Kanye West er hovedperson i denne uges 'Kernen'.
Kernen

Forstå Kanye Wests kæmpe nedtur - intet blev som før, da en operation hos en plastikkirurg gik helt galt

I årevis har han opført sig mærkeligt, og det er endt med at gå helt galt med et angreb på jøder.

Han har toppet hitlisterne, vundet et hav af priser og dikteret sneakermoden i et årti.

Men han har også afbrudt Taylor Swifts takketale, sået tvivl om, hvorvidt slaveri var selvvalgt og offentligt chikaneret sin ekskone, Kim Kardashian, og hendes daværende kæreste Pete Davidson.

Hver gang han er skejet ud, har medierne omtalt det, mens andre har trukket på skuldrene og rystet på hovedet.

Men den går tydeligvis ikke længere. For på ingen tid er Kanye West gået fra at være en af de mest indflydelsesrige ikoner på planeten til at være en udskammet særling.

Det skete mere præcist, da han i oktober i år chokerede med et antisemitisk opslag på sin Instagram-profil. Her nåede han grænsen for, hvad folk kunne acceptere.

Og det har allerede kostet ham dyrt.

Et popkulturelt magtcentrum

Og hvad så nu? Skal medier stoppe med at beskæftige sig med Kanye West? Kan man overhovedet beskæftige sig med en som Kanye West?

Musikjournalist og Kanye West-fan Kristian Karl mener, at det er svært at ignorere rapperen, fordi han er så stor en kunstner og så vigtig en popkulturel skikkelse.

For Kanye West har været en af de seneste 20 års mest indflydelsesrige musikere. Og ikke bare det. En af verdens største stjerner.

Og her handler det ikke kun om musikken. For Kanye West er også en smagsdommer og en form for popkulturelt magtcentrum. En, som alle lytter til og ser mod for at se, hvad vej tidsånden går hen.

- Vi kan ikke bare lade som om, at det her ikke sker. Vi er nødt til at prøve at forstå det, siger Kristian Karl, der udover at være fan har beskæftiget sig med rapperen i over et årti.

Ville være mere end producer

Kanye West er opvokset i Chicago. En by med en solid hiphopscene, men ikke den mest stjernespækkede by – som eksempelvis New York.

Som ung begyndte han at lave beats til andre kunstnere, og det var han virkelig god til. Faktisk har han i høj grad præget starten af 00’erne med en ny lyd – han tilførte eksempelvis sangene en mere soul’et lyd.

Hans helt store gennembrud som producer var, da rapperen Jay-Z fik øjnene op for ham.

Og dengang i starten af 00’erne var Jay-Z ekstremt indflydelsesrig.

- Han var den, alle ville arbejde sammen med – både fordi han var en af de allerstørste rapstjerner, men også fordi han havde pladeselskabet Roc-A-Fella Records.

Herfra gik det stærkt. Kanye West blev en af de største producere på hiphopscenen og lavede nogle af de største beats på Jay-Zs ‘The Blueprint’.

Men Kanye West ville mere end at være producer. Han ville selv være rapstjerne.

Samfundskritisk rapper

Kanye West lignede ikke den fødte rapstjerne med sin lyserøde polo og sit lidt nørdede college-look.

Han kæmpede for at blive set som rapper, men alle så ham som producer.

Men det lykkedes, og efter flere år fik han i 2004 lov til at udgive sit første album ‘The College Dropout’ på Jay-Zs pladeselskab med hittene ‘Through the Wire’, ‘Jesus Walks’, ‘All Falls Down’ og ‘Slow Jamz’.

Og med ét var Kanye West ikke bare en af de største producere. Han var også en af de nye store rapstjerner.

- Han slog igennem på en måde, som var så fascinerende, fordi den netop var på hans egne præmisser. Sangene var samfundskritiske og handler om Jesus, siger Kristian Karl, der tydeligt husker, da han i folkeskolen hørte debutalbummet første gang.

Kanye West stormede ind på hiphopscenen med lige dele selvtillid og arrogance. Et karaktertræk, der ifølge Kristian Karl også er noget af det, der altid har været fascinerende ved ham.

Han var politisk, samfundskritisk og ikke bange for at ødelægge den gode stemning.

Politisk kritik gav respekt

Det stod klart, da han på landsdækkende live-tv udbrød: “George Bush er ligeglad med sorte mennesker”.

Det var i forbindelse med orkanen Katrina, der i 2005 særligt hærgede New Orleans, og udover at koste flere end 1800 mennesker livet gjorde mange – især sorte mennesker – hjemløse.

Nødhjælpen var kritisabelt længe om at nå frem og skabte stor vrede og frustration over hele landet.

- Her var der den her nye rapper, der ikke var bange for at sige det, som rigtig mange tænkte.

Kanye Wests markante udmelding blev accepteret og gav respekt. For ifølge Kristian Karl var mange amerikanere enige med rapperen og var glade for, at en stjerne talte de sorte og udsatte menneskers sag.

Kanye Wests karriere blomstrede, og hele verden lå foran ham.

Slynget ud i kaostilstand

Selvtilliden fik Kanye West ind med modermælken. Hans mor, Donda West, var alle år ekstremt støttende, og ifølge Kristian Karl var det også hende, der til en vis grad holdt ham nede på jorden.

- Det har virket, som om moren var en form for tyngdepunkt i hans tilværelse, siger han.

Derfor tog det også hårdt på Kanye West, da moren døde i forbindelse med en plastikkirurgisk operation i 2007.

Han blev slynget ud i en kaostilstand, der dog kastede nogle meget vellykkede albums af sig.

Blandt andet albummet ‘808s and Heartbreak’, hvor Kanye West brugte autotune på hele albummet.

Albummet med hits som ‘Heartless’ og ‘Love Lockdown’ kom på Rolling Stones liste over de 40 mest banebrydende albums nogensinde.

Derudover gjorde han sit indtog i modeverden og lagde de første sten til det, der senere blev hans Yeezy-forretningsimperium med sko, der er blevet fodtøjet for en hel generation af modebevidste unge mennesker, og som har gjort ham til milliardær.

Men det kastede ham også ud i flere katastrofale og kaotiske optrædener.

Ødelagde Taylor Swifts moment

Et af de mere kaotiske øjeblikke er i manges øjne, da Kanye West stormede scenen til MTV Awards i 2009 og afbrød den unge countrysanger Taylor Swift, der var i fuld gang med sin takketale.

Hun havde netop vundet prisen for bedste musikvideo med ‘You Belong to Me’, men Kanye West mente altså, at prisen burde være gået til Beyoncé for hendes video til ‘Single Ladies’.

Han ødelagde momentet for hende, og det startede en årelang konflikt mellem Kanye West og Taylor Swift.

Medierne var efter ham, men det var intet i forhold til, hvad Kanye West oplever af modvind nu.

Livskriser

I årene efter udgav han en række prisvindende albums. Men han blev også indlagt og diagnosticeret med en bipolar lidelse.

Det skete i 2016, og det er efterfølgende noget, han har været meget åben omkring.

Og herfra blev det kun mere kontroversielt, overraskende og chokerende.

Han erklærede sin støtte til Trump. Han udtalte sig opsigtsvækkende om slaveri, da han i 2018 i et interview med TMZ sagde, at slaveri “lød som et valg”.

Og i 2020 overraskede han, da han offentliggjorde sit kandidatur til præsidentvalget, fordi han ifølge ham selv havde fået en åbenbaring fra Gud, da han stod i brusebadet.

Ifølge Kristian Karl er der to tidspunkter set udefra i Kanye Wests liv, hvor han mister jordforbindelsen og verden kollapser.

Første gang var i forbindelse med morens død. Den næste var i februar 2021 i forbindelse med skilsmissen mellem ham og Kim Kardashian, som han har fire børn sammen med.

- Begge tidspunkter markerer ikke bare, at tæppet bliver trukket væk, men at huset omkring ham braser sammen, siger Kristian Karl og tilføjer:

- Og denne gang kommer der ikke længere så stor musik ud af krisen.

Overskrider grænsen med antisemitisme

Det er uden tvivl særligt de racistiske udtalelser, der har skabt røre omkring Kanye West.

Til modeugen i oktober måned i år mødte Kanye West op til sit eget modeshow i en bluse, hvor der på ryggen stod “White lives matter”.

Udtrykket er den amerikanske højrefløjs kontroversielle svar på bevægelsen "Black lives matter", der kæmper for sortes rettigheder.

Ifølge Kristian Karl er der mange ekstreme udsagn at vælge imellem.

Men han er ret overbevist om, at Kanye West krydsede grænsen, da han for nylig udtalte sig decideret antisemitisk.

- Det er noget relativt nyt fra Kanye, som er dukket op de seneste uger, siger Kristian Karl og forklarer:

- Han ser en form for jødisk konspiration, der styrer Hollywood og USA. Det er en klassisk antisemitisk konspirationsteori, at jøderne styrer hele verden – den er eksempelvis også med i Mein Kampf.

Det hele startede med et Instagram-opslag.

“Jeg er lidt søvnig i aften, men når jeg vågner er det death con 3 over jøder. Det sjove er, at jeg ikke kan være antisemitisk, fordi sorte i virkeligheden også er jøder. Og I har leget med mig og prøvet at black ball’e enhver, som modsætter sig jeres agenda.”

Death con 3 opfattes som en reference til DEFCON, defense readiness condition.

Hvad er DEFCON?

Defense readiness condition er en alarmtilstand, der bruges af de amerikanske væbnede styrker.

Denne fastsætter fem graduerede beredskabsniveauer, og her er det tredje niveau, hvor man øger beredskabet over det, der normalt kræves, og hvor luftvåbnet er klar til at mobilisere inden for 15 minutter.

Det antisemitiske opslag betød, at han blev udelukket fra Instagram og Facebook.

Og det er ikke kun de sociale medier, der nu udelukker ham og tager afstand.

Blacklistet

Siden 2015 har Kanye West haft et samarbejde med Adidas, der lancerede hans første Yeezy-sneaker.

Men efter hans udtalelser og pres på Adidas fra blandt andet den jødiske organisation Anti-Defamation League afbrød Adidas samarbejdet i slutningen af oktober.

Det nu afbrudte samarbejde forventes at koste Adidas omkring 250 millioner ved udgangen af dette år. Ifølge Forbes er tallet for 2023 omkring 400 millioner.

Adidas har også oplyst, at de vil bremse alle betalinger til Kanye West og hans virksomheder.

Og det vil formentlig kunne mærkes hos Kanye West. For i 2020 alene blev der ifølge Bloomberg solgt Yeezy-sko for knap 13 milliarder kroner.

Og det er ikke den eneste modegigant, der har afbrudt samarbejdet med Kanye West den seneste tid.

Også modehuset Balenciaga og tøjgiganten Gap har droppet Kanye West.

- Han er ikke bare lukket ude fra et socialt medie eller på listen over upopulære. Han er helt grundlæggende blacklistet på en måde, der er ret enestående, fortæller Kristian Karl.

Kompliceret at være fan

Der er ingen tvivl om, at Kanye Wests udtalelser er problematiske. Men spørgsmålet er, om de er farlige.

Kristian Karl fortæller, at rigtig mange er stoppet med at tage rapperen alvorligt.

- Heldigvis. Men der er selvfølgelig grupper, som måske er enige i de standpunkter, fortæller Kristian Karl og refererer blandt andet til de amerikanske nynazister, der hængte bannere op ved motorvejen, hvor der stod: ”Kanye West har ret omkring jøderne”.

Alle disse skandaler og kontroversielle holdninger og udtalelser har gjort det kompliceret for Kristian Karl at være fan.

- Jeg er meget stor fan af ham. Jeg var i hvert fald meget stor fan af ham, siger han og fortsætter:

- Jeg går stadig tilbage og lytter til den gamle musik.

Kristian Karl kan godt forestille sig, at Kanye West er på vej derud, hvor folk – ligesom med Michael Jackson og R. Kelly – genovervejer, om de har lyst til at trykke play på et Kanye West-nummer.

Uanset hvad spår Kristian Karl, at det vil blive svært som musikjournalist at anmelde et kommende album uden at forholde sig til mennesket bag musikken.

- Du kan være den, der holder mikrofonen for ham eller kun dækker den ene skandale efter den anden. Eller du kan være den, der zoomer lidt ud og prøver at forstå mennesket Kanye West og sætte det i en kontekst, siger Kristian Karl.

Ændret synet på den klassiske rapper

Han er dog ikke i tvivl om, hvilket aftryk Kanye West foreløbigt har sat. Han mener, at rapperen har gjort verden til et væsentligt bedre sted med sin kunst og ved at have ændret på vores opfattelse af særligt den stereotype machorapper.

- Tænk på, at da Kanye West slog igennem, var 50 Cent en af verdens største musikere. En klassisk muskuløs gangsterboss, der var blevet skudt ni gange, siger Kristian Karl og fortsætter:

- Her kom Kanye West med en følsomhed i rapmusikken og turde at vise sårbarhed. Vise sine følelser.

Kristian Karl tror, at man forstår Kanye West bedst ved at indrømme, at der er nogle usikkerheder og gråzoner omkring ham.

- Vi er nødt til at give plads til at prøve at forstå mennesket Kanye West, så godt vi kan og samtidig sætte det i en kontekst, hvor det selvfølgelig ikke er okay at være racistisk eller antisemitisk.

Se 'Kernen' på TV 2 PLAY.