Valgresultat forsinket igen – kandidater risikerer at skulle vente en uge endnu

Danmarks Statistik er nødt til at supplere valgsystemets beregninger med en særlig grundig kvalitetssikring, som tager ekstra tid, lyder det.

Danmarks Statistik forventer at offentliggøre mandatfordelingen efter folketingsvalget senest fredag klokken 12.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Årsagen til den forsinkede offentliggørelse er, at de har foretaget en ekstra kontrol, da valgresultaterne ved dette folketingsvalg ligger uhyre tæt.

Særlig paragraf i brug

Det er den validerede mandatfordeling, som forventes offentliggjort fredag – det vil sige antallet af mandater, de enkelte partier har fået.

Kredsmandater og tillægsmandater – og dermed navnene på de enkelte kandidater – forventer Danmarks Statistik at offentliggøre endeligt inden for den kommende uge.

- Danmarks Statistik er nødt til at supplere valgsystemets beregninger med en særlig grundig kvalitetssikring, som tager ekstra tid, skriver de.

Desuden har dette års stemmeafgivning aktiveret en særlig regel, som findes i folketingsvalgloven. Den handler om tillægsmandaternes fordeling på partier, og den har ikke tidligere været nødvendig at tage i brug.

Kommer formentlig ikke til at ændre resultat

Årsagen til, at den nu er nødvendig at tage i brug, er, at Socialdemokratiet har fået flere kredsmandater end det samlede antal mandater, som partiet skulle have, hvis det svarede til stemmetallene på landsplan.

Det skyldes, at partiet har klaret sig sĂĄ godt rundt omkring i de forskellige storkredse, at de har fĂĄet mange kredsmandater.

Ifølge Martin Vinæs Larsen, der er valgforsker og lektor på Aarhus Universitet, kommer fintællingen efter alt at dømme ikke til at rykke ved resultatet af valget.

- Det her gør ikke, at man får en ny partilederrunde. Det handler nok om, at der er nogle, der er overforsigtige inde i Danmarks Statistik, og det skal de være, sagde han onsdag til TV 2.