Folketingsvalg 2022

Det var ikke alt, meningsmålingerne kunne forudse – her er valgaftenens største overraskelser

Hverken meningsmålinger eller exitpolls forudså et rødt flertal.

På trods af utallige meningsmålinger og bunkevis af spådomme fra kompetente politiske analytikere var der stadig anledning til overraskelse, da det endelige valgresultat forelå lidt før klokken 01 natten til onsdag.

For i valgresultatet kunne aflæses resultater, ingen havde forudset.

Det resulterede i eufori ved Socialdemokratiets valgfest og skuffelse hos Lars Løkke Rasmussen (M), der ikke blev kongemager som forudset.

To eksperter peger her på valgaftenens største overraskelser.

Socialdemokratiet bliver større

For den ene kommer svaret prompte, da han skal udpege valgets største overraskelse.

- Størrelsen på Socialdemokratiet. Ingen havde set det komme, siger Jesper Claus Larsen, ejer af Electica, som arbejder med vælgeranalyser, til TV 2.

Socialdemokratiet har fået det bedste valg i 20 år, og rød blok bevarer flertallet i Folketinget. Efter at have uddelt knus og kram til partifæller til tonerne af Aretha Franklins sang 'Respect' holdte Mette Frederiksen sin sejrstale foran jublende socialdemokrater. Video: TV 2 Danmark

Partiet går to mandater frem sammenlignet med seneste valg, får sit bedste valgresultat i to årtier og bliver mere end dobbelt så stort som landets næststørste parti, Venstre.

Men i hele valgkampens slutspurt spåede meningsmålingerne partiet en lille tilbagegang fra valget i 2019. Det samme gjorde de exitpolls, der blev offentliggjort, efter at stemmestederne lukkede.

- Meningsmålingerne er udtryk for, at mange har været i tvivl til det allersidste, siger Jesper Claus Larsen.

Men exitpollene burde have fanget, at Socialdemokratiet ville gå frem, mener han.

- Målingerne forudsætter selvfølgelig, at folk svarer sandt. Men jeg skal ikke gøre mig klog på de exitpolls, for det var mærkeligt.

Løkke mistede central rolle

Var Moderaternes leder for tidligt ude, da han sejrssikkert kaldte Mette Frederiksens afgang som statsminister? Video: Sabine Jersing Bøgeholdt

Som et resultat af Socialdemokratiets fremgang endte både vælgere, kommentatorer og Lars Løkke Rasmussen selv med at blive overraskede.

Moderaternes formand var nemlig så sikker på, at han ville blive tungen på vægtskålen, at han kom til at holde sin sejrstale lidt for tidligt.

Nu skulle det være slut med "egenrådighed og lukkethed", lød det fra talerstolen. Nu ville Mette Frederiksen (S) "for en stund skulle forlade Statsministeriet".

Senere på aftenen stod det dog klart, at selvom Løkke af både meningsmålinger og exitpolls blev lovet en kongemagertitel, så kunne rød blok mønstre sit eget flertal uden Moderaternes indblanden.

- Det har ekstremt meget at gøre med de vælgere, der har søgt mod Socialdemokratiets stabilitet og tryghed, siger Jesper Claus Larsen, der også peger på Alternativets kravlen over spærregrænsen som årsagen til det røde flertal.

Klarede spærregrænsen

Det kan blive det værste valgresultat nogensinde, men “rigtige DF’ere bliver tilbage og kæmper”. TV 2 har mødt det unge håb – og en gammel kending. Video: Anne Fuglsang Borg

Netop Alternativets valgresultat på 3,3 procent af stemmerne kunne også give anledning til løftede øjenbryn.

- Det havde overrasket alle analytikere for tre måneder siden. Alle ville have sagt, at de ikke kom over spærregrænsen, siger Jesper Claus Larsen.

Hvad angår spærregrænsetruede partier, bød valgaftenen på flere overraskelser.

Jesper Vestergren, TV 2s politiske analytiker, peger også på Dansk Folkepartis valgresultat som en af de helt store overraskelser.

For selvom partiet i meningsmålingerne konsekvent har ligget tæt på spærregrænsen, er det alligevel overraskende, at partiet får så dårligt et valg, mener han:

- At Dansk Folkeparti er gået fra at være det største borgerlige parti til det mindste parti i Folketinget på kun to valgperioder, det er jo en helt vanvittig udvikling.

Dansk politik i opbrud

Jakob Ellemann begrunder en del af nederlaget med, at partiets tidligere formand Lars Løkke Ramussen og partiets tidigere næstformand Inger Støjberg har stiftet nye partier. Video: TV 2 NEWS

Helt overordnet er det ifølge Jesper Claus Larsen også en overraskelse, at Danmark nu har 12 forskellige partier siddende i Folketinget.

- Det er aldrig sket før. Det peger på nogle vælgere, der er søgende, og noget, der er i opbrud. Der er noget fragmentering og reorientering på vej. En meget stor del af valgresultatet er båret af partier og politikere, som skifter positioner, siger han.

Som eksempler nævner han Inger Støjberg med sit parti, Danmarksdemokraterne, og Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne.

Jesper Vestergren kalder også de to partiers valg "bemærkelsesværdige":

- De to partier er billedet på, at dansk politik er i opbrud, og at vælgerskredet ved det her valg har været kæmpestort, siger han og påpeger, at Moderaterne og Danmarksdemokraterne henholdsvis har fået det næstebedste og tredjebedste valg nogensinde for et nyt parti.

Partierne er kun overgået af Fremskridtspartiet ved jordskredsvalget i 1973.

- Der må sidde nogle politikere derude lige nu, som virkelig prøver på at forstå, hvad der har givet vælgerne anledning til i så høj grad at søge nye partier, siger Jesper Claus Larsen.