GO'

49-årig holder "hvid januar" – så meget taber hun sig

Overlæge forklarer, at det især er det usunde fedt omkring organerne, man taber ved ikke at drikke.

Det var et tilfældigt møde i 2016, der fik Lise Christiansen Poulsen til at droppe alkoholen i januar.

I den lokale gågade stødte hun ind i en munk, og de faldt i snak.

Lise Christiansen Poulsen fortalte blandt andet om sin afhængighed til kaffe, og her udfordrede han hende, husker hun.

Men det var ikke kun kaffe, som Lise Christiansen Poulsen droppede den vinter.

- Så gik jeg hjem og tænkte, at min januar både skulle være uden alkohol, uden sex og uden sukker, så jeg gik 'all in' på, hvad det kunne gøre for kroppen, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Der er både en fysisk lethed, men også en mental lethed

Lise Christiansen Poulsen, fuldmægtig

Siden 2016 har Lise Christiansen Poulsen været med på 'hvid januar'-bølgen flere gange, som er en international tendens, hvor folk ikke drikker alkohol i januar.

Det handler for Lise Christiansen Poulsen ikke om at være frelst, når hun vælger ikke at drikke i januar. Det handler om velvære og om at tage ansvar for sin egen sundhed, som hun også håber, hun kan inspirere andre til at gøre, forklarer hun.

- Der er både en fysisk lethed men også en mental lethed. Sådan en overskudsfornemmelse af at kroppen er fri. Der er bare en god følelse, når man kommer til januar, siger Lise Christiansen Poulsen.

Fester med børnechampagne

For Lise Christiansen Poulsen er det ikke udsædvanligt at give sig selv en udfordring.

Hun har tidligere gennemført en ironman, og hun er generelt aktiv i hverdagen.

Når hun sidder på mountainbiken, kan hun mærke, at bakkerne også føles lettere, når hun ikke drikker de fem genstande om ugen, som hun plejer.

- Jeg synes, at en fest eller en tur i byen godt kan sætte sig i kroppen i forhold til, at man måske ikke altid er så oplagt, når man kommer til søndag eller mandag morgen, fortæller hun.

Det har dog medført en del kommentarer de seneste år, når Lise Christiansen Poulsen er dukket op til en fest, og har takket nej til alkohol.

Ved seneste fest på hendes arbejde i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, havde hun taget en børnechampagne med, men den endte faktisk med at høste meget positiv opmærksomhed.

Det får dog ikke Lise Christiansen Poulsen til at droppe alkoholen permanent.

- Det er også lidt hyggeligt at komme til en fest, give slip og have det lidt sjovt, lyder det.

210 gram rent fedt

Lise Christiansen Poulsen drikker normalt omkring fem genstande om ugen, og det vil give et vægttab på 210 gram rent fedt på en måned.

Men sundhedsmæssigt kan det gøre en stor forskel.

Det forklarer professor og overlæge ved Gentofte Hospital, Filip Krag Knop:

- Hvis man tager et år uden alkohol, svarer det til et par kilo fedt, man smider, og det er typisk fedt omkring de indre organer og i selve leveren, så det vil være et rigtig sundt vægttab.

Filip Krag Knop fortæller samtidig, at mange danskere ikke er klar over, at der er flere kalorier per gram i alkohol end i kulhydrat eller protein, og en 'hvid januar' vil derfor føre til et vægttab for langt de fleste.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Er man 18 år eller derover, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man højst drikker ti genstande om ugen, og maksimum fire genstande samme dag.

Er man under 18 år eller gravid, fraråder Sundhedsstyrelsen, at man drikker alkohol.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Et mindre alkoholindtag vil desuden mindske risikoen for lever- og hjertekarsygdomme samt kræft i eksempelvis mundhulen eller svælget.

Men mange vil også mærke et større overskud i hverdagen, når de ikke drikker.

- Når man ikke drikker alkohol, får man en mere sammenhængende søvn og et bedre søvnmønster, og det er med til at smitte af på hverdagen, så man får et bedre mentalt helbred, tænker klarere og hurtigere, lyder det fra overlægen.

”Dåbsfest” venter i februar

Lise Christiansen Poulsen synes ikke, der er svært at holde sig fra alkohol i januar.

Afstemning

Holder du 'hvid januar'?

Når hun går ind i februar, vil der dog igen være alkohol i Lise Christiansen Poulsens liv, og én begivenhed ser hun frem til.

- Jeg er medlem af den lokale badeklub, og vi har en dåbsfest her 11. februar, slutter hun.

Se hele interviewet med Lise Christiansen Poulsen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.