Dagens overblik: Mette Frederiksen vender ryggen til rødt flertal

DBU raser mod FIFA. Skotland får en lussing i spørgsmålet om uafhængighed og Moderaterne skifter ud i folketingsgruppen.

Spørgsmål omkring dansk kultur, historie og værdier har været omdrejningspunktet i dagens halvårlige indfødsretsprøve, som mere end 4000 udlændinge har taget.

Men dagen har også budt på en række politiske nyheder, som vi zoomer ind på i dagens overblik – velkommen til.

Mette F. satser pĂĄ bred regering hen over midten

Onsdag er Danmark kommet et lille skridt nærmere en ny regering.

Efter flere uger med politiske drøftelser har fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) nu skåret en del af "feltet" fra, og således er både Enhedslisten, Alternativet, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige ude af regeringsforhandlingerne.

På trods af det rød/grønne flertal efter folketingsvalget søger Mette Frederiksen at danne en bred regering henover midten, hvilket er faldet Enhedslistens politiske ordfører for brystet. Mai Villadsen kalder statsministerens beslutning "forstemmende".

Regeringsforhandlingerne fortsætter nu med Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti, men præsentationen af en ny regering ligger ikke lige for og kan ifølge den fungerende statsminister tage flere uger.

DBU rasende pĂĄ FIFA

Debatten om det famøse One Love-anførerbind har de første dage af VM i fodbold i Qatar nærmest fyldt mere end de sportslige præstationer for det danske landshold.

På et pressemøde tog DBU-toppen bladet fra munden, og formand Jesper Møller erklærede sig rasende på Det Internationale Fodboldforbund, FIFA, over håndteringen af sagen.

Mandag – dagen efter VM's start – gjorde FIFA det klart, at det som minimum ville koste et gult kort, hvis landsholdenes anførere benyttede armbåndet. Noget, som kom bag på DBU på baggrund af tidligere møder.

- At bringe vores spillere i en situation så kort tid før en åbningskamp er helt uacceptabelt og dybt kritisabelt, lød det fra Jesper Møller.

Landstræner Kasper Hjulmand indrømmer over for TV 2, at den heftige debat om det regnbuefarvede anførerbind har fyldt meget, men at han nu vil koncentrere sig 100 procent om det sportslige.

Ukraine ramt af omfattende strømsvigt

Krigen i Ukraine har nu varet i næsten ni måneder, og onsdag er det krigshærgede land blevet ramt af omfattende strømsvigt over hele landet.

Det skyldes en række russiske missilangreb, som er gået målrettet efter at ødelægge landets energiinfrastruktur.

Særligt Kyiv og omegnen omkring hovedstaden er blevet ramt, og ifølge Ukraine er hele Kyiv-regionen uden strøm som følge af angrebet. Indbyggerne i Kyiv skal også være afskåret fra vand.

Frem mod vinteren forudser Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at situationen kan blive "livstruende" for millioner af ukrainere pĂĄ grund af de russiske angreb pĂĄ Ukraines kritiske infrastruktur, hvor ogsĂĄ hospitaler og sundhedsfaciliteter er blevet bombet.

Skotland får lussing i spørgsmål om uafhængighed

Skotter med et ønske om uafhængighed fra Det Forenede Kongerige har lidt et stort nederlag i det britiske retssystem.

Storbritanniens højesteret har nemlig afvist, at Skotland kan holde folkeafstemning om selvstændighed uden regeringens tilladelse.

- Det er en kæmpe lussing til Skotland og en stor sejr for Downing Street. Det skal nok give en masse ballade i Skotland, siger TV 2s Lotte Mejlhede.

Den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, erklærer sig "skuffet" over dagens afgørelse, men har lovet, at man vil respektere afgørelsen.

I 2014 stemte Skotland om selvstændighed og løsrivelse fra Storbritannien, hvor 55 procent af stemmerne gik til nej-siden.

Moderaterne skifter ud i folketingsgruppen

Moderaterne har skiftet ud i persongalleriet, kort efter de nye folketingsmedlemmer er begyndt pĂĄ Christiansborg.

Mindre end en uge efter første arbejdsdag har Kristian Klarskov forladt Folketinget.

Det sker efter flere historier i medierne om manglen på succes i hans karriere som iværksætter.

Kristian Klarskov mener, at omtalen er urimelig og forklarer, at det er gĂĄet ud over hans helbred.

Den ledige post i Moderaternes 15 personer store folketingsgruppe bliver nu i stedet besat af suppleanten Mohammad Rona.