Kommentar om ministers gallakjole vækker opsigt

Stylist Pari Khadem mener, at det er et udtryk for krænkelsesparathed, når en kommentar som Jesper Høvrings får folk til at reagere.

Da beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen søndag ankom til dronningens årlige nytårstaffel, kunne man på DR høre designer Jesper Høvring kommentere på ministerens fremtræden:

”Hun ser fantastisk ud, den her lange, slanke skikkelse. Hun funkler og lyser op med de her store pailletter. Det gør pailletter jo, så det kræver også, at man har en relativt slank skikkelse, for de lægger jo lidt på, når de er store, pailletter," lød det i DR’s transmission fra Dronningens nytårstaffel.

Efterfølgende har kommentaren dog fået kritik fra flere fronter, blandt andet fra Jim Lyngvild og radio- og tv-værten Iben Maria Zeuthen, der skrev på sin Instagram, at der er en væsentlig forskel på at tale om en kjole og så at beskrive den krop, som kjolen sidder på, og at man bør holde sig fra det sidstnævnte.

Redaktionschef for magasinet ‘Elle’ og chefredaktør for ‘Vi Unge’, Nikita Hoffmann Andersen, har ligeledes reageret.

Hun mener ikke, at en designer skal gøre sig til dommer over, hvem der bør bære en pailletkjole, lyder det i ’Go’ aften LIVE’.

- Der bliver sagt, at ”det kræver en slank skikkelse at bære en pailletkjole”. Det gør det jo ikke. Det kræver bare en krop at bære en pailletkjole.

Alle kan bære pailletter

Designer Nicholas Nybro studsede ligeledes over Jesper Høvrings kommentar om Ane Halsboe-Jørgensens pailletkjole og ”slanke skikkelse”.

Han er enig i analysen af, at pailletter tilfører en krop volumen, men ikke at det derfor kræver en slank krop at bære pailletter.

- Vi skal passe på med at sige, hvad der er rigtigt og forkert, for alle skal gå i pailletter. Jeg synes, det er helt fantastisk, lyder det.

Men er der ikke tøj, der passer bedre til nogle kroppe end andre kroppe?

- Jeg tror, vi har en ret forældet idé om, hvad en krop skal kunne. Vi skal vende den bøtte med, hvad vi er vant til at se, siger Nicholas Nybro.

Afstemning

Er det i orden, at der kommenteres på kroppe på den røde løber?

Chefredaktør: Det kan påvirke unge piger

Nikita Hoffmann Andersen er ærgerlig over, at der altid er fokus på kvindernes kroppe på den røde løber, når der ikke er på mændenes.

Jeg tænker på de piger, som måske snart skal til galla

Nikita Hoffmann Andersen

For det kan have en negativ effekt på de unge, der sidder og ser med, mener hun.

Hun har selv set nytårstaflet med sin mor, siden hun var en lille pige, og hun er overbevist om, at hun selv var blevet påvirket.

- Jeg tænker på de piger, som måske snart skal til galla i 9. klasse eller i gymnasiet, der tænker, at de ikke kan bære den kjole, de gerne ville, fordi de har hørt, at man skal være slank, siger Nikita Hoffmann Andersen.

Designer beklager

Efter nytårstaflet har både DR og Jesper Høvring beklaget, at han kommenterede på Ane Halsboe-Jørgensens krop.

- Jeg er ked af, at nogen har fundet det stødende, at jeg kommenterede på de kvindelige skikkelser og ikke bare forholdt mig til kjolerne. Jeg synes bestemt ikke, at man skal være slank for at bære en kjole flot, heller ikke selvom der er pailletter på, skrev Jesper Høvring efterfølgende på Instagram.

Men stylist og makeup-artist Pari Khadem mener ikke, at han har gjort noget forkert.

Når kvinder henvender sig til hende som professionel, mener hun, at det er hendes opgave at guide dem til en kjole, der fremhæver det ”skønneste” ved deres kropstype, som hun beskriver det:

- Alle har lov til at bære, hvad de har lyst til, men når man kigger med professionelle øjne, og man gerne vil fremhæve noget ved ens krop, så er det ens fornemmeste opgave at sige, at der sker det og det, når du får pailletter på.

Pari Khadem mener, at det er et udtryk for krænkelsesparathed, når en kommentar som Jesper Høvrings får folk til at reagere.

Strukturelt problem

Nikita Hoffmann Andersen erkender, at ‘Elle’ og ‘Vi Unge’ tidligere har været med til at lave guides til, hvilke kjoler der passer til bestemte kropstyper – dog før hun sad i chefstolen.

Hun vil dog ikke slette artiklerne, men hun glæder sig over, at tiden er ved at ændre sig, for hun elsker selv at se på kjoler.

Til marts vil hun se med, når skuespillere ankommer på den røde løber til årets Oscar-uddeling.

Og her har hun et ønske til kommentatorerne:

- Jeg vil gerne høre fra en designer, hvad det er for en kjole, hvordan den er lavet, og hvilke historiske referencer den har. Jeg har ikke brug for at høre om den private krop, der bærer den.

Kunne man så ikke lige så godt se den på en bøjle?

- Nej, slet ikke. Den får da liv af den krop, der bærer den. Slet ikke, siger Nikita Hoffmann Andersen.

Se hele debatten i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY