Tusindvis af familier er i klemme: - Folk skriver, om de kan få en overlevelseskasse

Der er store geografiske forskelle på, hvor hårdt danske familier er ramt af høje priser og stigende renter. Find din kommune på kortet i artiklen.

Hos den frivillige forening 'Faaborg Restvarer' er situationen desperat.

Foreningen, der samler restvarer og får sponsoreret varer til trængte familier, er nødt til at afvise borgere, fordi de ikke har tilstrækkeligt mad at udlevere.

- Situationen i år er endnu værre, end den har været tidligere, fortæller formand og stifter af Faaborg Restvarer Christina Kjølby.

- Vi har mange flere medlemmer nu, end vi havde for bare et halvt år siden, og der er folk, der skriver til os privat i bestyrelsen, om de kan få udleveret en overlevelseskasse eller komme på en akutliste.

Laura Larholm Andersen, som er på kontanthjælp, er en af dem, som foreningen har hjulpet.

Hendes mand har i mange år været førtidspensionist, og med tre børn derhjemme var pengene allerede små, inden inflationen begyndte sin himmelflugt.

- Vi har lagt et budget, som vi har måttet forhøje lidt, men lige nu supplerer vi med det, vi kan få hernede, når vi kan få noget, og ellers holder vi øje med 'Too good to go'-appen og kigger efter tilbud, fortæller hun.

Hver 20. går i minus

Faaborg-Midtfyn kommune, hvor Laura Larholm Andersen bor i sin ejerbolig, er blandt de kommuner, hvor flest danske boligejere kan komme i klemme.

De er hårdt pressede på økonomien

Pia Stryger, leder af Familieringen i Maribo

I kommunen drejer det sig om fem procent af boligejerne, hvis rådighedsbeløb risikerer at blive negativt – altså gå i minus – i perioden fra sommeren 2022 til sommeren 2023.

Det viser nye tal fra bankernes organisation FinansDanmark.

Det er særligt kombinationen af højere renter på rentetilpasningslån, dyre opvarmningstyper og de stigende priser på varer, der presser budgettet i familierne, og ifølge FinansDanmark er der stor geografisk forskel på, hvor der bor flest trængte familier.

Pengene rækker ikke langt

Også Lolland Kommune er en af landets hårdest ramte kommuner. Her risikerer seks procent af boligejerne, at deres rådighedsbeløb går i minus.

I Maribo mærker Familieringen, at et stigende antal familier er presset.

- Vi kan mærke det ved, at folk er mere sultne. De kommer meget gerne, når der er mad involveret, fortæller Pia Stryger.

Familieringen er et lokalt tilbud for familier, der modtager kommunal hjælp eller økonomiske ydelser og er et samarbejde mellem kommunen og Dansk Folkehjælp. Her kan trængte familier møde hinanden og nogle aftener spise sammen.

Lederen snakker med familierne, som er hårdt spændt for.

- De er hårdt pressede på økonomien. I sidste måned oplevede vi, at nogle kom allerede 4. november og fortalte, at de ikke havde mere til resten af måneden.

Energiregningen suger penge fra danskerne

For familier med dyre varmekilder som olie og gas ligger merregningen for de fleste i lejet 2500-6000 kroner.

Blandt de 120.000 familier, der både har dyr varmekilde og får højere renter på deres rentetilpasningslån, risikerer de fleste en øget månedlig regning på 4500-9500 kroner. Sådan lyder analysen fra FinansDanmark.

- Vi er bekymrede. Jeg kan ikke erindre nogensinde før at have set en ændring i nogle udefrakommende vilkår som eksempelvis gaspriser, der har suget så mange penge ud af de danske husholdninger, siger Ulrik Nødgaard, der er administrerende direktør i FinansDanmark, til TV 2.

Det er især på Lolland, Syd- og Vestsjælland, Fyn samt i det sønderjyske, at relativt mange familier kommer i klemme.

Fælles for disse kommuner er, at mange fyrer med naturgas eller træpillefyr, og at indkomsterne ikke ligger blandt landets højeste.

Vi kommer i problemer, hvis der er mange flere, der henvender sig

Christina Kjølby, formand og stifter af Faaborg Restvarer

I eksempelvis Faaborg-Midtfyn kommune skubber de i kommunen ifølge borgmester Hans Stavnsager fra Socialdemokratiet ”virkelig på” for at få sat skub i udrulning af fjernvarme.

Onsdag vedtager de en varmeplan, hvor de har kigget på, hvor i Faaborg-Midtfyn kommune man kan rulle fjernvarme ud.

Derudover har de også et tættere samarbejde med en række frivillige organisationer, der gør en indsats for eksempelvis at dele julehjælp ud.

Kommer i problemer, hvis mange flere henvender sig

Netop julehjælp er også noget, de hos Faaborg Restvarer deler ud til familier.

Ifølge Christina Kjølby er de gået ”all in" på at få pakket julekurve til dem, der har brug for det, og i år satser de på at have kurve til 40 familier.

35 af dem har formentlig allerede fundet deres ejermand, efter omkring 35 familier har henvendt sig.

- Men vi kommer i problemer, hvis der er mange flere, der henvender sig, siger stifteren af Faaborg Restvarer.

Uddelingen fungerer således, at foreningen henter dagligvarer i butikkerne to dage om ugen. Det er alt fra kød og mælk til pålæg og andre dagligvarer.

Derefter sørger frivillige for at uddele varerne til borgerne.

- Og vi kan jo se, at der er 20-30 stykker, som skriver, at de gerne vil komme og hente varer. Nogle dage har vi kun til 10 familier, så vi må afvise resten. Og det gør ondt, siger Christina Kjølby.

Hos Laura Larholm Andersens familie kan de lige få det til at køre rundt med hendes kontanthjælp og hendes mands førtidspension.

De har måttet vælge mange ting fra som eksempelvis mad udefra og biografture.

- Så må vi sige til børnene, at det må blive på et andet tidspunkt, når jeg for eksempel er kommet i arbejde, siger hun.