Rusland invaderer Ukraine

Sådan reagerer russerne på missilet i Polen

Den russiske ambassadør i Danmark kalder det "absurd", at Rusland først blev beskyldt for at stå bag missilet.

Polens præsident Andrzej Duda og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er enige om, at der ikke er nogen indikationer på, at det var et russisk missil, der ramte landsbyen Przewodów i Polen og kostede to civile livet.

I russiske medier har opfattelsen siden tirsdag aften også været, at der ikke er nogen tvivl om, at russerne er uskyldige.

- Det her er absurd

Vladimir Barbin, russisk ambassadør i Danmark

Sådan lyder det fra TV 2s korrespondent Claus Borg, der har boet i Rusland og dækker konflikten i Ukraine.

- I russiske medier er man enige om, at det er en episode, der bevidst er plantet for at sværte russerne til, siger Claus Borg, der tilføjer:

- Narrativet er, at det her er en krig mellem Rusland og hele den vestlige verden.

TV 2 har fået oversat et par eksempler fra russiske medier.

Blandt andet fra Komsomolskaya pravda, der bringer kritik fra Maria Zakharova, talsperson for det russiske udenrigsministerium. Hun kritiserer Zelenskyjs opfordring til, at NATO bør blande sig:

Den ukrainske politiker (Zelenskyj, red.) krævede for nylig, at den nordatlantiske alliance skulle "begynde at handle".

"For et par timer siden blev Zelenskyjs appel til NATO om at "begynde at handle" hørt fra en bunker i Kyiv. Zelenskyj kræver mere blod," skrev Zakharova på sin Telegram-kanal (...).

Nyhedsbureau RIA Novosti skriver følgende:

På trods af NATOs reaktion på missilhændelsen i Polen er det umuligt at tale om nogen opvarmning af forholdet til Moskva. Alliancen fører en proxy-krig mod Rusland, sagde den russiske viceudenrigsminister Alexander Grushko til RIA Novosti.

"NATO er i en tilstand af stedfortrædende krig mod Rusland, så der er ingen opvarmning af forholdet," sagde Grushko.

Først på eftermiddagen holdt NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg pressemøde. Her sagde han, at der ikke er nogle tegn på, at Rusland er ved at forberede angreb på NATO-lande.

Rusland versus vesten

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj sagde til Reuters umiddelbart efter missilangrebet, at nyheden om missilet var nået ud til verdens medier, og at ukrainerne ”længe har advaret om, at russiske aktioner ikke var afgrænset til Ukraine”.

I kølvandet på eksplosionen, var det russiske forsvarsministerium hurtige itl at melde ud, at missilet ikke kom fra dem.

Ifølge TV 2s korrespondent Claus Borg, er det den samme reaktion som eksplosionerne ved Nord Stream gasrørledningerne udløste.

- Russerne sagde, at Vesten prøvede at få dem i fedtefadet og sværte dem til, og at det her handler om at prøve at få russerne, til at se meget værre ud, end de egentlig er, lyder det.

Opfattelsen fra russisk side er, at Vesten prøver at eskalere denne konflikt, mener korrespondenten.

Det bliver ifølge Claus Borg understreget i retorikken fra den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin.

- Der er et forsøg på at udnytte missilet i den polske landsby (…) og de tragiske dødsfald til at eskalere konflikten i Ukraine og til at yderligere involvere NATO-landene, skriver Vladimir Barbin i en mail til TV 2.

Han tilføjer:

- Det her er absurd. Men desværre er det logikken i NATO-lande: At ignorere fakta og bruge alle sammenhænge til at dæmonisere Rusland, og samtidig give Ukraine carte blanche til at udføre hvilken som helst forbrydelse.

Stadig mange ubekendte

Det er ikke helt fastlagt, hvad der egentlig skete i Przewodów i Polen, udover at det formentlig ikke var et missil affyret fra Rusland eller Hviderusland.

Det spekuleres i, at missilet kan have været ukrainsk antiluftskyts, som er fejlbehæftet eller defekt, siden det ramte ned på den polske side af grænsen. Der kan dog også være andre forklaringer.

Det er endnu ikke bekræftet, men der kan være en sammenhæng med et russisk angreb, hvor der blev affyret mellem 80 og 100 russiske raketter i et angreb mod Ukraine.

Det fremgår flere steder fra russiske kilder – blandt andet i mailen fra Vladimir Barbin – at alle raketter ramte deres mål. Det mål, der var tættest Przewodów, var 35 kilometer fra den ukrainsk-polske grænse, men altså på den ukrainske side.

USA's præsident Joe Biden sagde natten til onsdag dansk tid ved G20-topmødet på Bali, at det var ”usandsynligt”, at det var et russisk missil.

Til pressen fortalte han ikke, hvem der i så fald stod bag, men ifølge nyhedsbureauet Reuters har præsidenten fortalt NATO-landene, at det var et ukrainsk luftforsvarsmissil, der ramte Polen.