Nyheder

Tre mænd dømt skyldige i nedskydning af malaysisk passagerfly

Flyet blev skudt ned af et russiskproduceret missil i luftrummet over det østlige Ukraine i 2014.

Tre personer, der torsdag var på anklagebænken for at stå bag nedskydningen af passagerflyet MH17 i 2014, er kendt skyldige i mord på 298 personer af en hollandsk domstol.

En fjerde mand, der også var tiltalt, er blevet frikendt.

Det skriver Reuters.

- Kun den strengeste straf er passende til gengæld for, hvad de mistænkte har gjort, og som har forårsaget så megen lidelse for så mange ofre og overlevende pårørende, sagde dommer Hendrik Steenhuis, da han læste et resumé af dommen højt.

Familier til ofrene stod og græd i retssalen, da dommen blev læst højt, skriver Reuters' reporter, der er til stede i retten.

To af de dømte er russiske statsborgere, og én er ukrainsk separatist. Den frikendte er russer.

Ingen af dem var til stede i retten. Kun én af dem havde via en advokat nægtet sig skyldig.

De er alle tre idømt livsvarigt fængsel in absentia (uden at være fysisk til stede, red.). Alle tre er på fri fod. De menes at opholde sig i Rusland, som ikke vil udlevere dem.

Skudt ned over Ukraine

Flyet var 17. juli 2014 på vej fra Amsterdam i Holland til Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, da det blev skudt ned i luftrummet over det østlige Ukraine, mens der foregik kampe mellem Ukraines hær og prorussiske separatister.

Få timer efter, at flyet – en Boeing 777 fra Malaysia Airlines – var lettet fra Kuala Lumpur, eksploderede et missil fire meter fra flyets forende. Eksplosionen fik cockpittet til at brække af, og flyet styrtede ned nær byen Torez i Donetsk-regionen i Ukraine.

Alle 298 personer ombord omkom.

Ofrene kom fra 17 forskellige lande. 193 af dem var hollændere, 43 var fra Malaysia, 38 var fra Australien og 10 var fra Storbritannien.

Domstolen slår også fast, at det var et russiskproduceret missil, der stod bag nedskydningen af flyet.

En undersøgelse har vist, at missilet blev affyret fra en landsby, som på det tidspunkt var under prorussiske oprøreres kontrol. Rusland har gentagne gange nægtet ethvert ansvar for hændelsen.

Et stærkt signal

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har på Twitter reageret på dommen, som han kalder vigtig. Han appellerer dog til, at bagmændene bag nedskydningen også holdes til regnskab.

- Følelsen af straffrihed fører til nye forbrydelser. Vi må fordrive den illusion. Straf for alle Ruslands grusomheder dengang og nu er uundgåelige, skriver præsidenten.

Efterforskningen af nedskydningen har konkluderet, at de fire tiltalte ikke selv "trykkede på knappen".

En rådgiver til præsidenten siger ifølge Reuters, at dommen sender et stærkt signal om, at ”enhver krigsforbrydelse begået af russerne” vil blive ”dokumenteret, efterforsket og bragt til en konklusion”.

I en pressebriefing i Moskva siger en talsmand for Ruslands udenrigsministerium, at regeringen vil undersøge den hollandske domstols kendelse.