Dagens overblik

Dagens overblik: Trecifret millionbøde rammer tidligere Roskilde Bank-direktør

En millionbøde i Roskilde Bank-sag, et kinesisk coronakursskifte og en kontroversiel russisk lov.

I dag skal vi forbi et astronomisk beløb, der knytter sig til sagen om Roskilde Bank.

Vi skal også forbi et – ikke helt så højt – men stadig meget højt beløb for et juletræ, inden vi tager en tur til Kina og Rusland.

Velkommen til dagens overblik.

Tidligere direktør for Roskilde Bank skal betale 231 millioner kroner i erstatning

Tidligere direktør for Roskilde Bank Niels Valentin Hansen skal betale 231.725.168 kroner til Finansiel Stabilitet for sin rolle i bankens krak for mere end ti år siden. Det har Højesteret afgjort torsdag med en 61 sider lang dom.

Dermed har landets øverste domstol vurderet, at direktøren var erstatningsansvarlig for tab på fire aktiekreditter, der blev givet uden en kreditvurdering på forhånd.

Fire tidligere bestyrelsesmedlemmer er frifundet. Da sagen var for landsretten, blev alle de sagsøgte frifundet.

3. marts 2009 blev Roskilde Bank, som var en af de største provinsbanker, erklæret konkurs. Tabene løb op i cirka ti milliarder kroner. Særligt var engagementerne med fire ejendomsudviklere dyre.

690 kroner for et juletræ – stor forskel på land og by

Der er stor forskel på, i hvor høj grad man skal punge ud for et juletræ. Køber man det mest “almindelige” træ på to meter, skal man i gennemsnit slippe en 200-lap, men det kan blive meget dyrere.

Køber man sit juletræ på Østerfælled Torv i København, skal man eksempelvis af med 690 kroner, hvis man er på udkig efter et tre meter højt juletræ. Her koster træerne nemlig 230 kroner per meter.

Det er en pris, der er knap 73 procent højere, end hvis man køber sit juletræ på landet.

Ifølge brancheforeningen Danske Juletræer bliver der solgt halvanden million juletræer i Danmark om året.

Kina antyder opblødning på nulsmittestrategi efter protester

Kinesiske myndigheder antyder nu for første gang en opblødning i landets strenge nulsmittestrategi i bekæmpelsen af coronavirus.

Det sker efter store protester i en række af landets største byer med krav om mere frihed og et opgør med den kinesiske strategi.

I forbindelse med et møde i Kinas nationale sundhedskommission forklarede vicepremierminister Sun Chunlan, der står i spidsen for den kinesiske coronaindsats, at virussen er svækket og i mindre grad gør folk syge.

Derudover fremhævede hun, at flere kinesere bliver vaccineret, og at der er større erfaring med at inddæmme virussen. Det fremgår af et referat på den kinesiske regerings hjemmeside.

Rusland vedtager lovgivning mod LGBT+-personer

Rusland strammer grebet endnu mere om LGBT+-personers rettigheder.

Onsdag stemte Ruslands overhus enstemmigt for at skærpe en kontroversiel lov, der forbyder, hvad lovforslaget kalder for "LGBT+-propaganda".

Loven vil forbyde alle russere at "promovere" eller "rose" homoseksuelle forhold. Man kan også blive dømt for offentligt at sige eller antyde, at homoseksuelle forhold er normale. Det skriver CNN.

Landet forbyder også "pædofilipropaganda", som den russiske regering ofte blander sammen med homoseksualitet, og propaganda af kønsskifte i reklamer, bøger og film.

Klimaordførers arbejdsgiver undrede sig over høje taxaregninger

Den nyvalgte klimaordfører for Alternativet, Theresa Scavenius, har ved talrige lejligheder erklæret sin modstand mod biler. For de ”optager ekstremt meget plads”, som i stedet kunne have været brugt til ”grønne byrum for alle borgere”, som hun har formuleret det.

En aktindsigt, som TV 2 har fået, viser dog, at hendes arbejdsgiver, Aalborg Universitet, har stillet spørgsmål til de “forholdsvis mange penge”, Scavenius har brugt på taxaudgifter.

På et ni dages skriveophold i Stockholm i november sidste år kørte Theresa Scavenius eksempelvis i taxa for 2134 kroner.

Aalborg Universitet spurgte efterfølgende til, hvorfor billigere offentlige transportmidler ikke var valgt i stedet. Det fremgår ikke af aktindsigten, om Scavenius har svaret på spørgsmålet.

Theresa Scavenius har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2.