GO'

Tv-vært var bange for at afsløre stor hemmelighed – så væltede de rørende beskeder ind

At man udvikler en spiseforstyrrelse, kan bunde i idéen om, at man skal være perfekt, lyder det fra Foreningen for Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Da Lambang Arianto, der er børnevært på TV 2 og børnelæge, sammen med sin mand, Kaspar Mørk Arianto, vandt TV 2-programmet ‘Sommerdrømme’ i 2021, gemte de på en hemmelighed.

Lambang Arianto havde i 20 år lidt af både tvangsoverspisning og bulimi.

Ifølge parret havde de gjort, hvad de kunne for at skjule det for omverdenen af flere grunde, men især én grund har fyldt meget for Lambang Arianto.

- Når man skal prøve at få andre i en eller anden form for behandling, skal man have noget autoritet. Jeg var bange for, at jeg ville miste den autoritet og den tillid, som børnene og deres forældre ville have til mig, fortæller han i ‘Go’ aften LIVE’.

Men da 2023 blev skudt i gang, havde Lambang Arianto sat sig for, at nok skulle være nok.

Derfor delte han et opslag på sine sociale medier 1. januar, hvor han åbnede op om sine spiseforstyrrelser.

Flere end man tror

Og Lambang Arianto er ikke alene.

Tal fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade anslår, at mellem 40.000 og 50.000 danskere fra 15 til 45 år lider af tvangsoverspisning, og at cirka 30.000 danskere lider af bulimi.

Fakta om spiseforstyrrelser

Bulimi

Bulimi er en spiseforstyrrelse, der er kendetegnet ved, at personen har episoder, hvor man oplever en slags kontroltab og indtager store mængder, ofte usund, mad.

Det kan være en hård og langvarig proces at gøre sig fri af bulimien – men med den rigtige behandling og støtte fra pårørende og familie er der gode chancer for, at den berørte person kan komme godt videre med livet.

Tvangsoverspisning/Binge Eating Disorder

Tvangsoverspisning er en spiseforstyrrelse, der karakteriseres ved tilbagevendende episoder med tvangsmæssige overspisninger, der på engelsk er betegnet som “binges”.

Siden 2022 har en række behandlingssteder modtaget midler fra Sundhedsstyrelsen til at videreføre og oprette gratis behandlingstilbud for mennesker, der lider af tvangsoverspisning. Efterspørgslen på behandlingen er dog stor, og derfor er der lange ventelister til flere af tilbuddene.

Kilde: Forening Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Ifølge foreningen kan en af grundene til, at nogle udvikler en af disse spiseforstyrrelser, være forestillingen om, at man skal være perfekt og fejlfri for at blive accepteret og holdt af.

Netop det kan Lambang Arianto spejle sig i. I hans familie har de dyrket meget håndbold og haft en meget stærk sportskultur, fortæller han:

- Vi skulle vise, at vi havde kræfter, at vi var stærke, og vi skulle ikke vise svaghed.

Tankerne om at være perfekt og at skulle passe ind er også en af grundene til, at Lambang Arianto og Kaspar Mørk Arianto ikke har åbnet op om spiseforstyrrelserne før nu.

- Jeg har altid skulle vise mig fra min bedste side og vise, at min familie er perfekt, fortæller han.

Mange reaktioner

Selvom både Lambang Arianto og Kaspar Mørk Arianto var bange for, hvordan folk ville reagere på afsløringen af deres hemmelighed, er de ifølge parret selv blevet mødt med utallige rørende beskeder og reaktioner fra berørte følgere, der også har lidt af en spiseforstyrrelse.

- Det betyder meget, at folk har skrevet til mig og støttet mig i det for at give mig troen på, at jeg nok skal få det bedre, lyder det fra Lambang Arianto.

Lambang Arianto beskriver, hvordan han føler, at han kun er ved bunden af bjerget, og at han først nu skal til at finde ud af, hvordan han kommer i gang med at få det bedre.

Men som Lambang Arianto selv skriver i sit Instagram-opslag:

- At sige det højt er mit første skridt.

Han fortæller, at han nu har søgt hjælp, og at han er glad for og energifyldt over, at han er i gang med at få det bedre.

- Der vil være gode tider, og der vil være dårlige tider, men jeg er forberedt, for jeg ved, at de vil komme, slutter Lambang Arianto.

Se hele indslaget med Lambang Arianto i ‘Go’ aften LIVE’ på TV 2 PLAY.