Dagens overblik: Et sandt valgdrama dagen derpå
Mens nogle partiledere blev skuffet efter nattens valgresultat, fejrede andre, at deres parti overhovedet var blevet stemt ind i Folketinget.
En ren valggyser.
Sådan kan man med rette beskrive valgaftenen, der endte med et snævert flertal til rød blok.
Og dramaet fortsætter, for et flertal har udpeget Mette Frederiksen (S) til kongelig undersøger med henblik på at lede forhandlingerne om en ny regering. De forhandlinger går officielt i gang fredag.
Velkommen til dagens overblik.
Sofie Carsten Nielsen går af som formand
Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, smed onsdag eftermiddag en bombe, da hun ved en kort pressebriefing annoncerede, at hun går af som formand for partiet.
Det skyldes, at de personlige stemmetal ifølge Sofie Carsten Nielsen "tydeligt viser", at der ikke er tillid til hende.
TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, kalder udmeldingen "opsigtsvækkende". Og han henviser til, at Sofie Carsten Nielsens afgang som partiformand for Radikale Venstre kan få betydning for de kommende regeringsforhandlinger.
Ellemann tager ansvar for nederlag
Mens en glad og rørt Mette Frederiksen indtog talerstolen til Socialdemokratiets valgfest, gjorde formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen det samme til Venstres valgfest.
Her tog han ansvaret for partiets tilbagegang på 10,1 procentpoint og slog fast, at det "ikke er godt nok".
En af forklaringerne på tilbagegangen er ifølge Ellemann, at Venstres tidligere formand Lars Løkke Rasmussen samt tidligere næstformand Inger Støjberg begge har stiftet nye partier siden sidste valg og dermed taget stemmer med sig.
Partiledere raser over nordatlantiske mandater
Heller ikke Lars Løkke har armene over hovedet over nattens valgresultat, selvom hans parti, Moderaterne, tordnede ind i Folketinget med 16 mandater.
For der er kun – pointerer han – flertal i rød blok på grund af de nordatlantiske mandater. Dermed er der ikke i landet Danmark flertal for rød blok, og det ærgrer både Løkke og Liberal Alliance partileder, Alex Vanopslagh.
De nordatlantiske mandater har før været til debat, da de tidligere har spillet en afgørende rolle under et folketingsvalg.
Lettede DF'ere kom over spærregrænsen
Man kunne fristes til at tro, at stemningen til Dansk Folkepartis valgfest var noget trykket, taget i betragtning at partiet mistede 11 af sine mandater, og spændingen til det sidste gik på, om de overhovedet blev stemt ind i Folketinget.
Men da resultatet faldt, og partiet nåede over spærregrænsen og fik fem mandater, var der ren overlevelsesglæde til DF's valgfest.
"We're still standing", som det lød fra partiets formand, Morten Messerschmidt.
Og det var de. Mens Dansk Folkeparti fejrede overlevelsen, fejrede Inger Støjberg (Æ) i de tilstødende lokaler, at hendes parti bragede ind i Folketinget.
Knap 1000 stemmer gik ved fejl til rødt parti
Vi slutter, hvor vi startede: med et vaskeægte drama.
I Frederikshavn Kommune har man ved en fejl fået byttet om på de to partibogstaver Æ og Ø, hvilket er bogstaverne for henholdsvis Danmarksdemokraterne og Enhedslisten.
Og det betød, at 1000 stemmer fejlagtigt var gået til rød blok.
TV 2 har gennemgået tallene, og ifølge beregningerne ændrer ombytningen af stemmer i Frederikshavn Kommune ikke ved den endelige mandatfordeling. Men fordi valget har været så tæt, kan mindre fejl i princippet vende hele resultatet på hovedet.
***
Det blev en yderst valgpræget udgave af dagens overblik på en dag, hvor valget fylder stort set alt i danske medier.
Har du ikke fået nok drama, kan du fortsat følge med på TV2.DK og på TV 2 NEWS. Her kan du blandt andet se, hvem der indtil videre er valgt ind i det nye folketing. God aften til alle.