GO'

Ny test til gravide vækker bekymring: Er forældre klar til de svar?

Screeningen kan være en hjælp for forældre, der vil gerne vil have så meget sikkerhed som muligt, lyder det fra jordemoder.

En ny dansk test kan screene fostre for en lang række sygdomme allerede i tiende graviditetsuge.

Via en blodprøve kan gravide ifølge virksomheden bag, Arcedi Biotech, nu få testet fosteret for kromosomafvigelser.

Screeningen, der har fået navnet "EVITA-test", tilbydes ikke i den offentlige sundhedssektor, men den kan købes for 12.000 kroner i private klinikker.

Den nye test er på mange måder revolutionerende, siger Ida Donkin, der er læge og medlem af Etisk Råd til TV 2.

Men Etisk Råd er netop begyndt at diskutere den nye testform, og Ida Donkin stiller sig kritisk over for den nye metode.

- Er vi klædt nok på til at give forældrene tryghed omkring de svar, vi får?, spørger hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

For svarene, som testen giver, er ifølge Ida Donkin ikke sort/hvide, og det kan være svært for den gravide at handle på de svar, de får, lyder det.

- Viden kan være en hjælp, hvis du får et svar, men hvis det skaber mere usikkerhed og utryghed, om barnet kunne fejle noget, så er det ikke nødvendigvis en hjælp, siger Ida Donkin.

Jordemoder tilbyder ny test

En af dem, der allerede tilbyder den nye screening, er jordemoder Birgit Thalwitzer.

Fakta om EVITA-testen

Ifølge virksomheden bag EVITA-testen, skiller den sig ud fra andre lignende tests ved, at der ikke er nogen risiko for abort.

Testen kan foretages i tiende uge i graviditeten i modsætning til lignende tests på markedet, der foretages i ellevte eller tolvte uge.

Kilde: Evitatest.com.

Abortregler i Danmark

Abortgrænsen i Danmark er 12 uger. Derefter kræver det en særlig tilladelse at afbryde graviditeten.

Det kan eksempelvis være, at det vurderes, at du ikke kan drage omsorg for barnet, eller at barnet er i risiko for at få en alvorlig fysisk eller psykisk lidelse. 

Kilde: Mødrehjælpen.

Hun troede, at kundegrundlaget ville være relativt begrænset blandt andet på grund af prisen, men interessen har været større, end hun først troede, den ville være.

- Jeg oplever, at det er blevet lidt mere et projekt at få et barn, så forældrene vil gerne opnå så meget sikkerhed som overhovedet muligt, siger Birgit Thalwitzer.

Hun vurderer, at testen giver et svar, der er 98 procent sikkert, og det er godt nok for hende.

Og Birgit Thalwitzer mener, at det skal være op til den enkelte, om man ønsker screeningen, og om de kan leve med den lille usikkerhed, der stadig er.

- Jeg synes, at vi skal kigge på de ting testen kan nu, og så tage diskussionen hen ad vejen, mener Birgit Thalwitzer.

Klart formål

Ida Donkin fra Etisk Råd er ikke afvisende over for testen, men hun mener, at der mangler svar:

- Hvad er det, vi skal bruge de her screenings til? Er det meningen, at det skal lede til en abort? Er det for at forberede forældrene på, hvad det vil sige at have et barn med et svært handicap?

Hun mener, at der mangler en grundlæggende diskussion om, hvordan vi som samfund og mennesker bør forholde os til screeninger af fostre.

Hvad er det, du og Etisk Råd frygter, hvis der ikke kommer en regulering eller en ny lovgivning på det her område?

- Det er, at teknologien når at overhale os i samfundet, inden vi når at få stoppet op og snakket om, hvad vi egentlig tænker om det her. Det er det, jeg efterlyser. At vi får lov til at reflektere lidt over, hvad det betyder på sigt, slutter hun.

Se hele indslaget om den nye danske opfindelse i ‘Go’ morgen Danmark’ på TV 2 PLAY.