Fodboldekspert har oplevet en "slående venskabelighed" i Qatar – og han kan kun få øje på én forklaring

Fodboldkommentator har oplevet en markant mindre aggressiv stemning i Qatar, og han mener, at fraværet af alkohol er årsagen.

Det er ikke kun fadøl, man skal kigge langt efter på stadion til VM i Qatar.

For uden alkohol er der også langt mellem fulde, aggressive fodboldfans, der ryger i totterne på hinanden.

Det er i hvert fald Morten Bruuns oplevelse.

Han er mangeårig fodboldkommentator og fodboldanalytiker på TV 2, hvor han i øjeblikket dækker VM i Qatar.

Og han har lagt mærke til en markant forskel på slutrunden i Qatar og andre fodboldkampe, han har været til.

- Der er ingen, der er berusede. Overhovedet, siger han.

FIFA meldte få dage før slutrundens begyndelse ud, at der alligevel ikke ville blive solgt øl med alkohol på og omkring stadion ved VM i Qatar.

Det er dog muligt at købe øl med alkohol i fanområder og steder med licens, men i nærheden af stadion er det altså ikke muligt at støve en fadøl op.

En slående venskabelighed

Fraværet af alkohol kan mærkes på stemningen i Qatar, mener Morten Bruun, der flere gange har taget metroen sammen med fodboldfans ud til stadion.

Der er markant mindre aggression fangrupperne imellem, og stemningen er ikke ondsindet eller provokerende.

De, der taber, ærgrer sig og græder. Men de vender ikke deres skuffelse mod modstanderes fans, lyder det fra fodboldkommentatoren.

- Jeg er ikke asket. Jeg kan også godt lide en fadøl, når jeg er på stadion, når jeg ikke er på arbejde. Men jeg må bare konstatere, at der har været en slående venskabelighed mellem de forskellige fangrupper, siger han.

Både før, under og efter kampene i Qatar oplever Morten Bruun en fredelig stemning, og det står i stærk kontrast til Superligakampe, hvor politiet ofte må adskille fodboldfans, så de ikke lukkes ud af stadion samtidig.

Om alkoholforbuddet på tribunerne bør tages med hjem til Danmark, vender vi tilbage til.

Først skal vi møde nogle danske fans i Qatar, der har måttet ændre lidt på ølvanerne ved dette VM.

Mere flad stemning

For Lars Hansen fra Aalborg har alkoholforbuddet betydet, at han drikker mindre, end han normalt ville gøre til en slutrunde.

Han kan godt nikke genkendende til, at VM-slutrunden er forløbet roligt og uden nogen nævneværdig form for vold – blandt andet på grund af alkoholforbuddet på de qatarske stadions.

- Når kampen er slut, og resultatet går imod nogen, og de har fået en del inden for vesten, så kan det jo godt koge lidt over. Det gør de ikke på samme måde hernede. Der er de lidt mere afbalancerede, siger han til TV 2, der møder ham til et opvarmningsarrangement – med alkoholservering – forud for Danmarks kamp mod Australien.

Han vil dog ikke gå så langt som at sige, at fodbold er federe uden alkohol, for en fadøl hører sig til en god fodboldkamp.

For 26-årige Anton Bjerg Sand er det især de høje priser, der har begrænset alkoholindtaget. Når en fadøl koster over 100 kroner, kan man lige så godt lade være, siger han.

Han mener, at alkoholforbuddet på stadion har ført til en mere "flad stemning" på tribunerne.

- Folk sidder mere ned i løbet af kampen. Der er ikke den samme løssluppenhed, som der normalt ville være med alkohol, siger han.

Bytter gerne fadøl for fred

Fodboldkommentator Morten Bruun synes grundlæggende, at der er en "udmærket alkoholkultur" omkring fodboldkampe i Danmark, men han er alligevel fristet af udsigten til en fredeligere fodboldkultur på danske stadions.

Han mener ganske enkelt, at fodboldoplevelsen har vist sig at være bedre uden alkohol i Qatar.

- I hvert fald bedre, end vi har oplevet ved alt for mange Superligakampe inden for det sidste år, siger han og beskriver 2022 som et år, der ”overgår alt andet, hvad angår fanballade” i dansk klubfodbold.

- Jeg vil gerne bytte min ret til at få en fadøl under en fodboldkamp mod, at fodboldkampe i Danmark foregik på en fredeligere måde. Det ville ikke være et stort offer, siger han.

Alkohol er ikke blevet drøftet

I august 2022 nedsatte Justitsministeriet en ekspertgruppe, der skulle komme med anbefalinger til, hvordan man kan ”dæmme op for en tendens med tiltagende uroligheder og kriminalitet” i forbindelse med fodboldkampe.

Men ordet ”alkohol” fremgår ikke af gruppens rapport med forslag til tiltag.

Men en slutrunde i Qatar kan ikke nødvendigvis sammenlignes med en klubkamp i Danmark, lyder det fra Københavns Vestegns Politi, der har været med i ekspertgruppen.

Antallet af risk fans er formentlig begrænset i Qatar.

- Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at de reducerede muligheder for indtagelse af alkohol har en indvirkning på afviklingen af VM i Qatar, men det hører nok også med til billedet, at antallet af fans fra de europæiske lande er betydelig mindre, end det vi normalt ser ved tilsvarende mesterskaber og specielt, når de afvikles i Europa, siger politiinspektør Mogens Lauridsen.

Han påpeger desuden, at afviklingen af højrisikokampe i Danmark ikke lægges på en lørdag eller en dag, der er efterfulgt af en helligdag netop for at forebygge stort alkoholindtag.