GO'

Sundhedsplejerske med opfordring til "beige" forældre

Sundhedsplejerske opfordrer til farverigt legetøj, mens speciallæge fremhæver de gode egenskaber i et neutralt børneværelse.

De seneste år har det været svært at komme uden om den beigefarvede børnegeneration på sociale medier. Med træklodser i hånden og iklædt økologisk bomuldstøj har børn på deres forældres vegne konkurreret i at se mest naturlige ud.

Nu er satirikere på sociale medier som Hayley DeRoche begyndt at lave sjov med det, de kalder sad beige parenting - en stil, der i kontrast til de farverige 1990’ere, er baseret på pastel- og jordfarver.

I Politiken bekriver Eva Eistrup i en klumme trenden som "det komiske møde mellem æstetisk overambition og hverdagsbøvl: den beige børnetøjsbølge", når hun stikker til de 'beige' forældre.

Socialrådgiver Sine Christensen er en af dem, der hoppede med på trenden, da hun fik sit første barn.

- Med mit første barn var jeg kun 19 år gammel. Jeg havde et kæmpe behov for, at det skulle fremstå sådan, at du skulle ikke kunne sætte en finger på mit forældreskab, forklarer hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Men nu venter Sine Christensen sit femte barn, og hun har lært, at det ikke er muligt at holde det perfekte børneværelse.

Det er ikke så vigtigt for hende længere, hvordan det ser ud - kun at værelset skal have farver, når den lille ny kommer til verden, siger hun.

Sundhedsplejerske ændrede farvevalg

Ifølge kulturjournalist Maja Hald er der mange, der dyrker de farvedæmpede børneværelser.

- Denne her økologiske bomuldsstil er jo opstået, fordi man gerne vil give sine børn noget 'rent tøj' på. En anden del er også, at man ikke vil give sine børn noget kønnet tøj på. At det ikke er glimmer og strutskørt, biler og blåt, forklarer hun.

I Sine Christensens tilfælde var det et besøg af en sundhedsplejerske, der fik hende til at ændre holdning.

For sundhedsplejersken ligefrem anbefalede Sine Christensen at få nogle flere farver ind på værelset, fortæller hun.

Og det bakker Lena Dyhrberg, der også er sundhedsplejerske, op om.

Hun har ligesom Sine Christensens sundhedsplejerske oplevet, at børneværelserne og børnetøjet er blevet mere "beige" de seneste år.

Dyrker man den stil som forældre, anbefaler Lena Dyhrberg særligt en ting.

- Jeg vil anbefale, at I køber legetøj med farver til jeres børn, specielt efter de er blevet to måneder, hvor de kan se farver.

Når børnene bliver større, vil de bevæge sig mod farver, og det er derfor med til at udvikle både motorik og syn, forklarer hun.

Speciallæge ser positivt på trend

Imran Rashid er speciallæge og har i flere år beskæftiget sig med børn, søvn og sovevaner.

Og har man børnenes søvn for øje, kan han se positive elementer i de udskældte beigefarvede børneværelser.

- Det er en god idé med rum, der fremmer fred og ro. Det er en mangelvare blandt børn i dag, siger Imran Rashid.

Hele buffeten behøver ikke altid være der

Imran Rashid, speciallæge

Børn udsættes i dag konstant for stimuli, og speciallægen rådgiver direkte forældre til at tænke over, hvor mange ting der skal være på børneværelset.

- Med 20 tons legetøj på børneværelserne sker der for meget. Fjern det legetøj, de ikke bruger, så der ikke er så mange valgmuligheder. Hele buffeten behøver ikke altid være der, lyder det.

Beige skader ikke børn

Selvom Sine Christensen er gået væk fra de beigefarvede børneværelser, mener hun ikke, man skal dømme forældre, der følger Instagram-trenden.

Tværtimod.

- Nu arbejder jeg selv som socialrådgiver til dagligt, og der skal meget til, før børn direkte tager skade af den måde, vi er forældre på. Og jeg tænker ikke, at den måde, vi indretter børneværelser på, gør det, lyder det.

Det er kulturjournalist Maja Hald helt enig i.

Alligevel synes hun, at man skal forholde sig kritisk til normer og tendenser på sociale medier.

- Man skal ud og betale rigtig mange penge for at leve op til noget af det, man ser på Instagram. Instagram er jo et sted, hvor man sælger rigtig mange, så jeg synes, det er okay, at man sætter spørgsmålstegn ved det.

Se hele interviewet med Maja Hald og Sine Christensen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY