Det sidste ord

Lise Nørgaard deltog i ’Det sidste ord’

I et helt særligt interview med Mikael Bertelsen tager journalisten og forfatteren ordet og fortæller en allersidste gang.

2023 var blot en enkelt dag gammel, da Danmark måtte sige farvel til Lise Nørgaard.

Forinden sin død gav den mangeårige journalist dog et særligt interview til Mikael Bertelsen, der nu bliver vist på tv.

I programserien ’Det sidste ord’ interviewer tv-værten Mikael Bertelsen Lise Nørgaard.

Når optagelserne til ’Det sidste ord’ er slut, gemmes det i arkiverne hos Det Kongelige Bibliotek. Og først når personen er død, bliver optagelserne fundet frem, klippet til og vist til danskerne.

Lise Nørgaards program bliver sendt søndag 8. januar klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY. Og alderen til trods var det en veloplagt kvinde, der var i studiet:

- Da jeg på et tidspunkt var ved at være træt under optagelsen, havde Lise Nørgaard stadig masser af energi og sagde, at hun var klar til at "synge og danse hele natten", fortæller Mikael Bertelsen.

Lille, men stor

Lise Nørgaard blev især kendt som manuskriptforfatter til den folkekære tv-serie 'Matador'.

Det lille dramatiserede udsnit af Danmarkshistorien er blevet vist på DR i flere omgange. Hver gang med adskillige seerrekorder til følge.

Men hun ville gerne være meget mere end 'Matador'.

Som 17-årig meldte Lise Nørgaard sig ind i Dansk Kvindesamfund. I løbet af sin lange levetid blev hun en velkendt og anerkendt personlighed, der sagde sin mening og kæmpede for kvinders rettigheder.

- Lise Nørgaard var bevidst om at efterlade sig en slags manual til fremtidens kvinder med sine egne erfaringer og råd til, hvordan man kan gøre sig selv fri og uafhængig, siger Mikael Bertelsen.

- Og selvom hun var lille af statur i det store tv-studie, så håber jeg, at det kan ses, at hun var en stor og stærk personlighed, siger han.

Skarp gennem 105 år

Lise Nørgaard sov ind søndag 1. januar 2023 om aftenen efter kortvarig sygdom.

Det fortalte hendes familie, der også nævnte hendes taknemmelighed for den store vennekreds af både unge og ældre, hun havde fået på sin lange vej.

En af de sidste gange, man så Lise Nørgaard i offentligheden, var, da hendes gamle ven og tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen gik bort i juni 2022.

Det var dog ikke til at se, at en af Danmarks største kulturpersonligheder gennem tiden startede sit liv helt tilbage i 1917.

Hendes hjerne og sind var skarpt lige til det sidste.

- Da jeg interviewede hende, var hendes stemme hæs og ved at forsvinde. Hun mente selv, at det var, fordi hun havde talt uafbrudt i over hundrede år, fortæller Mikael Bertelsen.

Tidligere har Bent Fabricius-Bjerre, Uffe Ellemann-Jensen og Povl Dissing været med i programserien. 'Det sidste ord'. Lise Nørgaard bliver dermed den fjerde i rækken.

Programmet kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY søndag 8. januar klokken 20.00.