GO'

Claes Bang på forsiden af kendt magasin i stiletter – reaktionerne har været overraskende ens

Mænd i kjole og høje hæle er stadig noget, der er delte meninger om, men blandt byboere og akademikere er det i høj grad blevet mere acceptabelt.

Da modemagasinet Vogue kontaktede Claes Bang med en forsideforespørgsel, havde folkene bag forestillet sig noget klassisk med jeans eller jakkesæt, fortæller han.

Men den danske skuespiller ville det anderledes.

Iført højhælede støvler, hvid kjole og sølvørering poserede han i stedet foran sin kone, fotograf Lis Kasper Bang, der tog billederne til Vogue, der udkom i slutningen af november.

Men selvom man kunne frygte, at det ville medføre en masse negative kommentarer efterfølgende, har oplevelsen været god, fortæller parret i 'Go' morgen Danmark'.

Hvordan har folk reageret på det her?

- Virkelig positivt, synes jeg. Folk synes, at det er flot, lyder det fra Lis Kasper Bang.

Kun meget få er kommet med negative kommentarer til Claes Bangs billeder, og alt i alt har det været en positiv oplevelse, fortæller han.

Tænkte først, at det ikke gik

Claes Bangs fotoshoot i det, man traditionelt ville betragte som dametøj, falder i tråd med mænd som Harry Styles og Brad Pitt, der begge har optrådt i kjoler på den røde løber i Hollywood.

Men der ligger ikke en politisk agenda bag billederne, lyder det fra den danske skuespiller.

Forinden han blev kontaktet af Vogue, havde Claes Bang netop talt med designeren Ashi om at bære noget af hans tøj, så da Vogue ringede, så han muligheden for at gøre det.

- Jeg tænkte ikke så meget over, at det var specielt. Jeg tænkte mere, at han laver noget, der er vildt, fantasifuldt og eventyragtigt, siger Claes Bang.

- Men hvis der kan være et mangfoldighedsudsagn i det, så synes jeg, at det er fint nok, tilføjer han.

Hele holdningen har ændret sig

Ditlev Tamm, professor emeritus i jura ved Københavns Universitet

Inden fotoshootet vidste Lis Kasper Bang ikke, at hendes mand skulle have langskaftede, højhælede læderstøvler på, og da han kom gående i dem første gang, tænkte hun først, at det ikke gik.

Men så ændrede hun holdning.

- Så satte du dig ned på den stol, og så tronede du bare, og jeg tænkte: ”Okay”, forklarer hun.

Hele holdningen har ændret sig

Ditlev Tamm er professor emeritus i jura ved Københavns Universitet, og de seneste tyve år har han været såkaldt crossdresser, der er en betegnelse for en person, der blander det, man traditionelt anser som henholdsvis herre- og dametøj.

Han kan genkende den positive oplevelse, Claes Bang har haft, og han har aldrig selv været udsat for noget ubehageligt på grund af sin påklædning.

Tværtimod har han de seneste år modtaget meget positiv opmærksomhed for sit tøj, forklarer han.

- Der er helt sikkert nogle mænd, der brænder inde med en kritisk kommentar, men hele holdningen har ændret sig. Det er ikke en populær holdning at være en gammel, sur mand. Vi er kommet så langt, at vi ikke gider høre på den slags, siger han.

Men det er ikke omkostningsfrit for alle mænd at gå i kjole eller høje hæle.

Det er nemmere, hvis man er en kendt person eller et idol

Christian Groes, kønsforsker ved Roskilde Universitet

Det vurderer Christian Groes, der er kønsforsker ved Roskilde Universitet.

- Det er nemmere, hvis man er en kendt person eller et idol, end hvis man for eksempel bor på Vestegnen og er elektriker eller kontanthjælpsmodtager, lyder hans vurdering.

I de højere luftlag, som Christian Groes beskriver det, er der nemlig mere accept, og man vil typisk opleve beundring fra sine omgivelser, hvis man som mand går i høje hæle eller kjole.

Der er nemlig stor forskel på by og land – og ligeledes mænd og kvinder – når det kommer til accept og inklusion.

- I høj grad er det kvinderne, der synes, at det er en god tendens. Det store spørgsmål er, om kvinderne kun synes, at det er en god symbolik, eller om de også synes, at det er noget, deres egne partnere skal gøre, siger Christian Groes.

Umuligt at gå i Netto i

For Claes Bang og Lis Kasper Bang har det været et godt samarbejde, men det var også vigtigt for skuespilleren, at det var hans kone, der skulle tage billederne, for at han kunne føle sig tryg og tilpas i det.

Claes Bang har dog ikke planer om at tage stilen til sig.

For det første kunne han hverken gå i de høje hæle eller bevæge sig i tøjet.

- Man kan have det på, og det ser vildt ud, men at gå ned i Netto og købe en liter mælk kan man godt glemme i det der tøj, lyder det.

Og han ville heller ikke føle sig tilpas i at gå en tur på Strøget i det som privatperson, fortæller han.

- Jeg vil gerne bare have det på, som alle andre har på, så man ikke går og stikker ud. Det har jeg med helt fra skolen. Jeg skulle have de nøjagtigt samme jeans som de andre, og sådan er det stadigvæk, slutter han.

Se hele interviewet med Claes Bang og Lis Kasper Bang i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY