GO'

Derfor må du ikke lufte ud for længe, hvis du har skimmelsvamp

Det kan være fristende at lukke rum af for at spare på varmen eller lufte ud hele tiden, men det kan føre til skimmelsvamp, lyder det.

Mange danskere har denne vinter skruet ned for varmen for at spare på energien.

Men den lavere stuetemperatur og varmeregning kan have en negativ effekt på ens indeklima.

Fugt, ilt og kolde overflader er nemlig perfekte forhold for skimmelsvamp, der denne vinter er flyttet ind i mange danske hjem, fortæller Tue Patursson, der er fagekspert i energi og indeklima hos Videncentret Bolius.

- Rigtig mange sænker temperaturen indenfor. Når kolde overflader får fugt på sig, bliver det til kondens, der bliver til vanddråber, og så er der rigtig gode forhold for skimmelsvampen, siger han i ’Go’ morgen Danmark’.

Kun omkring 1 til 3 procent af danskerne får en øjeblikkelig allergisk reaktion, når de befinder sig i en bolig med skimmelsvamp, men langt flere vil over en længere periode opleve symptomer som hovedpine, svimmelhed og kløende øjne.

Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på, om der breder sig skimmelsvamp bag sengen eller i hjørnet bag reolen, og her har Tue Patursson en række råd.

Luft ud, træk ud, støv af

Tue Paturssons første råd er, at man lufter ud tre gange om dagen i fem til ti minutter.

Men ikke mere end det.

Hvis der er åbent i lang tid, vil overfladerne indenfor blive så kolde, at der efterfølgende er ideelt for skimmelsvampen at vokse der.

Og de kolde overflader – ofte væggene op ad ydermurene – skal man være opmærksom på. Mange vil typisk stille senge eller reoler i hjørner eller langs vægge, men den friske luft fra udluftningen kan ikke komme til der, og derfor er det ofte her, at skimmelsvampen vil brede sig.

- Har man nogle kolde overflader, fordi man bor i et hus, der ikke er så godt isoleret, bør man trække sine møbler 15 til 20 centimeter væk fra væggen, anbefaler Tue Patursson.

Når man alligevel har trukket sengen og reolen ud, anbefaler Tue Patursson kraftigt, at man gør ordentligt rent bag ved.

- Svampesporer kan også sætte sig i støv, siger han.

Overvej at skifte vinduer

Flere seere har i forbindelse med interviewet med Tue Patursson i 'Go' morgen Danmark' delt billeder af skimmelsvamp, og rigtig mange sendte billeder af deres vinduer med skimmelsvamp og kondensvand på.

Til at starte med råder Tue Patursson til, at man hver morgen tørrer kondensvandet af med en klud, så det ikke løber ned i vindueskarmen og bliver til skimmelsvamp.

På den længere bane opfordrer Tue Patursson danskerne til at overveje, om de skal skifte til energiruder eller efterisolere. Det vil både være godt for indeklimaet og energiregningen, lyder rådet.

Isolering er nemlig altafgørende for en boligs indeklima.

Jo bedre isoleringen er, desto mere kan man tillade sig at sænke temperaturen, forklarer Tue Patursson.

- Vi har altid sagt, at man ikke må gå længere ned end til 18 grader, men det hjælper ikke altid, hvis man bor i en bolig uden isolering. Så kan 18 grader være for lavt, siger han.

Og det er ikke en løsning at holde dørene lukkede til rum, man ikke bruger, for at spare på varmen.

- Når der er for stor forskel på rummene, kan man også risikere at få problemer med fugt, slutter han.

Se hele indslaget med Tue Patursson i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY