GO'

Da hendes protesemager ville tage undertøjsbilleder af hende, var der ingen at klage til

Rebecca Flensborg Andersens øjenprotesemager kunne ikke sigtes, fordi han ikke er autoriseret. Hun mener, at loven bør laves om.

Rebecca Flensborg Andersen henvendte sig for et år siden til en okularist for at få en helt speciel øjenprotese.

I stedet for at forsøge at skjule, at hun har et glasøje, ønskede Rebecca Flensborg Andersen et blåt øje, som stod i kontrast til hendes højre brune øje.

- Jeg ville gerne have lavet en specialprotese i en anden farve. Det er min måde at skille mig ud på og aftabuisere, at jeg mangler et øje, fortæller hun i ’Go’ aften LIVE’.

Men i dag, et år efter, bruger Rebecca Flensborg Andersen meget sjældent det blå øje. For mødet med øjenprotesemageren endte ifølge hende i et dybt grænseoverskridende fotoshoot i hans private hjem, selvom hun ikke havde lyst.

Jeg følte, at jeg var nødt til at sige ja til de billeder

Rebecca Flensborg Andersen, studerende

Rebecca Flensborg Andersen meldte efterfølgende sin oplevelse til politiet, som to gange har lagt sagen ned.

Siden har Rebecca Flensborg Andersen forsøgt at råbe sundhedsmyndighederne op.

I Podimo-podcasten ’Protesemageren’ fortæller Rebecca Flensborg Andersen hele historien om, hvordan hun oplevede, at en sundhedsfaglig person i hvid kittel uden konsekvenser pressede hende til at få taget fotos i frækt undertøj og nøgenbilleder i hans private hjem.

En sjælden øjensygdom

Rebecca Flensborg Andersen opdagede som 16-årig, at hun havde den sjældne øjensygdom coats, og som 18-årig mistede hun sit venstre øje til sygdommen.

Efter et par år med en brun øjenprotese opsøgte hun en ny okularist, en øjenprotesemager, som sagde ja til at lave den blå specialprotese, hun ønskede.

Allerede ved første samtale fik han ifølge Rebecca Flensborg Andersen flettet ind, at hun skulle deltage i et fotoshoot som en betingelse for at få den blå specialprotese, hun skulle have lavet. Fotografierne skulle have fokus på øjnene og hendes nye protese, blev hun forsikret, fortæller hun.

Og som en form for tak for specialprotesen sagde Rebecca Flensborg Andersen ja, da hun tænkte, at det kunne aftabuisere det at mangle et øje.

Men det udviklede sig hurtigt fra at handle om hendes øjne.

På forhånd havde hun afvist at fået taget billeder af sig selv nøgen eller i undertøj, viser sms-korrespondancer, som TV 2 har set.

Men da Rebecca Flensborg Andersen dukkede op, havde øjenprotesemageren købt frækt undertøj og en pisk, som hun skulle posere med i hans private hjem, genfortæller hun.

Undervejs var hun også nødt til at sige fra, da han bad hende om at posere nøgen, siger Rebecca Flensborg Andersen.

Afviser at have bedt om nøgenbilleder

Øjenprotesemageren ønsker ikke, at hans navn eller klinik bliver omtalt i denne artikel.

- Jeg har på intet tidspunkt taget nøgenbilleder af de nævnte personer, ligesom jeg i øvrigt ikke har taget nøgenbilleder af nogen person, der er eller har været patient hos mig eller i klinikken, lyder det i et skriftligt svar til TV 2s 'Go' aften LIVE'.

Dog bekræfter han over for TV 2, at han tog billeder af Rebecca Flensborg Andersen.

Og ifølge øjenprotesemageren havde hun på forhånd accepteret det tøj, han havde udvalgt til hende. Blandt andet en rød bh, en leopardprikket nederdel og en lyserød kjole med bar ryg.

Rebecca Flensborg Andersen fortæller, at selvom han ikke gjorde hende noget fysisk, var hun hele tiden bange for, om han kunne finde på det.

- Jeg var inde i hans private hjem, han havde låst døren, min bagage lå ude i bilen, så jeg følte på en måde, at han havde taget al kontrol over mig, forklarer hun.

Men det var ikke kun derfor, at hun ikke stak af.

Godkendte 22 billeder

Bevillingen til øjenprotesen fra kommunen havde hun givet til øjenprotesemageren, og Rebecca Flensborg Andersen frygtede, at hun ikke ville få sin protese, hvis hun ikke forsøgte at samarbejde.

Hun fastholder, at hun adskillige gange sagde nej til nøgenbilleder, og at han pressede på og afkrævede hende svar. Rebecca Flensborg Andersen optog i al hemmelighed umiddelbart efter fotograferingen deres samtale om billederne, som TV 2 har hørt dele af.

Alligevel endte hun med at sige ja til at få taget flere grænseoverskridende undertøjsbilleder, hvoraf hun godkendte 22 undertøjsbilleder.

- Jeg følte, at jeg var nødt til at sige ja til de billeder, der var mest sobre, for hurtigst muligt at komme bedst ud af det, forklarer Rebecca Flensborg Andersen.

Ingen tilsyn eller patientbeskyttelse

Efter at Rebecca Flensborg Andersen var kommet hjem, var hun overbevist om, at det hun havde oplevet var forkert.

Derfor anmeldte hun det til politiet.

Ifølge Rebecca Flensborg Andersen fik hun under en af afhøringerne dog at vide, at øjenprotesemageren ikke kunne retsforfølges som autoriseret behandler, fordi øjenprotesemagere ikke er autoriserede behandlere.

Det er selvfølgelig ikke fedt, at jeg skal sidde og tale om det

Rebecca Flensborg Andersen, studerende

Det er uvist, hvordan sagen var blevet afgjort, men den manglende autorisation har haft en afgørende betydning for sagens forløb.

Det vurderer Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsjura på Syddansk Universitet, der har fået indsigt i sagen.

- Havde det været en autoriseret sundhedsperson, som havde udført behandlingen, havde vi været ovre i et helt andet regelsæt, hvor vi havde opfattet det her som en grov udnyttelse af patientrelationen, og det ville vi kunne have rejst sigtelse efter på grundlag af autorisationslovens paragraf 75, siger han til Podimo.

Yderligere ville sundhedsmyndighederne have haft mulighed for at rejse en sag om rettighedsfrakendelse og give kritik i forhold til patientbehandlingen og inddraget øjenprotesemagerens autorisation, siger Kent Kristensen til TV 2.

Men det skete ikke. I stedet blev sagen efterforsket som blufærdighedskrænkelse.

Og efter at have afhørt seks tidligere klienter hos øjenprotesemageren, blev efterforskningen standset.

I politiets afgørelse, som TV 2 har fået indsigt i, står, at ingen af de seks personer har ønsket at politianmelde øjenprotesemageren, og at ingen af de seks personer har følt deres blufærdighed krænket.

Dog har nogle af de afhørte beskrevet hans opførsel som ”upassende” og ”uprofessionel”, og TV 2 har talt med yderligere en kvinde, der kan fortælle, at hun fik et lignende tilbud om at få taget fotos, "som Gud havde skabt hende", af samme protesemager – et tilbud, hun dog afviste.

Og den manglende autorisation betyder også, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke holder opsyn med de øjenprotesemagere, der er i Danmark, og at patienter ikke har mulighed for at klage, hvis noget går galt.

Til Podimo udtaler Styrelsen for Patientsikkerhed, at det er en politisk beslutning, hvilke erhverv der kræver autorisation, og at styrelsen retter sig derefter.

Udstiller naivitet

Rebecca Flensborg Andersen har i dag ikke meget tillid til sundhedsvæsenet.

Da hun blev udnyttet og presset i det, hun selv beskriver som en meget sårbar situation, var der ingen at klage til.

Og selvom det er svært at stå frem, føler hun, at det er vigtigt, at hun får fortalt sin historie og peger på et hul i lovgivningen, som hun mener bør lukkes.

- Det er selvfølgelig ikke fedt, at jeg skal sidde og tale om det og på en måde også udstille min egen naivitet, men jeg tror, at det er meget vigtigt for, at der kan ske en forandring, slutter hun.

Se hele indslaget om Rebecca Flensborg Andersen i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY