De fire medvirkende, inden forsøget gik i gang.
Alkoholeksperimentet

Fire kendte kvinder droppede alkohol i en måned – her er, hvad de lærte

De fire medvirkende tabte sig alle, men hver især har de også ændret deres alkoholforbrug efter en måned uden at drikke.

I juli 2021 droppede fire kendte kvinder alkohol i en hel måned.

Det skete som en del af programmet 'Alkoholeksperimentet', der lige nu sendes på TV 2.

På mange måder ændrede måneden deres liv, fortæller de.

Zindy Laursen, 51 år, sanger og musiker

Inden jeg gik ind i måneden uden alkohol, var jeg lidt i panik. "Hvad gør jeg," tænkte jeg. Jeg var bange for, at jeg ikke kunne holde en måned, og mine overvejelser gik egentlig mest på, om jeg skulle sige det til de andre, hvis jeg faldt i.

Mit forhold til alkohol var blevet lidt betændt. Det var blevet problematisk.

Mit forhold til alkohol var blevet lidt betændt. Det var blevet problematisk.

Zindy Laursen

Under coronanedlukningen røg hele min identitet fra den ene dag til den anden. Jeg kunne ikke komme ud at spille, og jeg fik nærmest en begyndende depression. "Hvad skal der blive af mit liv," tænkte jeg i en alder af 49 på det tidspunkt. Så jeg begyndte at drikke meget, næsten hver eneste aften. Det var ligesom mange andre for at dulme mine følelser.

En “five o’clock”-drink blev nogle gange til en “four o’clock“-drink. Alkohol blev en ting, der hele tiden skulle implementeres i min dag. Jeg kunne nyde at sidde alene og drikke. Der blev det farligt for mig, syntes jeg. Bare sidde med et glas rødvin og chille. Det var det bedste, jeg vidste.

Den første uge var den mest forfærdelige. Det rene helvede. Hele kroppen skreg efter alkohol og også efter sukker. Så jeg besluttede mig for, at jeg måtte købe nogle flødeboller for at få noget sukker i kroppen. Jeg købte også noget at drikke uden alkohol, men det var simpelthen så dårligt, så det gad jeg ikke mere.

Når klokken blev 17, og jeg kunne høre kirkeklokkerne, var det næsten, som om min krop automatisk ville gå ud i køkkenet og tage et glas.

I løbet af måneden begyndte jeg at sove betydeligt bedre. Jeg har ellers haft en meget urolig søvn, garanteret fordi jeg har drukket en del. Men lige pludselig sov jeg dejligt.

Jeg kunne også mærke, at jeg blev mere effektiv og kreativ. Før kunne det ske, at jeg ikke fik lavet noget, fordi jeg var blevet halvfuld. Nu fik jeg ringet til en masse mennesker og skrevet musik.

Jeg har lært, at jeg skal kontrollere, hvor meget jeg drikker. Det skal være et bevidst valg, og det har betydet, at jeg nok har halveret mængden af alkohol, jeg drikker. Hvis jeg er alene, og jeg gerne vil have et glas rødvin, hælder jeg et ekstra glas op, og så tømmer jeg resten af flasken i håndvasken.

Cecilie Hother, 44 år, tv-vært og foredragsholder

Jeg sagde, at livet er for kort til dårlig rødvin.

Jeg havde lige været inde i en periode, hvor jeg på grund af små børn og amning ikke havde drukket særligt meget alkohol. Derfor var min holdning også blevet, at hvis jeg skulle drikke alkohol, skulle jeg sidde og nyde det.

Jeg troede, det ville blive relativt nemt at undvære alkohol i en måned, fordi jeg i forvejen ikke havde drukket meget i perioden op til.

Men omvendt havde jeg glædet mig rigtigt, rigtigt meget til en sommer, hvor jeg igen kunne nyde alkohol. Min mand havde tidligere sagt, at når vi var kommet forbi alt det her amning og børn, glædede han sig til en god sommermiddag og at sidde og nyde et godt glas vin med mig.

Så det var ikke populært, da jeg fortalte ham, at jeg i den måned ikke måtte drikke alkohol.

Det siger noget om, hvordan alkohol er en social ting.

30 dage uden alkohol

Efter 30 dage uden alkohol kunne de fire kvinder konstatere, at de alle havde tabt sig.

Ifølge overlæge og professor ved Gentofte Hospital Filip Krag Knop er det særligt positivt, fordi det er sunde vægttab. Kvinderne tabte nemlig fedt i forhold til muskelmassen, og så blev levertallene også en smule bedre.

- Så selvom der er tale om små tilfælde, er det alt sammen med til at skubbe deres sundhed i den rigtige retning, siger Filip Krag Knop.

Det sværeste var det sociale. Jeg blev virkelig overrasket over, hvor stor en del alkohol er af det sociale. Hele tiden fik jeg spørgsmålet: Skal du ikke have noget at drikke? Hvorfor ikke? Er du gravid igen? Jeg skulle nærmest have en undskyldning for ikke at drikke.

