Nyheder

To af DF’s absolutte topfigurer kæmper om ét mandat: - Alle kender Pia, men jeg kender alle hernede

DF’s gruppeformand, René Christensen, har en god mavefornemmelse forud for den overlevelseskamp, der tegner sig mellem ham og Pia Kjærsgaard.

Folketingsvalget i år betegnes som et af de mest spændende i dansk politik i årtier.

Men kampen for at komme i Folketinget er ikke bare en kamp partierne imellem. Det er også blevet en intern kamp mellem to af Dansk Folkepartis absolutte topfigurer.

Nemlig partiets stifter, Pia Kjærsgaard, og den politiske næstformand, René Christensen, som begge stiller op i Sjællands Storkreds, der lige nu ser ud til kun at give Dansk Folkeparti ét mandat.

- Det vil kræve noget af en sensation, hvis de skal have to mandater dér, siger TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren.

Moren mod viceborgmesteren

Det er første gang, at Pia Kjærsgaard stiller op i Sjællands Storkreds. Ved valget i 2019 gav storkredsen nemlig Dansk Folkeparti hele tre mandater, hvorimod Københavns Omegns Storkreds, som hun dengang stillede op i, kun gav ét mandat.

Men den seneste måling viser nu, at Dansk Folkeparti formentlig kun får ét mandat i Sjællands Storkreds i år, og dermed er der lagt op til en uventet kamp mellem de to topfigurer.

En kamp, hvis resultat er umuligt at forudsige, siger Jesper Claus Larsen, der er selvstændig rådgiver og ejer af Electica, som arbejder med vælgeranalyser for TV 2:

- Du har moren, der skal give det sidste og sikre, at partiet fortsætter i Folketinget, men så har du også René Christensen, der står meget fornuftigt i storkredsen. Det bliver virkelig interessant at følge, siger han.

God mavefornemmelse

René Christensen ryster dog ikke på hånden.

I dag har han droppet at føre valgkamp og har i stedet gjort en trailer klar, så valgplakaterne kan komme ned i morgen, siger han, da TV 2 fanger ham på telefonen:

- Alle kender Pia, men jeg kender jo alle hernede på Sydsjælland, så jeg har en god mavefornemmelse. Jeg håber selvfølgelig, at vi kan få to mandater, men får vi ét, så tror jeg på, at jeg tager det, siger han.

I 14 år har René Christensen været kandidat i Sjællands Storkreds, og sideløbende med sin plads i Folketinget er han 1. viceborgmester i Guldborgssund Kommune, som ved kommunalvalget sidste år blev udråbt som en DF-højborg.

Tæt på spærregrænsen

Ifølge Jesper Claus Larsen står Réne Christensen stærkt lokalt, mens Pia Kjærsgaard når bredere ud i storkredsen.

Til gengæld er partistifteren en person, der generelt deler vandene, mener han, og derfor understreger Jesper Claus Larsen, at det ikke er givet, at det er Pia Kjærsgaard, der vinder mandatet.

Hvor spændende duellen med Pia Kjærsgaard og René Christensen bliver, afhænger dog af, om Dansk Folkeparti overhovedet kommer over spærregrænsen, siger valgforsker Robert Klemmensen:

- Det bliver så tæt, og det er så usikkert, så nu må vi se, hvad der sker.

DF-folketingsgruppen er mere end halveret siden sidste folketingsvalg, fordi medlemmer på stribe har meldt sig ud. Og i Sjællands Storkreds har Pia Kjærsgaard og René Christensen også fået konkurrence af Dansk Folkepartis mangeårige gruppeformand, Peter Skaarup, som nu er en af profilerne i Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne.

”Vælgerne har valgt mig 14 gange”

Det er ikke lykkedes TV 2 at få en kommentar fra Pia Kjærsgaard på valgdagen.

Men partistifteren har tidligere sagt til TV 2, at hun tror på to mandater i Sjællands Storkreds, og at hun – hvis det kun bliver til ét - tror på, at vælgerne vil pege på hende fremfor René Christensen:

- Vi er meget forskellige, og vi håber på to, men jeg må også bare sige, at jeg først og fremmest kæmper for det her. Og jeg kæmper selvfølgelig for at få flest stemmer. Jeg har meget erfaring, og vælgerne har valgt mig 14 gange, sagde hun til TV 2s reporter, da hun hang sin første valgplakat op for fire uger siden.

I den seneste Epinion-måling inden valgdagen står Dansk Folkeparti til 2,8 procent. Det vil give partiet i alt fire mandater. Ved valget i 2015 fik de 21,1 procent af stemmerne.

Følg Folketingsvalget hele dagen her på TV 2 PLAY.