Ny dansk vaccine er snart klar – der er især to forskelle fra dem, vi kender
Den danske teknologi har potentiale til også at beskytte mod sygdomme som astma, allergier og cancer, lyder det fra forsker.
En ny dansk vaccine mod coronavirus har startet tredje og sidste fase i de kliniske forsøg.
Selvom vaccinen ved navn ABNCoV2 kommer for sent til at lægge låg på pandemien, kan den have stor betydning ved fremtidige bølger.
Sådan lyder det fra hovedopfinder og lektor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet Adam Sander Bertelsen:
- Hvis man ser på det sådan, at man ikke kender fremtiden for coronavirussen, og at den kommer til at blive hos os, så kommer vi til at se ind i noget, der ligner influenzamarkedet, og der kommer vaccinen til at have en plads.
Vaccinen skiller sig lidt ud, men den vækker begejstring blandt andre forskere.
- Det er et lidt andet vaccinedesign, end det vi kender fra COVID-19 mRNA-vaccinerne, vi bruger i Danmark. Den er mere stabil, lyder vurderingen fra Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, i ‘Go’ morgen Danmark’.
Og nu skal vaccinen testes på omkring 4000 mennesker i Danmark, Belgien og USA.
Den bemærkelsesværdige forskel
Det, der ifølge Camilla Foged er særligt ved den nye danske vaccine, er, at den ikke skal fryses lige så langt ned som de vacciner, man i forvejen kender.
- Den kan opbevares i køleskab eller ved stuetemperatur. Derfor er den meget mere egnet til håndtering i udviklingslande, hvor man ikke har råd til de her meget kolde frysere, som vi bruger i Danmark, siger hun.
Camilla Foged forklarer, at mRNA-vacciner normalt skal fryses ned til omkring minus 70 grader, hvor den nye vaccine kan nøjes med minus 20.
Derfor er der en markant forskel.
Hun fortæller også, at Adam Sander Bertelsen og resten af holdet har været på en svær opgave. De andre vacciner er rigtig effektive, og derfor har det været svært at komme med noget bedre, vurderer hun.
Dog mener Adam Sander Bertelsen alligevel selv, at vaccinen har to store fordele.
- Man kan frysetørre den til en pulver og opbevare den ved stuetemperatur i et halvt år uden at se nogen reduktion i effekten af den. Der ligger store perspektiver i at udbrede en vaccine, der kan sådan nogle ting, siger han.
Adam Sander Bertelsen forklarer, at man derfra kan blande pulveret op i en saltvandsopløsning og bruge vaccinen.
Derudover har beskyttelsen fra den nye vaccine en væsentligt længere varighed i sammenligning med de nuværende mRNA-vacciner, tilføjer han.
- Bavarians midlertidige data viser, at beskyttelsen af vaccinen efter seks måneder ligger på omkring 90 procent, hvor de nuværende mRNA-vacciner ligger på et meget lavt niveau. Det er her, hele forskellen ligger, siger Adam Sander Bertelsen.
Fremtiden for ABNCoV2
Selvom fase tre er sidste fase, er det også den største.
Vaccinen er tæt på at være i mål, men den når ikke at blive klar i år, lyder det fra Adam Sander Bertelsen.
Sandsynligvis er den klar inden for et par år, når den er gået igennem en længere godkendelsesproces ved myndighederne.
Og fremtiden ser lys ud, vurderer han.
Ifølge Adam Sander Bertelsen kan vaccinen nemlig mere end at være effektiv mod corona.
- Det, der er meget unikt og pionerende, er, at den her teknologi har potentiale til at beskytte mod sygdomme som astma, allergier og cancer, fortæller han.