GO'

I oktober solgte hun festhatte i Kolding Storcenter – nu er hun yngst i Folketinget

Helena Artmann Andresen vil bruge sine egne erfaringer som ordblind i folkeskolen som politiker på Christiansborg.

For to uger siden stillede Helena Artmann Andresen sig første gang op på Folketingets talerstol.

I folketingssalen skulle et lovforslag om efteruddannelse debatteres, og fra talerstolen valgte den 21-årige børne- og undervisningsordfører fra Liberal Alliance at bruge sig selv.

- Jeg ved om nogen som ordblind, hvor vigtigt det er, at man får den rette hjælp til at læse og skrive. Det er desværre ikke alle, der har fået det, som jeg har gjort, i Folkeskolen, lød det.

Og det var ikke tilfældigt, at den yngste politiker i Folketinget valgte at bruge sig selv.

Det er nemlig bump i livet, som hun selv beskriver det, der for seks år siden fik hende til at melde sig ind i Venstres Ungdom, inden hun rykkede videre til Liberal Alliance.

- For mig har det været, at min mor er flexjobber, og en del i min familie er flexjobbere, hvor jeg tænker, at det ikke kan være rigtigt, at man behandler folk sådan i dag i Danmark, forklarer hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Alderen er en fordel

Indtil for nyligt arbejdede Helena Artmann Andresen som salgsassistent i Partyland i Kolding Storcenter, hvor hun solgte festhatte og konfetti.

Nu er hun nyvalgt til Folketinget som den yngste efter 26-årige Christina Olumeko fra Alternativet, og hun håber, at hun kan være med til at repræsentere den ungdomsgeneration, som fyldte meget under valgkampen, fordi utallige undersøgelser har vist massiv mistrivsel blandt unge i Danmark.

Jeg kommer direkte fra uddannelsessystemet, så jeg har det tæt inde på kroppen

Helena Artmann Andresen, MF

Helena Artmann Andresen har selv oplevet den omtalte folkeskolereform fra 2014, som hun blandt andet er gået til valg på at ændre.

- Jeg er jo klart den yngste, og jeg kommer direkte fra uddannelsessystemet, så jeg har det tæt inde på kroppen.

Så du har en fordel via din alder?

- Ja, det vil jeg sige, at jeg har på børne- og undervisningsområdet. Det er jo klart, at det ikke er mig, der er blevet erhvervsordfører.

Beskeder fra andre unge

Helena Artmann Andresen lægger ikke skjul på, at det er en stor omvæltning at gå fra at arbejde i Partyland i Kolding Storcenter til at tale i Folketingssalen.

- Selvfølgelig var jeg lidt nervøs, men det var en fed fornemmelse endelig at stå deroppe. Det var noget, jeg havde set meget frem til at skulle, forklarer hun.

Men for Helena Artmann Andresen er det vigtigt at repræsentere de mange unge, som hun fortæller, der har skrevet til hende på sociale medier.

- Jeg tror, at der er mange af de unge vælgere, der kan se sig selv i mig, slutter hun.

Se hele interviewet med Helena Artmann Andresen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY