Snart forsvinder titlerne, og danskerne bakker op

Danskerne støtter dronningen i hendes valg om titler. Til gengæld er de ganske uimponerede over særligt én ting.

Det skabte et ramaskrig, da dronning Margrethe tidligere på året besluttede, at fire af hendes børnebørn nu ikke længere skulle bære titlerne prinser og prinsesse.

Fra 1. januar 2023 er prins Joachims fire børn, Nikolai, Felix, Athena og Henrik, således uden disse titler.

Prins Joachim og hans familie reagerede på fratagelsen med sorg og frustration.

På de sociale medier rasede debatten om for og imod.

Og kongelige eksperter kaldte det en af de største kriser for det danske kongehus i nyere tid.

Men danskerne bakker op om den kontroversielle beslutning.

Danskerne vil have noget for pengene

Det viser en ny Megafon-måling foretaget af TV 2 i forbindelse med programmet ’De kongelige øjeblikke’, der vises mandag aften.

53 procent mener nemlig, at det var en "meget god" eller "god beslutning". Mens 22 procent svarer "hverken/eller".

19 procent synes, at det var en dårlig beslutning.

Fratagelse af titler

Megafon har på vegne af TV 2 stillet følgende spørgsmål til 1089 respondenter:

Synes du, at det var en god eller dårlig beslutning af dronning Margrethe at tage titlerne fra prins Joachims børn?

Meget god: 27%

God: 26%

Hverken/eller: 22%

Dårlig: 12%

Meget dårlig: 8%

Ved ikke: 6%

Bemærk, at afrundinger i procent gør, at tal ikke altid summer til 100. 

Og selvom krisen var stor, kommer det ikke bag på kongehusekspert Jakob Steen Olsen, at dronningen får støtte til beslutningen, der ifølge hendes udsagn blev taget som en nødvendig tilpasning for at fremtidssikre monarkiet.

- Danskerne har et lidt krejleragtigt forhold til kongehuset. Vi er glade for det og synes, at det fungerer. Men vi vil også have noget for pengene, siger han.

Så når prins Joachims børn ikke har og får nogen officielle pligter, giver det for danskerne god mening, at de heller ikke har titler, mener Jakob Steen Olsen.

Men det er ikke alt omkring beslutningen, danskerne bakker op om.

Dårlig håndtering

Når fratagelsen af titler udløste så stor en krise, skyldtes det i særdeleshed, at prins Joachim og hele hans familie var ”uforstående og meget, meget kede af det”.

De havde ifølge prins Joachim fået fem dage til at forberede sig selv og børnene på, at det skulle ske nu. Desuden fik de ikke besked af dronningen selv.

Og den håndtering er danskerne ikke særlig imponerede over. Det viser samme Megafon-måling.

Således svarer 44 procent, at dronning Margrethe har håndteret sagen dårligt. Mens 25 procent mener, at den blev håndteret godt.

- Danskerne forstod godt beslutningen, men kongehuset skal fremstå som en enhed, en slags idealfamilie. Man bryder sig ikke om den ballade, det har skabt, siger Jakob Steen Olsen.

Dronningens håndtering af sagen

Megafon har på vegne af TV 2 stillet følgende spørgsmål til 1089 respondenter:

Synes du, at dronning Margrethe håndterede sagen om fratagelsen af Prins Joachims børns titler godt eller dårligt?

Meget godt: 9%

Godt: 15%

Hverken/eller: 24%

Dårligt: 31%

Meget dårligt: 13%

Ved ikke: 8%

Bemærk, at afrundringer i procent gør, at tal ikke altid summer til 100. 

Selvom dronning Margrethe er den første nulevende europæiske monark, der har fjernet prinse- og prinsessetitlerne fra sine børnebørn på den måde, kunne hun faktisk have skævet til gode kollegaer for at få inspiration til, hvordan det kunne gøres bedre.

Det mener Jakob Steen Olsen.

På den anden side af sundet har man nemlig gjort det på en helt anden måde.

Nabolandet klarede det bedre

I 2019 meddelte svenske Kong Carl Gustav nemlig, at kongefamilien nu fremover bestod af ti familiemedlemmer. Nemlig ham og dronningen samt kronprinsesse Victorias familie.

Således var kong Carl Gustafs to andre børn, prinsesse Madeleine og prins Carl Philip, samt deres børn ikke længere en arbejdende del af kongefamilien.

Børnebørnene tilhørende de to yngste søskende mistede desuden titlen som Kongelige Højheder.

Her stod hele familien dog bag pressemeddelelsen, og hans to andre børn gik hurtigt ud på egne sociale medier og bakkede op om beslutningen.

- Det har man ikke sikret sig med prins Joachim. Og det er der, at det er gået galt for dronning Margrethe, siger Jakob Steen Olsen.

Ser man tilbage på dronningens tid som regent, er det især – og næsten udelukkende – konflikter med familien, der har ført hende på glatis som regent.

Glemte at tage sin families følelser alvorligt

Igennem de seneste to årtier var der således en tilbagevendende konflikt med hendes mand, prins Henrik, der var utilfreds med, at hans hustru ikke gav ham en anden titel end prins.

En konflikt, der i sidste ende betød, at han ikke ville begraves ved siden af hende.

Og nu altså konflikten med den ene halvdel af familien, nemlig prins Joachim og hans børn.

- Når man skal skrive dronning Margrethes eftermæle, må man nok sige, at hun har haft ét svagt punkt. Og det var, at hun ikke tog sin families følelser alvorligt. Familien er jo en del af ”firmaet”, og derfor er det vigtigt, siger Jakob Steen Olsen.

Dagen efter udmeldingen om titler mødte dronning Margrethe TV 2. Her havde hun ifølge eget udsagn ikke hørt om sin families hårde reaktion på afskaffelsen af titler.

- Det er en overvejelse, jeg har haft ganske længe, og jeg tror, at det vil være godt for dem i deres fremtid, og det er det, der er årsagen, siger dronningen. Video: Emil Eire Frerk Olsen

Hvor stiller det prins Joachim?

Hvorvidt prins Joachim og hans familie har klinket skårene med dronning Margrethe, vides ikke. De mødtes i efteråret, og prinsen sagde, at de nu forsøgte at se fremad.

Men den nye Megafon-måling giver måske prinsen et praj om, at opbakningen til hans mor er stor, vurderer Jakob Steen Olsen.

- De her målinger er måske et vink med en vognstang om, at der er ikke så meget at komme efter for prins Joachim, siger han.

Prins Joachim var meget berørt af situationen og talte få dage efter udmeldingen om sin frustration til Ekstra Bladet:

Dronning Margrethe vil fratage prins Joachims børn deres prinse- og prinsessetitler. Her reagerer prins Joachim på nyheden. Video: TV 2 Danmark

Til gengæld mener kongehuseksperten, at det først og fremmest var netop håndteringen og den hurtige beslutning, der sårede prins Joachim og hans familie.

- Jeg tror måske, at han har slået sig til tåls med, hvordan det er nu. Det var måske mere den forhastede beslutning og det faktum, at han følte sig overhalet indenom, der gjorde udslaget, siger Jakob Steen Olsen.

Prins Joachim bor for øjeblikket med sin hustru, prinsesse Marie, og to yngste børn, prinsesse Athena og prins Henrik, i Paris. Prinsen har dog meddelt, at han får et nyt job et andet sted i verden i 2023.

Du kan se 'De kongelige øjeblikke' på TV 2 mandag klokken 20.30 eller på TV 2 PLAY.