USA leverer nyt luftforsvarssystem til Ukraine – men hvad kan det?

Luftforsvarssystemet Patriot har fået stor opmærksomhed den seneste tid, og det er med afstand det dyreste våbensystem, USA har givet Ukraine.

USA giver Ukraine luftforsvarssystemet Patriot som som en del af en ny hjælpepakke til det krigshærgede land.

Det bekræftede den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, onsdag aften dansk tid, inden den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, mødtes med den amerikanske præsident, Joe Biden, på sin første udlandstur efter Ruslands invasion.

Alle de mange luftforsvarssystemer, der er blevet givet til dem, gør en kæmpe forskel

Karsten Marrup, major og chef for Center for Luft- og rumoperationer pĂĄ Forsvarsakademiet

Patriot har fået opmærksomhed i medierne og er desuden blevet beskrevet som en kærkommen hjælpende hånd til Ukraine, men hvad kan det egentlig? Og måske vigtigst: Hvad kan det betyde for Ukraines position i krigen?

Blev brugt under Golfkrigen

Luftforsvarssystemet Patriot bliver – som ordet indikerer – brugt til at yde luftforsvar. Det betyder, at det er designet til at skyde fly, helikoptere og forskellige typer missiler ned.

Det fortæller Karsten Marrup, som er major og chef for Center for Luft- og rumoperationer på Forsvarsakademiet.

Patriot er i offentligheden mest kendt fra Golfkrigen i 1990 til 1991, hvor amerikanerne brugte det til at beskytte sine styrker og desuden forsøgte at skyde ballistiske missiler af typen 'Scud' ned – selvom Patriot egentlig ikke er designet til at skyde denne type missiler ned.

- Og amerikanerne havde faktisk held til at skyde nogle af dem ned, pĂĄpeger Karsten Marrup.

Desuden bruger Saudi-Arabien luftforsvarssystemet i stor stil til at forsvare sig mod angreb fra Yemen, sĂĄ historisk er Patriot et system, man har haft succes med.

Beskrevet med fagtermer er Patriot combat-proven – det vil sige, at det har vist sit værd i kamp.

Et dyrt luftforsvarssystem

Karsten Marrup peger på, at mange af de systemer og meget af det materiel, som Ukraine bruger, er noget, de har fået foræret af andre lande.

- De lever i høj grad af, at der er kommet så meget vestlig våbenhjælp, og der tror jeg også, det har været en trinvis forståelse fra Vesten af, at det her ikke er en konflikt, som stopper foreløbig, siger han og tilføjer:

- Derfor er der behov for at blive ved med at tilføre Ukraine tilstrækkeligt med systemer af den ene eller den anden slags og for den sags skyld også nye og moderne systemer.

Derudover er Patriot-systemet relativt dyrt, og det kan være en årsag til, at Ukraine ikke har fået systemet tidligere.

Et enkelt Patriot-system, som bestĂĄr af en radar, en kommando-kontrolvogn og 4-6 launchere (bruges til at affyre missiler), koster i runde tal en milliard dollars.

Det svarer til omtrent 7 milliarder danske kroner.

Mange bække små

Patriot er i særdeleshed en fordel for ukrainerne at have, når Rusland affyrer langtrækkende præcisionsmissiler, forklarer Karsten Marrup.

Det gælder eksempelvis Kalibr-missiler eller det luftaffyrede KH-101.

Selvom Patriot er en vigtig brik for det ukrainske luftforsvar, vurderer Karsten Marrup ikke, at det er afgørende for Ukraines position i krigen.

- Det er mange bække små. Alle de mange luftforsvarssystemer, der er blevet givet til dem (ukrainerne, red.), plus dem de havde i forvejen, gør jo selvfølgelig en kæmpe forskel, siger han og tilføjer, at Patriot er en vigtig brik i det store billede.

- Det er derfor, Rusland ikke har kontrol med luftrummet over Ukraine – fordi Ukraine har alle de her forsvarssystemer.

Heller ikke den amerikanske tænketank Center for Strategic and International Studies (CSIS) vurderer, at Patriot vil være en 'gamechanger' i krigen i Ukraine.

Det begrunder de blandt andet med, at systemet kun kan dække og forsvare et begrænset areal.

Hvorfor har Patriot fået så meget opmærksomhed?

Netop fordi Patriot umiddelbart ikke kommer til at være en gamechanger i krigen, undrer Karsten Marrup sig over den store opmærksomhed, det har fået.

Han fremhæver, at der eksempelvis ikke har været et lige så stort fokus på det system, som Frankrig og Italien er gået sammen om at give ukrainerne.

Et system, som hedder SAMP/T. Det er ifølge Marrup på samme niveau som Patriot.

Årsagen til, at netop Patriot har fået så meget opmærksomhed, er muligvis, at det er den største overførsel af militært isenkram på én gang, som USA har givet Ukraine, siger Karsten Marrup.

Ifølge CSIS er Patriot med afstand det dyreste våbensystem, som USA har leveret til Ukraine.

Derudover er timingen ogsĂĄ god, forklarer Karsten Marrup.

- Rusland har jo udsat Ukraine for angreb på angreb med krydsermissiler det sidste lange stykke tid, og derfor er et system som dette rigtig fint at have i den kontekst. Skulle russerne begynde at starte en ny offensiv, som der har været snak om, er det også rigtig fint at have et luftforsvarssystem, siger Karsten Marrup.

Ifølge CSIS er der flere årsager til, at USA sender Patriot til Ukraine.

Udover at det skal hjælpe landet med at forsvare sig mod russiske missilangreb, ønsker USA ifølge tænketanken "kraftigt at formidle deres politiske støtte".

Vil styrke den globale sikkerhed

Det var også tydeligt, da præsident Zelenskyj og Joe Biden onsdag holdt pressemøde i Det Hvide Hus i Washington D.C.

Her gennemgik Biden de donationer, USA giver Ukraine, og Zelenskyj takkede præsidenten adskillige gange.

- Det (pengene fra USA, red.) er meget vigtigt for alle ukrainere. Hver en dollar fra USA vil styrke den globale sikkerhed, lød det fra Zelenskyj.

Den amerikanske hjælpepakke til Ukraine koster 1,85 milliarder dollar, som svarer til næsten 14 milliarder danske kroner.

Samlet er 45 milliarder dollars i den nye amerikanske finanslov øremærket nød- og militærhjælp til Ukraine.