Dagens overblik: Hvis der var valg i dag, ville regeringen miste sit flertal

Zelenskyj medbragte flag fra "kødhakkeren" til USA, regeringen vil ikke sige, hvad de vil tjene på at afskaffe helligdag, og en seriemorder løslades.

Det er en af Hollywoods – hvis ikke den – mest prestigefyldte prisuddelinger. Og nu er Danmark rykket en anelse tættere på at være repræsenteret.

For filmen 'Holy Spider', som er instrueret af dansk-iranske Ali Abbasi, er shortlistet til en Oscar i kategorien Bedste Internationale Film.

Også blandt de shortlistede dokumentarer er der danske islæt. Og på den gode nyhed kan jeg byde velkommen til dagens overblik.

Flere danske børn og unge børster ikke tænder nok

Vi starter overblikket, hvor de fleste starter dagen. Nemlig med tandbørstning.

Flere børn og unge børster ikke tænder nok, viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (VIVE).

Siden 2009 er der generelt sket et fald i, hvor mange børn og unge der børster tænder morgen og aften, og sociale faktorer som uddannelsesniveau og etnisk herkomst spiller ind, når det kommer til at fatte tandbørsten.

Zelenskyj medbragte flag fra "kødhakkeren" til USA

Onsdag aften og natten til torsdag dansk tid tilbragte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, på sit første udlandsbesøg i USA.

Præsidenten mødtes med den amerikanske præsident, Joe Biden, og med sig havde Zelenskyj et ganske særligt flag.

Flaget havde han taget med fra frontlinjen i Bakhmut, hvor nogle af krigens hårdeste kampe foregår. Slaget kaldes også "kødhakkeren", fordi Rusland har lidt store tab under det seks måneder lange forsøg på at overtage byen.

SVM-regering mister sit flertal

Fra Ukraine og USA skal vi nu hjem igen. Hvis der var valg i morgen, ville den kun Ă©n uge gamle SVM-regering ikke have flertal, viser en ny mĂĄling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

Ifølge målingen står Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne til samlet 82 mandater. Dermed ville partierne skulle finde opbakning hos støttepartier for at kunne danne regering.

Det er især Socialdemokratiet og Venstre, der driver tilbagegangen.

Regeringen vil ikke sige, hvad de vil tjene pĂĄ at afskaffe helligdag

Regeringen vil sløjfe en helligdag – givetvis store bededag – for at skaffe flere penge til Forsvaret.

Og gennem den seneste uge har TV 2 forgæves forsøgt at få svar fra regeringen på, hvor meget den selv forventer, at en afskaffet helligdag vil bidrage med til statskassen.

Ifølge Finansministeriet vil det konkrete beløb "blive lagt frem med det endelige forslag til udmøntning", men TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, er overbevist om, at beregningerne allerede findes.

Seriemorder kendt fra Netflix-serie løslades fra fængsel

Vi slutter dagens overblik et helt andet sted. 78-årige Charles Sobhraj, der er kendt som 'Slangen', og som er dømt for en række drab i 1970'erne og 1980'erne, står til at blive løsladt fra et fængsel i Nepal.

Sobhraj er fransk statsborger og menes at have dræbt over 20 vestlige rygsækturister på en såkaldt hippierute i Asien.

Netflix og BBC producerede sidste år tv-serien 'Slangen', som dramatiserede Charles Sobhraj forbrydelser, og nu står han altså til at blive løsladt efter at have afsonet 19 år af en fængselsdom på 20 år. Domstolen har henvist til hans alder.