Nyheder

Rusland beordrer tilbagetrækning fra Kherson - det største, der er sket i krigen siden foråret, siger ekspert

Ukraine er tilbageholdende med at tale om en russisk tilbagetrækning.

Den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, har beordret de russiske tropper ud af den vestlige del af byen Kherson i den sydlige del af Ukraine.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge The Guardian er der tale om en tilbagetrækning fra den vestlige side af Dnipro-floden.

Den russiske general Sergei Surovikin, der leder landets krigsindsats i Ukraine, siger i en tv-transmitteret erklæring, at tilbagetrækningen skyldes logistiske udfordringer.

- Kherson kan ikke længere fuldt ud forsynes og er ikke fuldt fungerende. Rusland gjorde alt, hvad vi kunne for at sikre evakueringen af borgerne i byen, siger Surovikin ifølge The Guardian.

Han siger, at han har foreslået, at de russiske styrker opretter defensive linjer på den østlige bred af floden.

- Beslutningen om at forsvare den vestlige del af Dnipro var ikke let. Samtidig vil vi redde liv for vores militær, tilføjer han.

Stoltenberg glæder sig

Fra Ukraines side lyder det, at det er for tidligt at tale om en russisk tilbagetrækning fra Kherson.

- Indtil det ukrainske flag vajer over Kherson, giver det ingen mening at tale om en russisk tilbagetrækning, siger Mykhailo Podolyak, der er rådgiver for den ukrainske præsident, i en kommentar til Reuters.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger i en kommentar, at "det er opmuntrende, at det er lykkedes for Ukraine at befri mere territorium."

- De sejre, de fremskridt, som Ukraines væbnede styrker gør på slagmarken, tilhører de tapre, modige ukrainske soldater, men de sker selvfølgelig også på baggrund af den støtte, som de modtager fra Storbritannien og andre Nato-allierede, siger Stoltenberg i en udtalelse fra London, hvor han onsdag havde møder med den britiske premierminister, Rishi Sunak.

Et kæmpe nederlag for Rusland

Andrey Kazankov, der er Rusland-korrespondent for Weekendavisen, kalder tilbagetrækningen "det største, der er sket i krigen siden foråret," hvor russerne måtte trække sig tilbage fra området omkring Kiev.

- Det er et kæmpe militært og politisk nederlag for Rusland, siger han.

- Det er en kæmpe sejr for Ukraine, men jeg kan godt forstå, at de er lidt påpasselige med at fejre det for meget, fordi man skal lige se, hvordan situationen udvikler sig, siger han.

Andrey Kazankov tror dog godt, at man kan regne med, at russerne faktisk vil trække sig ud.

Udmeldingen om tilbagetrækningen kommer kort efter nyheden om, at den russiskindsatte leder af Kherson, Kirill Stremousov, er død i en bilulykke.

Et sammenfald, Andrey Kazankov kalder "fuldstændigt vanvittigt", hvis det skulle være tilfældigt.

Stor strategisk betydning

Kherson er en af de delvist besatte ukrainske provinser, som Rusland mener at have annekteret, og den er af enorm strategisk, økonomisk og symbolsk betydning for Moskva.

Siden starten af oktober har Ukraine flere gange brudt igennem frontlinjen ved Kherson. De ukrainske styrker er siden rykket hurtigt frem mod vestbredden af floden Dnipro.

Rusland har den seneste tid været i gang med at trække civile ud af Kherson.

Over 115.000 mennesker, som ønskede at forlade Kherson-området, er blevet evakueret af russerne fra regionen, skrev det russiske nyhedsbureau Tass tidligere onsdag.