskræft, inden for 365 dage fra de får indkaldelsen.

Det viser den seneste opgørelse fra regionernes kliniske kvalitetsudviklingsprogram for livmoderhalskræftscreening.

Og det overrasker ikke Ditte Okman.

Det tog seriøst to minutter, og det var fuldstændigt smertefrit

Ditte Okman, radiovært

- Man er lidt uovervindelig, og hvis ikke man føler nogen symptomer … Og det er jo det, der er så lusket ved det her. Der er ikke nødvendigvis nogen symptomer, før du er så langt henne, at det begynder at blive rigtige kræftceller, lyder det.

Ditte Okman følte selv, at hun var sund og rask, og indtil hun fik sin første SMEAR-test, troede hun, at det var en større, tidskrævende hospitalsundersøgelse.

- En sygeplejerske stak sådan en lille kost op i mig og lige fejede lidt rundt, og det tog seriøst to minutter, og det var fuldstændigt smertefrit, fortæller hun.

”Man skal afsted i 20’erne”

I Kræftens Bekæmpelse bekymrer det derfor overlæge Janne Bigaard, at især de unge kvinder ikke bliver tjekket for celleforandringer.

Livmoderhalskræft rammer hyppigst kvinder mellem 35 og 45 år, og det tager kræftformen 10 til 15 år at udvikle sig fra celleforandringer og forstadier til kræft. Det er derfor afgørende, at de unge kvinder får bestilt en tid, når de bliver indkaldt, selvom de ikke mærker symptomer, forklarer hun.

Ud over celleprøven, som allerede blev opfundet i 1960’erne, tester lægerne nu også for hpv-virus, der kan udløse selvforandringer og forstadier til kræftformen, så lægerne endnu tidligere opdager de kvinder, der er disponeret for sygdommen.

Hvis man er vaccineret mod hpv, er man så ikke sikker?

- Nej, det er man ikke. Den beskytter rigtigt godt, men den er ikke 100 procent sikker, det er der aldrig nogen vacciner, der er. Så der er stadigvæk en lille risiko for, at der er nogle andre typer af hpv, som kan give celleforandringer, og derfor så skal man fortsætte til screening, lyder svaret fra overlægen.

Livmoderhalskræft

Hver dag får cirka en kvinde i Danmark konstateret livmoderhalskræft, og hvert år dør 90 kvinder af sygdommen – op mod to ud af tre af de ramte kvinder er ikke blevet screenet regelmæssigt, skriver Kræftens Bekæmpelse på deres hjemmeside.

”Du kan risikere at få kræft”

Ditte Okman har været gennem flere operationer og behandlinger uden at få bugt med sygdommen.

- Det er helt ærligt noget værre lort. Og specielt nu, hvor jeg ved, hvor nemt og virkelig ukompliceret og meget lidt tidskrævende det er at få den SMEAR-test, lyder det.

Hvad tænker du, man kunne gøre, for at færre bare skubber det ud til højre?

- Nu arbejder jeg jo ikke for sundhedsmyndighederne, men man kunne måske i virkeligheden bare skrive i e-Boks: ”Det er tid til at kontakte din læge og få en SMEAR-test, du kan risikere at få kræft”.

Se hele interviewet med Ditte Okman og Janne Bigaard i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY