Alkoholeksperimentet

Så meget feder alkohol, og så skadeligt er det

TV 2 har regnet på seks populære alkoholiske drikke for at finde ud af, hvad antallet af kalorier svarer til i margarine.

Måske er alkohol sjovt at drikke, men det både feder og kan være skadeligt for din krop.

Det fortæller professor og overlæge Filip Krag Knop fra Gentofte Hospital.

Alkohol er nemlig et næringsrigt stof med masser af energi, som bliver deponeret som særligt fedt i levercellerne.

Det er derfor, at for meget alkohol igennem længere tid kan være skadeligt for leveren. Alt det fedt fra alkohol, der bliver hobet op her, kan give en betændelsestilstand.

Den kan ifølge Filip Krag Knop forårsage arvævsdannelse og reducere leverens normale og livsvigtige funktioner.

- I yderste konsekvens kan der dannes så meget arvæv i leveren, at den ikke kan opretholde de normale funktioner, som er vigtige for helbredet. Den tilstand kalder man cirrose eller ”skrumpelever”, og det kan være en livstruende tilstand, siger Filip Krag Knop.

Risiko for at tage på

Men ud over de skadelige følger af at drikke for meget i for lang en periode er konsekvensen også, at alkohol feder.

- Det hele tæller i det samlede kalorieregnskab, og dermed øger alkohol risikoen for fedtophobning i leveren og andre steder i kroppen, siger han.

Det oplever fire kendte kvinder i tv-programmet ‘Alkoholeksperimentet’, der sendes i øjeblikket. Her lægger de alkoholen på hylden i en måned og oplever pæne vægttab og bedre sundhed.

Men hvad svarer al den alkohol, du drikker, til i fedt? Det kan du se her, hvor vi har omregnet kalorierne i seks populære drikke til margarine.

Pilsner på dåse

To pilsnere om dagen i en måned vil svare til, at du i samme periode har spist 1,06 kilo margarine. Sammenlagt vil du få 7750 alkoholrelaterede kilokalorier i løbet af den måned.

- Hvis man prøver at skrive ned, hvor mange øl man rent faktisk drikker – ved festlige lejligheder, i det daglige, til festivaler, studenterfester og på studieture – og så ganger det hele op, vil mange nok blive overrasket over, hvor stor en del af ens årlige kaloriebehov, der dækkes af indtag af pilsnerøl. Og eventuelt hvor meget fedt i ens krop der kommer fra øl, siger Filip Krag Knop.

Sød spansk rødvin

To glas af en spansk rødvin hver dag i en måned vil svare til, at du har indtaget 2,15 kilo margarine i samme periode. Det er mere end dobbelt så meget som ved pilsneren. Sammenlagt vil du få 15.624 alkoholrelaterede kilokalorier i løbet af den måned.

- De fleste regner nok ikke med, at der skal løbes, hvad der svarer til et Eremitageløb på 13,3 kilometer for at forbrænde de tre glas rødvin, som røg ned med al den gode julemad. Eller at du som gennemsnitsdansker nok ville tabe dig cirka seks kilo på et år, hvis du droppede dine to daglige glas rødvin og ellers spiste og bevægede dig, som du plejer, siger Filip Krag Knop.

Skinny bitch

På trods af navnet svarer to skinny bitch hver dag i en måned til at spise 0,65 kilo margarine. Sammenlagt vil du få 4526 alkoholrelaterede kilokalorier i løbet af den måned.

- Navnet skriger til himlen. Man skulle tro, at det var et slankemiddel, men her bliver det tydeligt, at det rent faktisk ikke er et uvæsentligt antal kalorier, der kommer fra den rene alkohol i en sådan drink, siger Filip Krag Knop.

Mojito

To glas af den cubanske drink med rom og rørsukker hver dag i en måned vil svare til at indtage 1,8 kilo margarine i samme periode. Sammenlagt vil du få 13.144 alkoholrelaterede kilokalorier i løbet af den måned.

- Her er et eksempel på en drik med en relativt stor mængde processeret kulhydrat, altså rørsukker, kombineret med en ikke lille alkoholprocent. I kalorieregnskabet “koster” det halvanden Mars-bar at drikke en mojito, siger Filip Krag Knop.

Piña colada

Den puertoricanske drink med både rom, kokoscreme, sukkersirup og ananasjuice er noget af en mundfuld. To glas hver dag i en måned svarer til at spise 3,4 kilo margarine i samme periode. Sammenlagt vil du få 24.800 alkoholrelaterede kilokalorier i løbet af den måned, hvilket gør den til denne tests klart mest fedende og skadelige drink.

- Her er lidt af en kaloriebombe. Dels fordi der er godt med alkohol i, og dels fordi der både er masser af kalorier i fra sukkeret i sirup og ananasjuice og fra alt det fedt, der er i kokoscremen. Det sukker, der typisk er i sirup, er fruktose, og det vil have en præference for at blive omdannet til fedt i leveren. Så et stort forbrug af piña coladaer vil øge riskoen for fedtleversygdom, siger Filip Krag Knop.

Tequila-shot

Tager du og skyller to tequilashots ned hver dag, svarer det til, at du har spist 0,37 kilo margarine på en måned. Sammenlagt vil du få 2728 alkoholrelaterede kilokalorier i løbet af den måned.

- Når man slår næringsindholdet af tequila op, bliver man præsenteret for fire nuller: 0 gram fedt, 0 gram protein, 0 gram kulhydrat og 0 gram kostfibre. Men det er jo tydeligt her, at der selv i et lille shotglas er kalorier, der enten kan sætte sig som fedt på sidebenene eller bruges til at danse natten og kalorierne væk, siger Filip Krag Knop.

Se andet afsnit af 'Alkoholeksperimentet' klokken 20 10. januar eller på TV 2 PLAY nu.