Lillesøster: - Det er hårdt at se på TV, hvor syg han er
Søskendepar bruger humor til at komme igennem de svære oplevelser.
Han syntes, det var naturligt. Hun syntes, det var hårdt.
Selvom de begge havde en positiv oplevelse, da de gæstede 'Knæk Cancer' lørdag aften, havde kræftsyge Lukas Salomonsen nemmere med at være på scenen end hans lillesøster Ida..
- Jeg synes, det var svært at høre ham fortætte på tv, hvor syg han egentlig er. Det blev ligesom mere virkeligt, siger lillesøsteren.
- Jeg ved godt, hun har det sådan. Og det er hårdt. Men jeg er bare glad for, hun er der, og hun støtter mig, siger Lukas Salomonsen, hvorefter Ida Salomonsen bryder ind.
- Jeg er også bare stolt af ham, og jeg er glad for, at han stadig driller mig ligeså meget, som før han blev syg, siger hun.
Og så er de tilbage på det sprog, de kender.
Humor hjælper
For selvom det gør indtryk på 24-årige Lukas Salomonsen, når hans søster bliver berørt, gør han til daglig meget ud af ikke at miste det gode humør.
Det har været vigtigt for ham, lige siden han for et år siden fik konstateret en sjælden form for leukæmi.
Det dårlige har aldrig måtte overskygge det gode.
- Meget af det, der fylder i mit liv, er lort. Så humor er en god ting til at blive gladere og komme bedre igennem det hele, siger han.
Det gør han blandt andet ved at lave jokes med sin familie og optage det til små film på Instagram, hvor over 20.000 brugere følger med i hans hverdag med kræft.
Han har for eksempel optaget ovenstående film, hvor han forskrækker sin faster, mens lillesøster Ida filmer.
De tre går på en parkeringsplads og er på vej ud i en bil, da Lukas Salomonsen pludselig falder sammen og faker akutte mavesmerter. Da hans faster standser forskrækket op, ændrer han straks krampetrækningerne til dans.
Og den slags optrin har der været mange af, siden Lukas Salomonsen blev syg.
- Jeg synes, at det er mega sejt af ham, at han har den positive tilgang, og at han stadig har sin humor med og er Lukas, som han altid har været, siger hans lillesøster, Ida Salomonsen.
Rigeligt plads til det svære
Men det er ikke, fordi de to ikke også kan tale om seriøse ting. For det kan de.
- Jeg har været indlagt rigtigt meget, og min søster har taget fri fra arbejde og fri fra alt muligt for at komme og sove med mig på stuen. Der har været rigeligt plads til at tale om det svære, siger Lukas Salomonsen.
Faktisk siger han, at noget af det positive, han har fået ud af at være blevet syg, er, at han er blevet bedre til at tale med sine nærmeste.
Også om de svære ting.
- Jeg er blevet bedre til at være i mit eget selskab, og jeg har lært at tale mere om følelser med min familie, siger han.
Ikke noget godt
Men derudover er der ikke meget pænt at sige om forløbet.
- Jeg tror ikke, man kan forestille sig, hvor hårdt det egentlig er, hvis man ikke har prøvet på egen krop.
Lægerne sagde fra start, at Lukas havde større chancer for at overleve end at dø af sygdommen, og det håb holder han fast i.
Så det er mere alt det udenom, end det er dødsangsten, der tynger ham.
Det kan eksempelvis være rigtig svært, når han ikke kan få et arbejde, starte på en uddannelse eller tage ud og rejse med venner. Så kan han godt blive både "ked af det" og "frustreret".
Dejligt at grine
Men han får aldrig ondt af sig selv, siger han. I stedet prøver han at se sit kræftforløb som en form for arbejde.
- Min kræftform er sjælden, så jeg bidrager jo til forskningen, siger han og griner lidt.
Hans søster byder ind.
- Og der er det jo bare mega dejligt for os andre, at Lukas kan grine af det. For hvis han bare lå og var ked af det og græd, ville det også være meget sværere for os andre, siger hun.
Lukas Salomonsen nikker.
For det er også sådan, han selv har det.
Han ville heller ikke kunne holde tilværelsen ud, hvis han skulle bruge al sin energi på at være bange og ked af det.
Og sådan har han det også, selvom han sidder på en scene og fortæller om sin sygdom på direkte tv.
For han lever med det hver dag, og det bliver ikke værre af at tale højt om det.
Tværtimod.