Her i byen føler alle lidt, at de kender Pape – men stemte de på ham?

I barndomsbyen Bjerringbro stemte fire gange så mange på Søren Pape som i resten af landet. Alligevel ses formandens modgang også her.

Hvis Søren Pape Poulsen er træt af valgresultatet og klæbende journalister, kunne det måske være fristende at tage en tur til hjemmebanen i Bjerringbro.

Her har han trådt sine barnesko, her bor hans forældre endnu, og her har han taget både speditøruddannelse og passet lærergerningen.

Derudover har mere end 20 procent her stemt på Det Konservative Folkeparti – knap fire gange så mange som landsgennemsnittet, der endte på 5,5.

Men mens Søren Pape har travlt med partilederdebatter og dronningerunder i København, er TV 2s udsendte taget i forvejen for at undersøge, hvor stærk formandens opbakning egentlig er i den midtjyske stationsby med omkring 7500 indbyggere.

For noget tyder på, at der trods høje stemmeprocenter har sneget sig en tvivl ind over bygrænsen.

En velkendt herre

Det kræver ikke et langt besøg i Bjerringbro, før det er tydeligt, at mange enten har – eller føler – en tilknytning til den konservative formand. At Pape har været kærester med en barndomsveninde, har arbejdet sammen med en søster eller har været en velkendt figur i det lokale menighedsråd.

Heidi Juul Cramer, der er indehaver af de lokal Interflora-butik, betegner da også Søren Pape Poulsen som noget, der minder om en perifer ven.

Hun har ofte talt med både Pape, hans forældre og den tidligere ægtefælle Josue Medina Vasquez, og hun er ret sikker på, den konservative formand ville dukke op, hvis hun inviterede ham til sin fødselsdag.

- Jeg havde 20-årsjubilæum i butikken for kort tid siden, og så skrev jeg til ham, om han ville komme. Det klemte han ind, selvom han havde vildt travlt, siger hun.

Papes personlighed gjorde udfaldet

Heidi Juul Cramer beskriver Søren Pape (K) som lyttende, god til at besøge sine forældre i Bjerringbro og som en professionel politiker.

Sidstnævnte oplevede hun, da Pape var borgmester i Viborg og dermed også for Bjerringbro. Og selvom hun plejer at stemme på Socialdemokratiet, har Heidi Juul Cramer i denne omgang stemt på Det Konservative Folkepartis formand.

- Det er nok mest på grund af hans personlighed, siger hun.

I bagerbutikken Berg’s Bageri melder et par bagersvende sig også hurtigt på banen som konservative vælgere.

- Der er jo ikke mange fra København, der ved, hvordan tingene foregår herovre. Det ved Søren Pape om nogen, når han jo er herfra, forklarer eksempelvis Sebastian Skov Laustsen om sit kryds.

Flere har ombestemt sig

Men under TV 2s visit viser det sig også, at de mange negative historier om Pape er nået til byen, hvor talrige plakater ellers har mindet indbyggerne om at stemme på formanden.

- Min mor ville også have stemt på Søren. Men hun hørte jo om alt det snusk, der har været skrevet om ham. Så hun troede ikke, at han kunne magte opgaven, siger Heidi Juul Cramer.

Også i Genbrugshuset et par kilometer fra blomsterbutikken er begejstringen for Søren Pape brændt ud.

- Skal jeg være helt ærlig, var Søren Pape min favorit, inden valget blev udskrevet, siger 71-årig Lis Kjær, der passer kassen i genbrugsbutikken en gang om ugen.

Mange er "hoppet fra"

Alligevel endte hun ikke med at sætte et kryds ved de konservative. Blandt andet fordi Søren Pape ifølge Lis Kjær har præsteret skidt i flere partilederdebatter.

Derudover synes hun heller ikke, at han har håndteret presset fra pressen til topkarakter.

- Min søster har arbejdet sammen med ham i Viborg Kommune og sagt, at han var en flink fyr. Det tror jeg da også stadig, at han er. Han har bare ikke klaret det så godt, siger hun.

Lis Kjær har en fornemmelse af, at mange i Bjerringbro ligesom hende selv gerne ville støtte Søren Pape Poulsen i starten af valgkampen. Men at mange også er ”hoppet fra”.

Pape er nok selv "allermest ærgerlig"

Selv har Søren Pape Poulsen ikke været meget for at beskrive valgresultatet som et nederlag i samme grad som diverse politiske iagttagere.

Men i en tale sent tirsdag aften italesatte han dog, at partiet så ud til at gå tilbage sammenlignet med seneste valg i 2019.

- Det er jeg nok den, der er allermest ærgerlig over, sagde han.

Onsdag er han så kommet med lidt flere ord i en debat mellem partilederne, hvor han blandt andet sagde:

- En blind mand kan jo føle med sin stok, at vi kom skævt ind i valgkampen.

Om han snart har brug for en tur til Bjerringbro, må tiden vise. Og selvom han har mistet nogle stemmer i byen – ja, så er der stadig kortere mellem støtterne end i resten af landet.

_