38-årig ved, at hun vil dø af kræft, og at hun skal fortælle det til sin søn
En uge efter sin søns toårsfødselsdag fik Camilla Rothmann den nedslående besked.
I lang tid havde hun svært ved at vide, hvor meget hun kunne dele med sin søn.
Så når Camilla Rothmann ind imellem skulle ind på hospitalet, fortalte hun ikke sandheden – hun sagde, at hun skulle på arbejde.
I dag ved hendes femårige søn, Villum, at hans mor har kræft i hjernen, og at det er derfor, hun ofte er træt. Men han kender ikke alvoren.
Han ved ikke, at lægerne for knap to år siden gav Camilla Rothmann et til fem år at leve i.
Det fortæller den 38-årige mor i ‘Go’ morgen Danmark’ i forbindelse med Knæk Cancer.
- I starten af forløbet var han kun to år, så han var meget lille, men i dag prøver vi at inddrage ham så meget som muligt. Han ved, at jeg er syg, men han forstår ikke, hvad kræft er, siger Camilla Rothmann.
Det er svært.
For de synes, at det er vigtigt at involvere deres søn, men de vil heller ikke have, at han går og bekymrer sig hele tiden.
Børn kan ikke tåle ikke at vide
Bekymringen om, hvad børn kan tåle at få at vide i en så alvorlig situation, har Camilla Rothmann og hendes mand, Andreas, ikke været alene om.
Næsten 50.000 børn lever lige nu med enten en far eller mor, der er syg af kræft, og hvert år får 10.000 børn beskeden om, at en af deres forældre har kræft, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.
Det er ud af de mere end 40.000 danskere, der hvert år får konstateret kræft.
Når det sker, er det meget vigtigt at tale med sine børn om sygdommen – og om døden.
Det siger Charlotte Valgaard Jørgensen, der er rådgivningsleder ved Kræftrådgivningen Herlev.
- Et barn kan ikke tåle ikke at få noget at vide. Det er rigtig vigtigt at følges med børnene og langsomt at inddrage dem. Det værste, vi kan gøre, er at tie, lyder det.
Hvis man tier over for børn, holder man dem nemlig ude af fællesskabet. Og børn har brug for at være en del af forløbet, så der ikke sker pludseligheder, uddyber rådgivningslederen.
I Camilla Rothmanns tilfælde har de prøvet at involvere Villum i sygdommen ved for eksempel at lade ham være med, da hun skulle have klippet sit hår af.
- Netop så han ikke vågnede næste dag, hvor hans mor pludselig ikke havde noget hår, siger hun.
Han skal vide det, når tiden nærmer sig
Det var en podcast, som fik Camilla Rothmann til at ændre syn på, hvor meget hendes søn skal vide om hendes kræftsygdom.
I juni i år var hun med i Kræftens Bekæmpelses podcast ‘Omsorg for børn’, hvor hun lærte, at det er okay ikke at fortælle, præcis hvor alvorligt det er.
Men hun lærte også, at det er vigtigt at involvere børnene.
Det vil hun og hendes mand for alvor gøre, når tiden er inde. Her vil de fortælle ham, at hun er tæt på at dø af sygdommen.
Rådet fra Charlotte Valgaard Jørgensen er også, at Villum skal være ved hendes side, når hun forlader verden.
- Det at være til stede gør, at det bliver virkeligt. Og det er det, der er det vigtige – at barnet har mulighed for at følge med det, der sker, lyder det fra rådgivningslederen.
Men det er ikke noget, man bare lige gør. Et barn vil i så fald blandt andet skulle forberedes på, hvor og hvordan det skal foregå, uddyber hun.
Har udskudt breve og videoer
Indtil da har prognosen fra lægerne betydet, at Camilla Rothmann tænker over, at hun ikke har alverdens tid tilbage.
Hun vil gerne nå at skrive breve, lave fotobøger og videoer til Villum, så han kan “være sammen med hende” i fremtiden, men hun har i lang tid udskudt det, fordi det er for hårdt.
Indtil nu har hun brugt meget tid på at nå at få en masse oplevelser sammen som familien – også så kræften ikke fylder det hele.
Blandt andet har de plantet et træ sammen i haven.
- Det er “mit” træ, så der er et sted derhjemme, hvor jeg er. Når jeg en dag ikke er her længere, kan min familie måske sætte sig der og tænke på mig og snakke med mig.
- Og jeg håber, at jeg har tid nok til at se træet vokse, siger Camilla Rothmann.
Se hele indslaget med Camilla Rothmann og Charlotte Valgaard Jørgensen på TV 2 PLAY