Så fortalte jeg om programmet, og så var der nogle, som spurgte, om jeg ikke bare kunne snyde. Nej, selvfølgelig kan jeg ikke det. Omverdenens reaktion kom ret meget bag på mig.

I løbet af måneden oplevede jeg, at jeg fik det bedre i kroppen. Jeg fik lidt mere overskud, og jeg tabte mig en smule. Men jeg var jo lige kommet fra en periode, hvor jeg i forvejen ikke drak alverden, så det er lidt svært at regne med.

Jeg mener stadig, at livet er for kort til dårlig rødvin. Men det har jeg nu sat to streger under.

Jeg mener stadig, at livet er for kort til dårlig rødvin

Cecilie Hother

Jeg vidste godt, at alkohol er skadeligt, og det feder, men jeg er blevet endnu mere bevidst om, hvor skadeligt det er. Så når jeg skal drikke vin, skal det også være godt. Så skal det være noget, jeg har valgt til.

Anna Thygesen, 57 år, kommunikationsrådgiver og indehaver af pr-bureauet WeDo Communication

Jeg har altid haft en idé om, at jeg kunne tåle meget og holde til at drikke meget. Men i programmet fandt jeg ud af, at det kunne jeg slet ikke. Derfor bestemte jeg mig for, at jeg aldrig skal over en promille på 0,5 mere.

Jeg har haft et meget frit forhold til alkohol. Men jeg var også kommet til et punkt, hvor jeg var lidt i opbrud med mig selv. Jeg syntes, denne her alkoholkultur var gået for vidt. Folk drak for meget, inklusive mig selv.

Jeg syntes, den her alkoholkultur var gået for vidt. Folk drak for meget, inklusive mig selv.

Anna Thygesen

Min første tanke om en måned uden alkohol var, at det var dårlig timing. Havde det bare været i januar, men det her var midt om sommeren. Så jeg tænkte, at det ville blive svært.

Mange spurgte, om jeg ville snyde. Altså hvem skulle jeg snyde? Det spørgsmål siger meget om vores forhold til alkohol. At lige meget hvad skal man bare sørge for at få noget at drikke, og hvis man ikke kan det, mister man nærmest livet. Det er farligt, fandt jeg ud af.

Det kan nogle gange virke som en menneskeret at drikke alkohol, og at man ikke kan leve uden. Det kunne jeg grine meget af.

Jeg blev så træt af alle spørgsmålene, at jeg hældte noget i mit glas, og så lod jeg, som om jeg drak af det. Jeg orkede ikke at forsvare det mere. Nej, jeg er ikke alkoholiker. Nej, jeg er ikke på antabus. Nej, jeg er ikke mærkelig, bare fordi jeg ikke drikker.

I begyndelsen havde jeg et alkometer, men nu ved jeg, hvor meget jeg skal drikke, før jeg får en promille på 0,5. Så når jeg er til noget, drikker jeg måske to glas vin, og så holder jeg en pause på et par timer, før jeg tager et til.

På den måde er jeg stadig med, jeg kan holde ud at høre på alle de andre, når de bliver fulde, og jeg keder mig ikke. Men samtidig har jeg reduceret mit alkoholforbrug ret meget.

Carla Mickelborg, 34 år, skuespiller, forfatter og influencer

Jeg har drukket alkohol for at få en effekt. Når det blev fredag, skulle den have én over nakken.

Jeg drak ikke i hverdagene, og jeg drak heller ikke vin til maden. Så jeg har brugt alkohol som en pause fra ansvaret. Jeg er selvstændig, og nogle gange kan det føles, som om det hele vælter. Men jeg har fundet ud af, at alkohol ikke er en god ventil.

Det ville have været fint, hvis jeg bare kunne have det sjovt, drikke lidt, nyde aftenen og huske den. Men jeg drak nogle gange så meget og gav så meget slip, at det gik galt for mig.

Så jeg tænkte faktisk, at en måned uden alkohol var en god mulighed for at komme i bedre form, tage mig sammen, spise sundt og være bedre mod mig selv.

I løbet af måneden var jeg til en 30-års fødselsdag, hvor det var svært ikke at drikke. Nogle gange var der en slags gruppepres, hvor mine venner sagde: “Ej, du kan godt tage et lille glas vin”. Men jeg sagde nej, og det var egentlig også en sjov oplevelse at blive udfordret på den måde. Hvis jeg ikke havde haft et tv-hold med, havde jeg nok ikke kunnet holde stand.

Med tiden blev det nemmere at være i, fordi jeg kunne se, at det havde en fysisk effekt ikke at drikke.

Med tiden blev det nemmere at være i, fordi jeg kunne se, at det havde en fysisk effekt ikke at drikke.

Carla Mickelborg

Før føltes det, som om jeg blev sat tilbage efter hver weekend. Men nu kunne jeg mærke, at jeg blev stærkere og stærkere undervejs, fordi jeg bare kunne bygge videre uden at blive sat tilbage. Jeg har fundet ud af, at jeg skal leve et liv i balance. At drikke, når jeg har lyst til det, og ikke for at flygte fra ansvaret.

Se andet afsnit af 'Alkoholeksperimentet' i aften klokken 20 eller på TV 2 PLAY nu.