Storm bankede elpriser i bund – men det varer ikke ved
Prisen for at få leveret strøm varierer også efter, hvor i Danmark man bor, forklarer civilingeniør.
For Henrik Møller Jørgensen har det været en travl weekend.
Weekendens stormvejr sendte nemlig elpriserne helt i bund, og det fik sat ham i sving.
- Jeg har en elbil holdende, der er ladet helt op til sidste elektron, og jeg har vasket tøj i det omfang, jeg kunne nå, fortæller han i ’Go’ morgen Danmark’.
Henrik Møller Jørgensen er civilingeniør, og så driver han Facebook-gruppen ’Grønnere elforbrug’, hvor han blandt andet laver prisprognoser for el i Danmark.
Han forklarer, at stormvejret søndag stort set gjorde el gratis i weekenden, men sådan fortsætter det ikke resten af ugen.
- Prisen stiger hen over ugen. Vi skal hen til søndag, før priserne igen bliver lave – eller knap så høje, forklarer han.
Henrik Møller Jørgensen peger især på natpriserne, der er de lodrette streger på grafen. Prisen på el vil nemlig være forholdsvis høj om natten, og der vil ikke være lige så meget at spare på elregningen ved eksempelvis at vaske tøj eller oplade bilen om natten.
Din adresse er afgørende
Når Henrik Møller Jørgensen forudser, hvordan ugen kommer til at se ud med hensyn til elpriser, er det ud fra hans hjemmelavede computerprogram, der er baseret på vejrudsigten.
Indtil videre har januar været en ”billig elmåned”, fordi det har blæst meget.
Men prisen på el er også betinget af, hvor man bor i Danmark, fordi prisen for levering er forskellig. På et kort har han delt Danmark ind i tre farver.
I det orange område koster det det samme at få strømmen leveret døgnet rundt. I det gule område er strømmen dyrere at få transporteret mellem klokken 17.00 og 20.00.
Har man adresse i det grønne område, betaler man mest, fortæller Henrik Møller Jørgensen.
- I det grønne område koster det måske 20 øre at få transporteret strømmen om natten, altså fra midnat til klokken 06, men fra klokken 17.00 til 21.00 om aftenen kan det koste 1 krone og 80 øre at få den leveret.
Derfor er prisen lavere om natten
Det er ikke en dansk tendens, at strømmen er billigst om natten.
Sådan er det i hele Europa, fortæller Henrik Møller Jørgensen.
Det handler om, at vi er blevet bedre til at spare på strømmen, at mange virksomheder og fabrikker ikke kører om natten, og fordi langt de fleste europæere sover og derfor har et markant lavere forbrug end om dagen.
Så er det i virkeligheden bare et spørgsmål om udbud og efterspørgsel?
- Det er stenhårdt udbud og efterspørgsel, og så har vi været så heldige, at der har været så meget udbud af vindstrøm, at gaspriserne, som virkelig har trukket priserne op, har været ligegyldige. Når først vinden dækker hele behovet, er det sådan set ligegyldigt, hvad gasprisen er, slutter han.
Se hele interviewet med Henrik Møller Jørgensen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY