Ellemann: Mette F. bliver statsminister

Mette Frederiksen sagde tidligere i dag, at udgangspunktet for en bred regering er godt.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, siger forud for regeringsforhandlinger med Socialdemokratiet, at der ikke er nogen tvivl om, at Mette Frederiksen (S) bliver statsminister.

- Der har været valg, og valgets tale var klar. Der er et rødt flertal. Så Mette Frederiksen bliver statsminister, sagde han, lige inden han gik ind til forhandlinger i Statsministeriet.

Nu handler det for Venstre bare om at rykke Socialdemokratiet i en så borgerlig retning som muligt.

- Vi er på vej ind til næste etape i de her forhandlinger, og det er vi selvfølgelig med høje ambitioner om at rykke Socialdemokratiet i en borgerlig retning. Så det er vores mål med mødet i dag, sagde han.

Vendt ryggen til det røde flertal

Enhedslisten og Alternativet har onsdag forladt regeringsforhandlingerne, og fra Enhedslistens formand lød det efter et møde i statsministeriet, at statsminister Mette Frederiksen (S) ”endegyldigt har vendt ryggen til det røde flertal”.

Mette Frederiksen har efter tre ugers regeringsforhandlinger ”et godt overblik over”, hvad partierne kan blive enige om, og hvor det kræves, at der indgås kompromiser.

Socialdemokratiet gik til valg på ønsket om at danne en bred regering hen over midten.

Og udgangspunktet for en regering over midten er godt, lød det fra Mette Frederiksen tidligere onsdag.

- Om det så kan samle sig i en bred regering? Det håber jeg. Og jeg er optimistisk her ovenpå de første tre uger, lyder det fra den fungerende statsminister, der også understreger, at intet er sikkert endnu.

Beskyldninger om magtfuldkommenhed

Mette Frederiksen blev også spurgt ind til beskyldningerne om at være "magtfuldkommen", som Venstres formand fremsatte mod hende i løbet af valgkampen, og at han ved flere lejligheder sagde, at han ikke ville pege på hende som statsminister.

Men det vil hun ikke holde ham op på nu, hvor de prøver at finde sammen om en bred regering.

- Jeg har været på Christiansborg i 21 år, og der er sagt meget gennem tiden. Der er ikke noget, der er sagt fra nogle kolleger, som jeg tager med ind i forhandlingslokalet, lød det fra Mette Frederiksen.

Arbejder på tilliden

Jakob Ellemann-Jensen siger også, at de to partiledere arbejder på tilliden.

- Tillid er ikke noget, man bare kan vælge lige at have. Det er noget, man skal opbygge og vinde hos hinanden, siger Ellemann. Video: TV 2 NEWS

- Tillid er ikke noget, man bare kan vælge lige at have. Det er noget, man skal opbygge og vinde hos hinanden, siger han og tilføjer, at uanset om Venstre er i regering eller i opposition, så er det vigtigt, at lederne af de to største partier har tillid til hinanden.

- Det her er noget, vi arbejder på fra begge sider. Og det er min opfattelse, at vi begge to mener, det er vigtigt.

Der er stadig otte partier tilbage i forhandlingerne: Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

Danmarksdemokraterne, Nye Borgerlige, Alternativet og Enhedslisten er ude.