Dagens overblik: Tre døde i skyderi i Paris

I Storbritannien er julefreden truet, en endelig rapport giver Trump skylden for stormen på Kongressen, og en 30-årig læge skal to år i fængsel.

Er du taget hjem til jul i dag, har du formentlig allerede bemærket det.

23. december er en af de helt store rejsedage i juleperioden, og når danskerne skal tilbage igen, venter ligeledes travle rejsedage.

Men hvornår kan du forvente mest travlhed, og hvad skal du være opmærksom på, når du begiver dig ud i juletrafikken? Det kan du læse mere om her.

Velkommen til.

Influenza kan presse hospitalerne

For de fleste af os er der forhåbentligt udsigt til en hyggelig juleaften uden snottede næser, men for mange er der altså udsigt til netop det: En jul og et nytår i sygdommens tegn.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut er der hver uge de seneste tre uger sket en fordobling i antallet af influenzasmittede danskere.

Og det kan risikere at presse landets hospitaler. Lige nu er presset dog ikke ekstraordinært og ligner andre vintersæsoner. Og hospitalerne har mange værktøjer, de kan tage i brug, hvis sundhedsvæsenet bliver overbelastet, fortæller ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

Strejker truer julefreden i Storbritannien

I Storbritannien er julefreden truet af noget ganske andet, nemlig strejker.

Trafikken bliver blandt andet forstyrret af, at grænsebetjente i flere lufthavne fredag har nedlagt arbejdet, mens jernbanearbejdere har varslet strejke lørdag. Også medarbejdere i det britiske postvæsen er gået i strejke.

Årsagen til strejkerne skal findes i, at de forskellige faggrupper vil have lønstigninger, der kan måle sig med den skyhøje inflation, som har ramt mange briter hårdt. Knap hvert andet hjem er tvunget til at købe mindre mad, end det plejer, mens man i mange andre hjem er tvunget til at springe måltider over.

Rapport giver Trump skylden for stormløb

Det dødelige stormløb på Kongressen i USA 6. januar 2021 var ikke sket uden den tidligere amerikanske præsident Donald Trumps tilstedeværelse.

Sådan lyder konklusionen i den endelige rapport, som er udarbejdet af et udvalg, der har undersøgt, hvilken rolle Trump spillede under stormen på Kongressen.

Hovedpersonen selv kommenterer konklusionen på sit sociale medie Truth Social, hvor han skriver, at der er tale om en "dybt upartisk" rapport og en "heksejagt".

Tre døde i skyderi i Paris

Fra USA skal vi nu videre til den franske hovedstad, hvor tre personer fredag er døde og flere såret i et skyderi.

Ifølge den offentlige anklager Laure Beccuau er politiet ved at efterforske, om angrebet, som skete ved et kurdisk demokraticenter, er motiveret af racisme.

En 69-årig mand, som er kendt af politiet i forvejen, er blevet anholdt, og hans gerningsvåben er konfiskeret. Han er ifølge Le Parisien en pensioneret chauffør med fransk statsborgerskab.

30-årig læge dømt for overgreb på patienter

Vi tager hjem igen, nærmere bestemt til Aarhus, hvor en enig domsmandsret fredag har afgjort, at en 30-årig læge skal to år i fængsel.

Lægen er dømt for at have begået flere overgreb på patienter på Regionshospitalet Viborg og Aarhus Universitetshospital.

Blandt andet har den 30-årige mand lavet vaginal undersøgelse med sine fingre på en kvindelig patient, da hun kom ind på ortopædkirurgisk afdeling i Viborg med skade på knæ og ankel.