Dagens overblik

Dagens overblik: Amerikanerne går til midtvejsvalg

Dræbt kvindes barn er afgået ved døden, Venstre-profil forlader politik, og Danske Bank-topchef skal ikke hæfte for hvidvask-sag.

Det er blevet tirsdag, og det er præcis en uge siden, at danskerne var til valg.

Forhandlingerne på Marienborg fortsatte i dag, og kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) har dagen igennem haft besøg af en række partiledere til diskussioner om regeringsdannelse. Udgangspunktet har været forhandlinger om sundhedsområdet.

Vi starter dog ved et valg et helt andet sted i verden.

Velkommen til dagens overblik.

Amerikanerne stemmer til midtvejsvalg

Sidst på formiddagen dansk tid åbnede de første valgsteder på østkysten i USA, fordi amerikanerne skal stemme til midtvejsvalget.

Her skal vælgerne udpege samtlige medlemmer af Repræsentanternes Hus og en tredjedel af medlemmerne i Senatet, der tilsammen udgør Kongressen.

Måske du har flere spørgsmål, der byder sig, såsom om Donald Trump spiller en rolle? Og hvad midtvejsvalget egentlig går ud på? Dem finder du svar på her.

Dræbt kvindes barn også død

Barnet til den 37-årige kvinde, der blev dræbt i Holbæk torsdag, er denne eftermiddag afgået ved døden.

Efter at kvinden, der var gravid med barnet, døde, blev barnet bragt til Rigshospitalet til behandling. Det var en dreng, og kvinden havde været syv måneder henne. Politiet skriver i en pressemeddelelse, at barnet var skrøbeligt, og han afgik ved døden klokken 14.44 i dag.

En 24-årig mand og en 33-årig kvinde er sigtet for drabet på den 37-årige kvinde. Politiet mener at kunne bevise, at kvinden havde ansporet manden til at begå drabet. Det kom frem under grundlovsforhøret ved Retten i Holbæk i dag, hvor de begge blev varetægtsfængslet i fire uger.

Tidligere topchef i Danske Bank frifundet

Nordmanden Thomas Borgen, tidligere topchef for Danske Bank, blev i dag frifundet ved Retten i Lyngby. Retten skulle afgøre, om Borgen skulle hæfte personligt for sagen om hvidvask i banken.

Han var stævnet af 74 aktionærer i banken, der mente, at Borgen havde informeret for lidt, for sent og forkert, og som resultat var aktiepriserne blæst kunstigt op. De krævede op mod 2,5 milliarder kroner i erstatning.

Men retten afgjorde, at han ikke skulle hæfte personligt.

Tidligere minister færdig i politik

Eva Kjer Hansen (V), der har været minister af flere omgange, stopper i politik. Det bekræfter hun selv over for TV SYD.

Hun stillede op ved folketingsvalget 1. november, men blev ikke valgt ind.

Eva Kjer Hansen blev til gengæld valgt ind i Kolding Byråd i 2021, men har meddelt byrådsgruppen, at hun forlader politik og nu er jobsøgende. Jobsøgning og byrådsarbejde er ikke foreneligt, mener hun.

Norsk prinsesse repræsenterer ikke længere det norske kongehus

Norges prinsesse Märtha Louise er ikke længere en repræsentant for det norske kongehus, oplyser hun i en pressemeddelelse.

Beslutningen er truffet sammen med hendes forældre, kong Harald og dronning Sonja, for at skabe ro om kongehuset, lyder det.

Märtha Louise og hendes forlovede, amerikaneren Durek Verrett, der også er kendt som shaman Durek, har gjort sig upopulære i den norske befolkning, fordi Durek Verrett er kommet med en række kontroversielle udtalelser, blandt andet om at han kan kurere kræft og spå om terrorhandlinger.

***

Afslutningsvis bliver vi ved det royale stof, om end i en form, der til en vis grad er præget af fiktion.

Onsdag udkommer femte sæson af Netflix-serien ’The Crown’ om den britiske kongefamilie.

Og en dansker, nemlig May el-Toukhy, har instrueret to af episoderne af det, man vist roligt kan kalde en hitserie. Dens fjerde sæson vandt 11 Emmy-statuetter sidste år.